Website maken vergelijken

Als u zelf een website wilt maken kan dat eenvoudig met een sitebuilder. Daarnaast kunt u ook kiezen voor self-hosted software die wat meer mogelijkheden en flexibiliteit biedt. Als dit allemaal nieuw is voor u, kan het allemaal ingewikkeld lijken maar geen nood! Een eigen website maken is tegenwoordig heel erg eenvoudig en we helpen u graag verder.

Op deze pagina vergelijken we de manieren om zelf een website te maken zodat u de beste website bouwer kunt selecteren. We bespreken de voor- en nadelen en voor welke gebruiker wat geschikt is.

Beste website maker 2021

1
JouwWeb logo Nederlandse sitebuilder, ideaal voor 'beginners' vanwege gebruiksgemak
3 maanden gratis
 • Opslag Onbeperkt
 • Data Onbeperkt
 • Prijs €8,00
2
Wix logo Wix is een veel gekozen builder met veel mogelijkheden
Het iets duurdere pakket is de betere keuze
 • Opslag 500 MB
 • Data 1 GB
 • Prijs €4,50
3
squarespace Meest moderne drag & drop sitebuilder. Zeker even het bekijken waard!
Gratis proberen & 25% korting (1e jaar)
 • Opslag Onbeperkt
 • Data Onbeperkt
 • Prijs €11,00
4
Jimdo logo Eenvoudige builder ook goed geschikt voor zakelijke websites
Gratis te proberen
 • Opslag 5 GB
 • Data 10 GB
 • Prijs €9,00
5
weebly Voordelige keuze
 • Opslag 500 MB
 • Data Onbeperkt
 • Prijs €5,00
Bezoek website ideaal voor een kleine site Lees recensie

Tarieven: De tarieven in deze top lijst zijn tarieven voor sitebuilder pakketten op basis van 1 jaar exclusief BTW. Gegevens worden regelmatig gecontroleerd.

Transparantie & Disclaimer: Wij vergelijken website makers en stellen gebruikers in staat ervaringen te delen. Wanneer u een dienst kiest via onze website ontvangen wij soms een commissie. Meer informatie hoe wij werken.

Aanbod website builders vergelijken

Tegenwoordig bouwt bijna niemand meer een website vanaf de grond op. Zowel programmeurs als mensen zonder al teveel computerkennis maken veelvuldig gebruik van website software. Er zijn grofweg vier categorieën waarin u website builders kunt verdelen. We zullen deze allemaal doorlopen, de voor- en nadelen behandelen en kijken welke partijen wat precies aanbieden:

 1. Sitebuilders (sites waar u eenvoudig een website kun maken)
  b. Webhosting met sitebuilder (hostingproviders die ook een sitebuilder aanbieden)
 2. Self hosted website software (software die u zelf installeert bij een hostingprovider)
 3. Webshopbuilders (Opent andere pagina)
 4. Self hosted webshop software (Opent andere pagina)

Sitebuilders

website maken software

Website builders, ofwel sitebuilders bieden de mogelijkheid om dankzij handige (online) software snel een site te maken. De grote kracht van een sitebuilder is de eenvoud en het gemak waarmee je een website kunt maken.

De software werkt vaak met vooraf gemaakte voorbeeld sites (thema’s) waarbij je door kaders en modules te slepen bepaalde functionaliteiten kunt toevoegen of weghalen (drag & drop). U hoeft dan eigenlijk enkel teksten en beeldmateriaal toe te voegen om de site naar wens in te richten. Er komt dus géén programmeerwerk bij kijken!

Een ander belangrijk voordeel van een sitebuilder is dat u bij één bedrijf gelijk het domein, de hosting, het webdesign en betaalmodule met iDeal transacties kunt regelen. Als u extra functionaliteiten die u aan de site wilt toevoegen kan dit vaak met plugins die zijn ontwikkeld door derden. Hoe groter het platform, hoe meer van dit soort plugins er beschikbaar zijn.

