Weebly

Weebly Review & Ervaringen

Vanaf
€5,00

Score
7.9

Overzicht Voor/Tegen

 • Gratis abonnement om te testen
 • Vanaf Pro bijna onbeperkt
 • Meer dan 50 miljoen websites
 • Connect (€5) géén eigen domein
 • Niet zo goed als WordPress

1. Gratis met eigen website beginnen

Wie een gratis website wil maken Weebly kan kiezen voor het gratis abonnement en hier onbeperkt gebruik van maken, het betreft hier dus géén proefperiode van enkele weken. De abonnementen structuur is zo opgezet dat een aanzienlijk deel van de gratis gebruikers naar verloop van tijd zal willen upgraden om beperkingen weg te nemen zoals Weebly advertenties.

Het openen van een account gaat gemakkelijk. Vervolgens begint de sitebuilder van Weebly met de vraag of je online wil verkopen, webwinkel ja of nee? Dit kan later worden altijd nog worden toegevoegd. Vervolgens dient er een template te worden gekozen uit een lijst met voorbeelden.

De templates in deze lijst lijken in eerste instantie erg op elkaar. Ze hebben allemaal een grote foto met een titel. Ook hier geldt gelukkig dat je later op elk moment je hele website kunt overschakelen naar een ander template.

 • Gratis beginnen met Weebly (Upgrade beschikbaar vanaf €5,- per maand)

2. Pakketten

Zoals te zien in deze ‘eerste indruk’ kun je prima een gratis website maken met Weebly. Het wordt echter ook al gelijk duidelijk dat een gratis account veel beperkingen kent waardoor je snel geneigd zult zijn om te upgraden, zelfs het goedkope Connect is nog wat beperkt, vanaf Pro is het in onze ogen een volwaardige website. Een kort overzicht van de belangrijkste redenen om van een gratis abonnement te upgraden naar het Connect(€5,- per maand) of zelfs het Pro abonnement (€10,- per maand)

 

Gratis

 • 500 MB schijfruimte
 • Weebly domein
 • Reclame
€0,00 per maand (1e jaar) Daarna €0,00 per maand
Bestellen

Connect

 • 500 MB schijfruimte
 • Eigen domein
 • Reclame
€5,00 per maand (1e jaar) Daarna €5,00 per maand
Bestellen

Pro

 • Onbeperkt schijfruimte
 • Eigen domein
 • Géén reclame
€10,00 per maand (1e jaar) Daarna €10,00 per maand
Bestellen

3. Belangrijke beperkingen in de gratis en goedkope pakketten

3.1 Eigen domeinnaam

Met een gratis account kun je enkel een subdomein van weebly.com gebruiken. Je website krijgt dan bijvoorbeeld de url https://mijnmooiewebsite.weebly.com. Dit ziet er niet professioneel uit en is erg lastig voor mensen om te onthouden.

3.2 Géén Weebly reclame

Wie gebruik maakt van een gratis Weebly website krijgt onder elke pagina een Weebly bar te zien met reclame voor Weebly.

3.3 Onbeperkte opslag

De Gratis en Connect pakketten zijn beperkt tot 500 MB, afhankelijk van je plannen met de website is dit wellicht voldoende. Upgraden naar Pro geeft gelijk onbeperkte opslagruimte.

3.4 Producten verkopen (webwinkel functie)

Via wil verkopen via de website dan wel een eigen webwinkel dient altijd te upgraden. Met een gratis abonnement is dit niet mogelijk.

3.5 Website statistieken

Er worden bij een standaard abonnement geen statistieken getoond. Er is ook géén mogelijkheid om zelf Google Analytics te installeren zoals je wellicht bij andere websites gewend bent. Daardoor heb je géén informatie over wie er op je website komt, welke pagina’s bezocht worden etc.

4. Website Maken en Aanpassen

Een website maken met de Weebly sitebuilder bestaat uit het aanpassen van het gekozen template en deze vervolgens vullen met afbeeldingen en tekst. Dit gaat allemaal via een mooi ontworpen user-interface waar je gelijk ziet hoe de website uiteindelijk wordt weergegeven.

Wil je een tekst aanpassen dan is het zo eenvoudig als klikken op de tekst en typen, je hoeft niet tussendoor op te slaan, dat gaat automatisch. Vanuit de linker kolom kunnen elementen worden toegevoegd aan de website door ze naar de gewenste plek te slepen. Deze elementen zijn naast tekstblokken en afbeeldingen ook knoppen, kaarten, video of een stuk HTML code.

