Wordpress 4.0 Update - Wat is er Nieuw?

wordpress-bennyBegin deze maand heeft WordPress versie 4.0 uitgebracht, ook wel Benny genoemd. Volgens WordPress zelf zijn met name de schrijfmodus en de beheerervaring verbeterd. De update werd soepel en met name erg snel geïnstalleerd via automatische installatie, in het verleden hebben we hier wel eens meer moeite mee gehad maar dit is prima.

In de WordPress omgeving krijg je vervolgens uitleg over de update, deze uitleg is ook hier volledig na te lezen  We zullen de update per onderdeel langslopen en beoordelen.

Media Beheer

De Media bestanden staan niet meer in een lijstje met details maar worden als grotere thumbnails naast elkaar weergegeven. Bij het zien van deze nieuwe look waren we eigenlijk al vergeten hoe het was, klik hiervoor linksboven op het linker van de twee vierkante icoontjes en je krijg de oude stijl weer terug. Grafisch een prima verbetering hoewel het qua functionaliteit niet erg veel toevoegt.

Automatisch insluiten Youtube & Twitter

In het schrijfgedeelte van WordPress kan in het tekstvak nu een youtube url worden geplakt waar WordPress vervolgens automatisch een embedded video van maakt. Het is dus niet meer nodig om de insluit code van Youtube te kopieren. Dit werkt erg soepel en is echt iets waar veel webmasters profijt van zullen hebben. Het werkt naast URL’s van Youtube ook automatisch met Twitter, Flickr, Instagram, TED, Vimeo en veel meer (zie lijst)!

WordPress maakt hiervoor gebruik van oEmbed. Als je wil voorkomen dat de URL automatisch wordt omgezet in een embed kun je deze gewoon tussen tekst plakken. Enkel als deze op zijn eigen regel wordt geplakt zal deze automatisch een embed worden.

Schrijven

Een tweede update die merkbaar is in het schrijfgedeelte is dat het tekstvak automatisch meegroeit naarmate je pagina groter wordt. De mogelijkheid zelf het tekstvak uit te rekken is gelijk ook verwijdert aangezien deze nu overbodig is. Klinkt als een logische update, niet wereldschokkend maar de praktijk moet nog even uitwijzen hoe goed dit werkt.

Plugin Gedeelte

De vierde en laatste grote verandering in deze WordPress 4.0 Update zit in het plugin gedeelte en we kunnen gelijk al zien dat dit een grote stap vooruit is. Waar het plugins zoeken hiervoor altijd een lijst met titels en beschrijvingen gaf is dit nu eindelijk grafisch geworden. Bij het zoeken op ‘SEO’ herkennen we gelijk het cartoonfiguur van landgenoot Yoast. De zoekfunctie heeft nog niet de kwaliteit van Google en er ontbreekt nog steeds een goede ‘bedoelde u misschien…” functie maar deze grafische vooruitgang is een stap in de goede richting.

wordpress-benny-plugins

Deze vier onderdelen zijn alleen al de hoogtepunten genoemd door WordPress. Verder zijn er nog tal van kleine updates doorgevoerd, zie alle updates. In het algemeen hebben wij het gevoel dat het CMS ook weer een stukje sneller is geworden. Dit is iets waar WordPress in elke update aan zal werken maar het lijkt deze keer beter merkbaar.

Kortom heb je nog niet op die Update knop gedrukt dan moeten deze verbeteringen je toch echt over de streep halen. Al met al is dit een erg mooie update met enkele toevoegingen die het dagelijkse werk van het bijhouden van WordPress websites flink zal verbeteren. Wat staat er op jouw wensenlijstje voor Update 4.1?