Met de genoemde voordelen komen direct ook wat nadelen om de hoek kijken. Doordat alles erg eenvoudig is gemaakt, betekent dit ook vaak dat er minder mogelijk is doordat buiten de kaders treden moeilijk is.

Een ander nadeel is dat alles ‘vast’ zit bij de sitebuilder. Uw website overzetten naar een VPS, eigen forum toevoegen, sitestructuur aanpassen, dit zijn zaken die niet allemaal even gemakkelijk zullen zijn of überhaupt kunnen. Als u eenmaal voor een website van een sitebuilder kiest is het nagenoeg onmogelijk om bijvoorbeeld later naar een ander webhosting bedrijf te verhuizen.

Sitebuilders zijn hiermee zeer geschikt voor individuen en kleinere bedrijven die een mooi ‘uithangbord’ willen, maar minder voor publishers of grotere ondernemingen die specifieke eisen aan een website stellen.

Voordelen sitebuilders:

 • Goedkoop,
 • Eenvoudig,
 • Werken met kant-en-klare designs
 • Geoptimaliseerd,
 • Hosting en domein inbegrepen

Nadelen sitebuilders:

✘   De site staat ‘vast’ bij de sitebuilder
✘   U kunt enkel werken binnen de kaders van de builder,
✘   Soms een flinke uitdaging om nét die extra touch aan een site te geven die je zoekt


Sitebuilders overzicht

Via de onderstaande sites kunt u zelf een website maken. Naast de beknopte omschrijving is er ook vaak een uitgebreide reviewpagina met ervaringen van anderen beschikbaar.

Mocht u één van de onderstaande sitebuilders overwegen, dan raden we aan om gebruik te maken van de gratis proefperiode die ze aanbieden. Op die manier kunt u snel ervaren of de sitebuilder aansluit bij uw wensen.

JouwWeb JouwWeb logo

Als u een niet al te geavanceerde site nodig heeft, dan is de eenvoudige drag-and-drop builder van JouwWeb een goede keuze. Zeker ‘beginners’ kunnen prima uit de voeten met de software. Vanwege de eenvoud en lage kosten krijgt JouwWeb doorgaans goede beoordelingen. Het Nederlandse JouwWeb is met name geschikt voor websites met een beperkt aantal afgebakende pagina’s.
JouwWeb review | Bekijk

Wix

Wie wel eens op YouTube kijkt, zal de reclames van Wix vast wel eens voorbij hebben zien komen. Wix is een bekende en veelgebruikte sitebuilder die erg geschikt is om visuele sites mee te creëren die een bepaald gevoel moeten overbrengen. Misschien voelt het wel een tikkeltje ‘hipster’. Branches waar dit type sites het goed in doen zijn bijvoorbeeld: creatieve sector, horeca en boetiekwinkels. Naast dat u met Wix mooie sites kunt maken, bieden ze ook webwinkel software.
Wix review | Bekijk

Jimdo logo

Jimdo

Jimdo is een beetje vergelijkbaar met WIX. Jimdo voelt wat zakelijker en eenvoudiger. Als u een strakke site wil zonder poespas, is Jimdo misschien iets voor u. Jimdo biedt ook webshop software, dus of u nu een website of webshop wil, met Jimdo kan het beiden.
Jimdo review | Bekijk

website maken squarespaceSquarespace

Sinds kort heeft Squarespace een behoorlijk vernieuwde builder die even wennen is. Het voelt allemaal heel erg mooi ontworpen, maar de vorm gaat soms iets teveel voor de functionaliteit. Als u de builder eenmaal door hebt, kunt u er overigens mooie en visueel krachtige sites mee maken. Squarespace is nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar dat hoeft geen belemmering te zijn.
Bekijk

website maken software weeblyWeebly

Weebly draait alweer een behoorlijke tijd mee als drag-and-drop sitebuilder. Weebly is makkelijk in gebruik, maar je loopt toch al snel tegen wat beperkingen aan. Ook support is er niet in het Nederlands. U geeft wel toegang tot de CSS dus u kunt wel het een en ander customizen.
Weebly review | Bekijk