Bij het toevoegen van elementen loop je gelijk tegen enkele beperkingen aan, een afbeeldingen kan niet zomaar naar elke positie worden gesleept. Dit geldt ook voor het hoofdmenu en de header, deze staan op vaste posities en kunnen niet verplaatst worden.

5. Handige functionaliteiten

Wie kiest voor Weebly om zelf een website te maken zal dit met name doen vanwege het gebruikersgemak. Een website programmeren kunnen maar weinig en zelfs een open-source CMS als Joomla of WordPress gebruiken zal voor sommige net wat teveel gedoe zijn. Daarom kijken we extra goed naar de functionaliteiten die de sitebuilder van Weebly erg handig maken.

5.1 Afbeelding bewerken

Het bewerken van afbeeldingen gaat niet alleen erg makkelijk, er zijn ook erg mooie slimme opties. Zo kun je niet alleen de afbeelding bijsnijden en tekst toevoegen, je kunt ook filters toevoegen (Instagram achtig) en focus aanbrengen. Deze twee functies zijn erg goed uitgewerkt waardoor de bediening goed werkt en het resultaat erg mooi is.

5.2 Google Maps

Ook het integreren van een Google Maps kaart wordt door Weebly erg gemakkelijk gemaakt. Door te slepen en een adres in te voeren heb je binnen enkele seconden een nette Google Maps kaart op je contact pagina staan.

5.3 Formulieren

De mogelijkheid om een nieuwsbrief aanmeldingsformulier toe te voegen werkt ook prima. Dit is met enkele klikken te doen. Er zijn handige opties om kleine aanpassingen te doen en bijvoorbeeld een Google Captcha toe te voegen. Ook hier ben je helaas wel beperkt in vrijheid met het formulier, wil je een andere beveiliging dan Google Captcha dan is dat helaas niet mogelijk.

5.4 Device Switcher

Tot slot willen we de ‘device switchter’ nog benadrukken. In de basis ontwerp je de website in de Weebly editor namelijk voor een groot beeldscherm. Echter met het gebruik van de device switcher kun je direct zien hoe je pagina’s er op de mobiel uit komen te zien.

6. Instellingen

Bij de instellingen voor je website zijn enkele belangrijke functies standaard aanwezig. Zo  is het mogelijk om redirects aan te maken, deze vind je onder SEO > 301-omleidingen. Dit is handig als je van een oude website (bijvoorbeeld Joomla of andere HTML structuur) overstapt op Weebly en oude links zo kunt redirecten naar de nieuwe pagina’s

Ssl en favicon zijn tevens standaard beschikbaar in het gratis abonnement. SSL is iets wat bij reguliere shared hosting aanbieders regelmatig een betaalde extra is, fijn om te zien dat Weebly dat gratis meelevert.

Ook kun je onder instellingen een Cookie melding instellen (onderaan onder Algemeen). Dit is verplicht onder de AVG wet in Europa.

7. App center

In het app center van Weebly kun je apps (plugins) installeren voor je website. Denk hierbij aan dingen als een Facebook Like button, FAQ pagina of bijvoorbeeld een kalender. Er staan in totaal 302 apps in het app center. Een groot deel hiervan is ook te gebruiken met een gratis account. Soms staat er Free / Premium bij, dit is dan vaak een app die gratis over beperkte functionaliteiten beschikt en pas bij betaling volledige bruikbaarheid.

8. Conclusie

Met Weebly is het makkelijk om snel een nette website online te zetten. Wie tevreden is met een van de templates en niet teveel op maat wil maken is snel klaar. Zo kun je gratis beginnen en later upgraden als de website serieus wordt. Het is duidelijk dat een upgrade wel nodig is voor de meeste (serieuze) gebruikers. Er zijn teveel functies afwezig om goed een website te beheren en te optimaliseren.

Wie het vergelijkt met WordPress zal de vele limieten en beperkingen een groot nadeel vinden, Weebly is dan ook géén volwaardig alternatief.

Wie geen specifieke eisen en wensen heeft maar leuk zelf een website wil maken kan prima met Weebly starten. Een lastig nadeel is dat Weebly geschikt is voor beginners maar pas vanaf het ‘Pro’ abonnement telefonische ondersteuning biedt. Zo ben je als beginner dus aangewezen op de help artikelen en online forums om antwoorden te vinden.

Officiële Website: Weebly.com

Recente beoordelingen

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Hosting Vergelijken
Average rating:  
 0 reviews