Wordpress Update 4.8

WordPress 4.8 is nog géén twee weken beschikbaar en toch is de update alweer ruim 5 miljoen keer gedownload. Sinds december 2016 werkte WordPress aan de 4.7 versie dus de huidige 4.8 is de grootste nieuwe release van 2017.

De afgelopen drie jaren werd er telkens in april alweer een grote update uitgebracht maar 4.8 was kennelijk wat meer werk. We bekijken de updates.

Widget Update

Dit is de grootste update in WordPress 4.8, de widgets beschikken vanaf nu over een visual editor. Waar je vroeger in de widgets van WordPress altijd nog met HTML moest werken en nog niet de uiteindelijke vormgeving kon zien is dit nu (eindelijk) aangepast. Het is nu mogelijk afbeeldingen en video toe te voegen aan de WordPress widgets zonder HTML code te gebruiken. Ook kan tekst gelijk worden opgemaakt, denk aan bold en lists. Het is nu volledig WYSIWYG.

Widget in 4.7 (links) – Widget in 4.8 (rechts)

Kleinere updates

Naast de grote update van de widget heeft WordPress enkele kleinere updates doorgevoerd die we kort willen vermelden. Zo is er vanaf WordPress 4.8 géén ondersteuning meer voor WMA en WMV-file. Ook is het aanpassen van links in de tekst verbeterd, we zien dat dit anders is maar moeten nog goed ervaren in hoeverre dit ook beter werkt. In het dashboard worden vanaf nu lokale WordPress evenementen weergegeven. In mijn eigen dashboard zie ik in Groningen het event ‘Praten over WordPress’ op 28 juni en in Rijssen-Holten een WordPress Meetup op 29 juni. Misschien niet voor iedereen heel nuttig maar het kan leuk zijn voor ontwikkelaars.

Volgende Update

Hoewel de widget update erg nuttig is en we blij zijn dat het goed lijkt te werken lijkt het overall niet een erg grote update. Zeker gezien het feit dat er dit jaar lang op gewacht moest worden zijn de wijzigingen toch géén echte game-changers te noemen. We zullen wel ongeduldig zijn maar we kijken uit naar WordPress 5.0!

Downloaden: https://codex.wordpress.org/Version_4.8