website maken software zyroZyro

Zyro is een relatief nieuwe speler die er veelbelovend uitziet. Als u een goedkope site wil, dan is dit absoluut een websitemaker om te overwegen. Er is geen website maker waar u voordeliger terecht kunt. Er is op designvlak nog wel wat werk aan de winkel, maar we denken dat Zyro een goede aanvulling is op het huidige aanbod website maken software.
Bekijk

website maken software wordpressWordPress.com

De eenvoud van een sitebuilder met de voordelen van het WordPress CMS kunt u vinden op WordPress.com. Dit is in feite de online gehoste versie van WordPress – dat eigenlijk een hosted oplossing is. Wij zouden zelf toch te kiezen voor een self-hosted oplossing omdat deze je website of webshop stukken wat flexibeler maakt. Tegenwoordig bieden hosting providers WordPress hosting ook aan in een totaalpakket. Daarmee heb je binnen enkele klikken een eigen WordPress site.
Bekijk


Webhosting met Sitebuilder

Een andere soort van website maken software wordt aangeboden door de (grotere) hostingproviders. Als iemand van plan is om een website te starten, dan begint dit vaak bij het domein. Dit kan geregistreerd worden bij een hosting provider. Vervolgens biedt het hostingbedrijf diverse opties. Bijvoorbeeld one click Drupal of WordPress hosting, Woocommerce hosting of de optie om via hun eigen sitebuilder zelf een site te maken.Dit laatste is voor beginners vaak een prettige manier om een website te beginnen.

website maken softare sitegroundSiteground

Siteground is een erg goed beoordeelde hosting provider die speciale Weebly, WordPress en Woocommerce hosting aanbiedt. Daarnaast bieden ze ook een gratis drag & drop builder.
Siteground review | Bekijk

website maken software hostingerHostinger

Met ongeveer 29 miljoen klanten is Hostinger een grote hostingprovider die actief is in 178 landen. Tegenwoordig kun je ook prima een website maken met de software van Hostinger.
Hostinger review | Bekijk

website maken software go daddyGodaddy

Godaddy is een van de grotere hostingbedrijven uit de Verenigde Staten. Op onze website krijgt het bedrijf best vaak negatieve beoordelingen. Ook toen wij probeerden om de templates van de sitebuilder te bekijken, kregen we 404 fouten op pagina’s. Voor zo’n grote club hebben ze niet altijd alles even goed op orde.
Godaddy review | Bekijk

website maken software one comOne.com

Hostingprovider One.com is in Nederland misschien wat minder bekend, ze hebben tegenwoordig wel gewoon een complete Nederlandse website en sitebuilder. Zelfs de templates waar je een website op kunt baseren zijn in het Nederlands. En deze templates zijn best wel geschikt voor veel websites. One.com is het bekijken waard dus.
One.com review | Bekijk


Website maken software (self hosted)

Wie flexibiliteit wil houden en zelf meer invloed wil houden op zowel de vormgeving en het technische deel van websites, doet er goed aan om te kiezen voor een self-hosted oplossing. U zit hiermee niet vast aan bepaalde kaders van een sitebuilder, maar kunt veel meer zelf beslissen over site elementen.

Het vergt iets meer werk en inzicht, maar doordat de voorbeelden hieronder zo veel gebruikt worden, is er online ontzettend veel documentatie te vinden. Voor een eenvoudige bedrijfssite kunt u kiezen voor een sitebuilder, wilt u meer dan dat, dan is Self-hosted een kans. Hiermee bent u ook beter in staat om extra verkeer naar uw site te krijgen vanuit zoekmachines doordat het eenvoudiger is om grotere hoeveelheden content op een juiste manier in de zoekresultaten te krijgen.

