Sitebuilders

Sitebuilders zijn website makers  waarmee je Eenvoudig & Visueel  zelf een website kunt maken. Deze top lijst bestaat uit diensten die zich 100% op de sitebuilder functionaliteit richten. We bespreken in dit artikel de Voor- en Nadelen en voor welke gebruiker dit geschikt is. Wie géén tijd heeft om dit hele artikel te lezen kan hieronder gelijk het overzicht van vier goede sitebuilders bekijken.

Beste Sitebuilders 2021

1
JouwWeb logo
  • Opslag Onbeperkt
  • Data Onbeperkt
  • Prijs €8,00
3
4
  • Opslag 500 MB
  • Data Onbeperkt
  • Prijs €5,00

Tarieven: De tarieven in deze top lijst zijn tarieven voor webhosting pakketten op basis van 1 jaar exclusief BTW. Gegevens worden regelmatig gecontroleerd.

Transparantie & Disclaimer: Wij vergelijken webhosting bedrijven en stellen gebruikers in staat ervaringen te delen. Wanneer u een dienst kiest via onze website ontvangen wij soms een commissie. Meer informatie hoe wij werken.

1. Wat is een Sitebuilder?

Hoewel sommige Nederlandse bedrijven spreken over een Websitemaker houden wij het toch bij de internationale benaming Sitebuilder. De basis van een goede sitebuilder is dat je hiermee als leek een website kunt maken zonder technische kennis. Er komt dus géén programmeerwerk bij kijken en je kunt het maken en opmaken vergelijken met de layout van een goed Word document. Het is helemaal What You See Is What You Get (WYSIWYG).

Ook een CMS als WordPress en Joomla is tegenwoordige met enkele klikken te installeren, toch is een sitebuilder weer net anders. Een belangrijk onderdeel is dat een sitebuilder zoals Wix en Jimdo niet open-source is. Bij WordPress en Joomla kun je dankzij het open-source platform gemakkelijk templates en plugins vinden om de website continu te verbeteren. Bij een gesloten platform zijn externe plugins niet mogelijk en ben je geheel van de eigenaren van het platform afhankelijk.

2. Voor wie is het geschikt?

Wie zelf een website wil maken, weinig eisen heeft aan de website en géén technische kennis in huis heeft om een CMS te gebruiken (ook erg makkelijk) kan een Sitebuilder overwegen. Er kunnen tegenwoordig prima ogende websites mee worden gemaakt en de prijzen zijn erg concurrerend. We bespreken in de volgende paragraaf nog nadrukkelijk de voordelen maar ook met name de nadelen zodat je goed weet waar je aan begint.

Voor mensen die enkel jaren geleden met een sitebuilder hebben gewerkt is er inmiddels wel veel veranderd. De software is een stuk gebruiksvriendelijker geworden maar met name de design mogelijkheden zijn flink verbeterd.

3. Voordelen van een sitebuilder

Aangezien wij ons met name op hosting voor CMS richten vergelijken we in dit onderdeel de sitebuilders met reguliere CMS platformen zoals WordPress, Joomla, Drupal en Magento.

De grote kracht van een sitebuilder is als het goed is de eenvoud en het gemak waarmee je een website kunt maken. Je kunt typen en slepen in schermen waarbij je gelijk ziet hoe het eindresultaat zal zijn. Dit gaat bij de voorgenoemde CMS platformen (nog) niet helemaal op.

Een ander voordeel van een sitebuilder is dat je bij één bedrijf gelijk je domein en hosting, je webdesign en soms zelfs je iDeal transacties kunt regelen. Het nadeel is dus ook direct dat alles bij één aanbieder is en je niet selectief kunt shoppen. Als je eenmaal voor een website van een sitebuilder kiest is het onmogelijk om bijvoorbeeld later naar een ander webhosting bedrijf te verhuizen.

4. Nadelen van een sitebuilder

Wie gebruik maakt van een sitebuilder voor zijn website heeft de voordelen van een snelle simpele start. Één van de nadelen is echter dat je beperkt bent in doorgroeimogelijkheden. Je website overzetten naar een VPS, eigen forum toevoegen, sitestructuur aanpassen, dit zijn zaken die niet allemaal even gemakkelijk zullen zijn of uberhaupt kunnen. Wees je bewust dat er een reden is dat géén enkele succesvole grote website op een sitebuilder draait.

Een sitebuilder geeft je website een vast raamwerk, hier dien je vervolgens binnen te werken. Eris géén open-source community die continu nieuwe plugins aanbiedt waarmee je je eigen website kunt optimaliseren, je doet het met wat het sitebuilder bedrijf je aanbiedt.

Dit sluit gelijk aan bij het derde nadeel van een sitebuilder, de afhankelijkheid. Je bent als website eigenaar volledig afhankelijk van de sitebuilder aanbieder. Wanneer ze de prijzen verhogen kun je niet gemakkelijk overstappen (zoals het verhuizen naar een andere hosting aanbieder).

5. Samenvattend

Kijken we in het algemeen naar de 100% sitebuilders die momenteel beschikbaar zijn dan is dit zeker een uitkomst voor particulieren die een eerste hobbymatige website willen maken. Het is erg handig om snel en makkelijk een eerste website online te zetten die er ook nog eens redelijk goed uitziet. Voor zelfstandig ondernemers en bedrijven zullen de meeste sitebuilders echter te beperkt zijn. Er zijn simpelweg zoveel betere alternatieven waar uit gekozen kan worden. Met name de beperkte flexibiliteit in uitbreiden en de afhankelijkheid van één partij zal voor commerciële websites de reden zijn niet voor een sitebuilder te kiezen (voor een hobby site kan het erg goed geschikt zijn). We houden de huidige aanbieders echter goed in de gaten aangezien er nu al flinke stappen zijn gemaakt ten opzichte van enkele jaren terug.