Wix

Wix Recensie (2021)

Vanaf
€4,50

Score
8.6

Overzicht Voor/Tegen

 • Professionele sitebuilder met véél functies
 • Gratis uitproberen (betaalde abonnementen vanaf €4,50
 • Advertenties in goedkoopste pakket
 • Reclamevrij vanaf €8,50

Wie gratis een website wil maken kan met Wix prima uit de voeten. Er zijn genoeg mogelijkheden om de meeste websites volledig te bouwen en beheren. Toch zul je in deze recensie snel genoeg zien dat Wix je zal verleiden om voor een betaald abonnement te kiezen.

1. Beginnen met je website

Het beginnen met je eigen website kan door de Wix ADI te gebruiken, op basis van vragen en antwoorden krijg je een ‘slim’ voorstel voor je website. Echter de antwoorden op Nederlandse vragen dienen in het Engels te worden ingevoerd. Afhankelijk van hoeveel nuttige informatie je kunt geven kan er door deze ADI een meer of minder relevant template worden ‘gebouwd’. Het lijkt net zo snel om zelf een passend template te kiezen en deze aan te passen.

2. Website afmaken in de ADI omgeving

Dat brengt ons wel gelijk bij de eerste indruk van de ADI omgeving van Wix, deze is vrij statisch en houdt sterk vast aan het template. De inhoud is uiteraard volledig aan te passen, andere teksten en foto’s zijn geen probleem. Echter deze foto op een andere plek zetten of iets kleiner maken wordt alweer een stuk lastiger. Er zitten ook géén mogelijkheden in de editor om foto’s zelf aan te passen (ander contrast of kleur). Aanpassingen in lay-out en afbeeldingen gaan ook weer per template. Klik je op ontwerp aanpassen dan kun je vervolgens weer kiezen uit enkele nieuwe standaard layouts.

Om dergelijke aanpassingen te doen moet je vanuit de Wix ADI omgeving switchen naar de Wix Editor, daar zie je gelijk weer de mogelijkheden die je wellicht verwacht.

3. Website aanpassen in de Wix editor

De editor is meer geschikt om een website aan te passen naar je eigen smaak. Waar veel opties in de ADI editor nog niet beschikbaar waren zien we deze in de reguliere editor wel terug. De mogelijkheden zijn erg groot bij het aanpassen van Wix. Wie bijvoorbeeld een ‘knop’ toevoegt kan vervolgens kiezen voor een animatie van deze knop. Er zijn dan niet alleen al een tiental animaties om uit te kiezen, ook elke animatie kan tot op de milliseconde worden ingesteld. De kunst is je niet teveel hierdoor te laten meeslepen en het wel functioneel te houden.

Developer Tools

Wie juist nog verder de diepte in wil gaan kan bij Wix nog developer tools inschakelen. Dit is een béta functie beschikbaar in het menu onder ‘code’. Na inschakelen kun je javascript invoeren en een template pagina maken. Dit is enkel aan te raden voor ervaren gebruikers.

Apps toevoegen

Er zijn er veel apps beschikbaar in de ‘wix-appmarkt’. Ook valt op dat een groot deel volledig gratis is of een gratis versie van een betaalde app beschikbaar heeft. Enkele veel gebruikte apps zijn Blog, Chat, Forum, Analytics, Comments, Forms en Instagram. Hiermee kun je op erg veel manieren je website uitbreiden en kan dit ook erg goed zonder dat een Upgrade nodig is.

Gratis/Premium, bijvoorbeeld de Comments app geeft gratis mogelijkheid tot 10 comments en ook modereren pas mogelijk vanaf de betaalde versie. Voor veel websites zal de gratis variant voldoende zijn.

4. Gratis account of toch Upgraden naar Premium?

De gratis versie van Wix is erg goed werkbaar en biedt erg veel functionaliteiten. Echter zijn ze ook bij Wix slim genoeg om enkele belangrijke upgrades enkel aan betalende klanten te bieden. We bespreken de twee belangrijkste argumenten om te upgraden.

Eigen domeinnaam

Met een gratis account komt je website op een Wix domeinnaam te staan, dat ziet er dan zo uit: gebruikersnaam.wix.com/sitenaam Hiermee komt je website niet erg professioneel over. Vanaf betaalde abonnementen kun je gewoon www.sitenaam.nl of sitenaam.com gebruiken.

Géén Wix advertenties

Onderaan elke gratis Wix website staat standaard een advertentie. Dit is een zwarte banner met reclame voor Wix. Vanaf het Combo account (€8,25 per maand) is de website advertentievrij.

5. Keuze uit Premium pakketten

Wie kiest voor een premium account heeft de keuze uit vijf pakketten. Het goedkoopste Connect Domain (€4,08 per maand) doet eigenlijk enkel dat, een domeinnaam koppelen. Het nadeel is echter dat je nog steeds Wix advertenties op je website krijgt. Pas vanaf het Combo abonnement (€8,25 per maand) kun je zowel je eigen .NL domeinnaam gebruiken als een volledig advertentie vrije website maken. Het Unlimited abonnement geeft onbeperkte bandbreedte en 10 GB schijfruimte, vanaf het eCommerce account kun je een eigen webwinkel bouwen bij Wix en tot slot het VIP abonnement waar je ook toegang krijgt tot email campagnes.

 

Connect Domain

 • 500 MB schijfruimte
 • 1 GB dataverkeer
€4,50 per maand (1e jaar) Daarna €4,50 per maand
Bestellen

Combo

 • 3 GB schijfruimte
 • 2 GB dataverkeer
€8,50 per maand (1e jaar) Daarna €8,50 per maand
Bestellen

Unlimited

 • 10 GB schijfruimte
 • Onbeperkt dataverkeer
€12,50 per maand (1e jaar) Daarna €12,50 per maand
Bestellen

VIP

 • 20 GB schijfruimte
 • Onbeperkt dataverkeer
€24,50 per maand (1e jaar) Daarna €24,50 per maand
Bestellen

6. Conclusie

Sterke punten van Wix:

 • Wix is een erg professionele sitebuilder met erg veel opties. De mogelijkheden is dan ook het sterkste punt van Wix. Daarnaast ziet de interface er erg mooi uit, het is duidelijk de beste sitebuilder van dit moment.
 • Tevens is de gratis account erg volwaardig, er zijn erg veel apps gratis te gebruiken en ook gratis kun  je een mooie website bouwen. Wie serieus met zijn website bezig gaat zal echter snel upgraden al is het alleen maar vanwege de domeinnaam.

Zwakke punten van Wix:

 • De keerzijde van veel mogelijkheden betekent ook dat de editor niet eenvoudig is. De vele opties maken het soms lastig om simpele dingen in het menu te vinden.
 • Wie kiest voor Wix wordt al snel richting het Combo abonnement geleid. Dit is met €8,25 per maand een stukje duurder dan het vergelijkbare pakket bij concurrent Weebly. Echter Wix beschikt wel over de meest uitgebreide software voor de bouw van je website. Als je graag zelf controle wil hebben en precies weet wat je wel mooi vindt en wat niet dan is Wix de betere keuze.

Zelf uitproberen? Wix.com hanteert een 14 dagen geld-terug garantie.

Zoek je een Nederlands alternatief? Lees dan eens onze ervaring met Jouwweb.

Recente beoordelingen

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Wix
Average rating:  
 0 reviews