Wordpress domein omzetten

21 december 2011 – Bij het opzetten van een nieuwe wordpress website gebruik ik voor de ontwikkelfase graag een ‘development domain’. Bij je hosting provider kun je dit vaak aangeven en dan bijvoorbeeld op www2.mijndomein.nl gaan werken. Het grote voordeel hiervan is dat je de website zo geheel bij je host online kan zetten, alles naar wens kan maken en de site kan testen voordat je het echte domein op de site laat uitkomen. Wanneer de website klaar is vraag je de webhost om de DNS om te zetten waardoor het domein www.mijndomein.nl op de nieuwe website uitkomt en dan ben je bijna klaar.

In WordPress staat nu nog ingesteld dat het WordPress-adres (URL) de www2.mijndomein.nl is. Dit kun je wijzigen door het in de Instellingen > Algemeen aan te passen. Mocht er echter iets niet goed gaan dan is er op deze manier de kans dat de website onbereikbaar wordt waardoor je het ook niet meer kunt herstellen. Op de support website van WordPress vond ik echter een erg simpele oplossing die vervolgens in geval van foutmeldingen altijd makkelijk ongedaan gemaakt kan worden. Zo is het mogelijk het wp-config.php bestand aan te passen met de nieuwe locatie van de website.

Download dus je wp-config.php bestand en vul deze twee regels bovenin het bestand na het openen (<?php)  in:

define(‘WP_HOME’,’http://www.mijndomein.nl’);

define(‘WP_SITEURL’,’http://www.mijndomein.nl’);

Uiteraard op de plaats van www.mijndomein.nl uw eigen domein invullen. Hiermee wordt ge algemene instelling van WordPress veranderd en is het nieuwe domein ingesteld. Mocht er iets fout gaan kan het gewoon weer worden verwijderd, bestand opnieuw uploaden en het is weer hersteld.