Voordelen self hosted:

 • Vele opties om uit te kiezen
 • Flexibel,
 • Alles in eigen beheer

Nadelen self hosted:

✘   Vereist meer kennis
✘   Kost meer tijd en werk

Marktaandeel Hosted Websitebuilders

2018201920202021
Wordpress29.2%32.7%35.4%41.5%
Joomla3%2.6%2.2%2.1%
Drupal2.3%1.9%1.7%1.5%

(Bron: W3Techs)

website maken software wordpress self hostedWordPress.org

WordPress is open source software waarvan wereldwijd miljoenen mensen gebruik maken. Inmiddels bestaat zelfs ruim 41% van het internet uit WordPress sites waarmee de wereld van een  hele hoop content voorzien wordt. Dankzij het WordPress CMS worden er maandelijks 70 miljoen nieuwe artikelen online geplaatst. Niet alleen bloggers gebruiken de software (WordPress was oorspronkelijk blog software) maar ook ’s werelds grootste bedrijven. Zoom.us, Microsoft.com, Etsy.com & Salesforce.com zijn voorbeelden van bekende grote merken die zijn gebouwd met het WordPress CMS.

Dankzij de populariteit van het platform zijn er een hoop mogelijkheden met het platform. Dit wordt makkelijk gemaakt met zogenaamde templates en plugins. U kunt echter ook zelf coderen of dit laten doen.
WordPress hosting vergelijken | Bekijk

website maken sofwtare joomlaJoomla

Joomla is een mooi systeem en net als WordPress Open Source. Joomla is erg geschikt is voor eenvoudigere bedrijfssites. Joomla is makkelijk in gebruik maar verliest door de jaren heen toch terrein op WordPress. Toch blijft het een populaire keuze van veel mensen. Maarliefst 2,1% van de sites is anno 2021 opgebouwd met Joomla.
Joomla hosting vergelijken website maken software drupal| Bekijk

Drupal

Het derde CMS in de categorie self hosted website maken software is Drupal. Ongeveer 1,5% van de websites op het internet is ontwikkeld dankzij Drupal. Bekende sites die gebaseerd zijn op Drupal zijn Pinterest en Blackboard.com. Drupal is erg geschikt voor grotere en zwaardere siteprojecten.
Drupal hosting vergelijken  | Bekijk


Dus… Met welke software kunt u het beste een website maken?

Het antwoord op deze vraag is niet zomaar te geven maar gelukkig ook niet heel moeilijk te beantwoorden. Hier kunt u  op letten:

Sitebuilders zijn eenvoudiger in gebruik dan self-hosted oplossingen als WordPress. Echter bent u bij sitebuilders veel meer gebonden aan de grenzen van de software. Denk dus goed na over het doel van de website.

 • Wilt u gewoon eens zelf een website maken? Gebruik dan een sitebuilder
 • Is de website enkel nodig als visitekaartje? Gebruik dan een sitebuilder
 • Wilt u actief gaan bloggen? Overweeg WordPress met de juiste wordpress hosting
 • Wilt u producten gaan verkopen? Vergelijk dan webshop software
 • Wilt u speciale functies zoals een vergelijkingssite? Overweeg dan WordPress

U kunt bij nagenoeg alle software aanbieders eenvoudig gebruik maken van een gratis proefperiode. Op die manier kun je er gewoon een aantal proberen. Kijk goed naar de voorbeeldsites en templates of thema’s die de aanbieders van software geven. U krijgt dan een erg goede indruk van het maximaal haalbare. Bekijk ook eens naar templates van externe partijen via Themeforest.

Sitebuilders zijn een uitkomst voor particulieren en ondernemers die een strakke eenvoudige website willen maken, en daar niet ontzettend veel tijd aan willen/kunnen besteden. Het is erg handig om snel en makkelijk een eerste website online te zetten die er ook nog eens redelijk goed uitziet.

Voor veel zelfstandig ondernemers en bedrijven zullen de meeste sitebuilders echter te beperkt zijn. Er zijn simpelweg zoveel betere alternatieven waaruit gekozen kan worden. Met name de beperkte flexibiliteit in uitbreiden en de afhankelijkheid van één partij zal voor commerciële websites de reden zijn niet voor een sitebuilder te kiezen.