Wie een website wil beginnen zonder teveel technische handelingen kan niet om WordPress heen. Het is wereldwijd het meest gebruikte CMS en zeker voor beginnende website bouwers één van de meest geschikte. In dit artikel geven we je met praktische tips en handige links voor een snelle start in de wereld van WordPress.
1. Kennis Delen
Op de officiële website van WordPress vindt je naast de meest actuele download nog andere handige onderdelen. Zo kun je zoeken in enkele gratis templates (thema’s genoemd) waarmee je elke website gelijk een andere uitstraling kan geven dan de Twenty Sixteen die standaard staat geïnstalleerd. Daarnaast zijn ook de onderdelen Plugins en Forum handig om eens door heen te kijken.
2. Kies Installatron
Bij de meeste webhosting bedrijven is er een automatische installatie van WordPress mogelijk door middel van bijvoorbeeld Installatron, mocht dit echter niet het geval zijn is een handmatige installatie ook goed te doen, kijk bij WPlounge voor een duidelijke handleiding.
3. Templates gebruiken
Bij het ontwerpen van een WordPress website is het voor beginners (en eigenlijk ook voor gevorderden) aan te bevelen een bestaand Template te gebruiken. Het is mogelijk zelf een template te bouwen, echter er zijn honderden erg goede templates beschikbaar die getest zijn op alle browsers en apparaten die je vervolgens naar je eigen hand kunt zetten.
Voor professionele templates kijken we zelf altijd op Themeforest, deze kosten vaak enkele tientjes waarna je ze onbeperkt op je website kunt gebruiken (let op, standaard op 1 website), zoek je toch iets wat gratis is kun je bij Colorlib kijken . Bij het kiezen van een geschikt template zijn er veel factoren om rekening te houden aangezien je vaak nog niet precies weet wat voor website het wordt kan dit lastig zijn, in dit WordPressbeginner artikel geven ze enkele handige tips
4. Beste Template
Één van de beste templates ‘overall’ is Avada. Dit template is meer dan 200.000 keer verkocht en wordt met een 4.78/5 beoordeeld. Er zitten tal van opties in, mocht je erg weinig nodig hebben zal dit eerder teveel zijn en kun je naar eenvoudigere templates kijken.
5. Neem de tijd voor de setup
Na de installatie raden we de installatie van enkele plugins aan. Het gebruik van plugins is de kracht van WordPress, voor bijna elke toepassing heeft iemand al een handige plugin ontwikkeld en doorontwikkeld. Deze 3 plugins zijn voor elke website handig.
6. SEO plugin: All-in-One-SEO
Hoewel WordPress standaard al wel redelijk goed gebouwd is met betrekking tot zoekmachine optimalisatie is deze plugin nog wat specifieker. Je kunt handig aangeven welke pagina’s geindexeerd dienen te worden en ook dingen als standaard pagina titels instellen voor de hele website. Ook integreert deze plugin gelijk zoekmachine informatie zoals bijvoorbeeld hoeveel karakters van de titel in de zoekmachine zullen worden weergegeven.
7. Cache Plugin: WP Rocket
Deze plugin creert niet alleen een cache maar ook een Content Delivery Network (CDN) voor je WordPress website. Meer dan 800 duizend websites maken gebruik van WP Rocket, het zijn met name de meer professionele sites die WordPress volledig willen optimaliseren. Vanaf $49 per jaar is deze cache plugin beschikbaar.
8. Sitemap plugin: Google XML Sitemaps
Met een Google XML Sitemap kun je automatisch de zoekmachines op de hoogte houden van je website en welke pagina’s zijn toegevoegd en gewijzigd. Vervolgens kun je in Google Webmaster Tools en ook in Bing Webmaster Tools deze sitemap aanmelden.
9. Handige plugin: Exclude Pages
De plugin Exclude Pages is bedoeld om pagina’s uit het standaard menu te kunnen weren. Veel templates gebruiken een menu waarin standaard alle pagina’s worden geplaatst. Dit kan handig zijn maar vaak juist niet, met deze plugin krijg je op elke pagina een checkbox waarmee je dit kunt uitschakelen.
10. Responsive tabellen in WP met deze plugin
Sinds de opkomst van mobiel en tablet moet je pagina 100% responsive zijn, echter met tabellen is dit vaak nog erg lastig. En aangezien tabellen erg nuttig zijn om informatie orderlijk weer te geven kan dit voor problemen zorgen. De plugin Advanced Tables is tot nu toe de beste plugin voor responsive tabellen.
11. Nederlands Forum: Sitedeals
Naast professionele ondersteuning kun je ook veel zelf leren en ontdekken, een erg behulpzaam Nederlands forum is Sitedeals, hier vind je genoeg Nederlandse internet ondernemers en hobbyisten die je vaak gratis of tegen kleine vergoedingen zullen kunnen helpen.
12. Verander je gebruikersnaam en wachtwoord
Vanuit de start zul je vaak ‘admin’ als gebruikersnaam hebben, wijzig deze in instellingen in een eigen naam naar keuze.
13. Anti-spam Bee
Installeer de handige anti-spam plugin Anti-Spam Bee om de hoeveelheid comment spam in je WordPress website drastisch te verminderen.