Website Monitoring – Hoe vaak is mijn website offline?

22 december 2011 – Hoewel veel hosting bedrijven een uptime garanderen van 99% tot soms wel 99,99% is het toch handig zelf te controleren wat de daadwerkelijk uptime is. 99% betekent tenslotte wel dat je website maximaal 87 uur en 36 minuten offline kan zijn, niet echt een prettig vooruitzicht!

Nu zijn er gelukkig diverse online diensten die voor jou 24 uur per dag je website in de gaten houden en deze monitoren. Mocht er iets mis gaan dan wordt je direct door de dienst op de hoogte gebracht zodat je vervolgens met je hosting bedrijf kan bekijken waar de oorzaak ligt. De website monitoring diensten doen dus niets op het gebied van uptime, ze maken ook géén backup van de website, ze houden enkel in de gaten of de website nog correct bereikbaar is.

Hier vergelijken we enkele verschillende website monitoring diensten.

iCheck Website Monitoring

Het Amsterdamse bedrijf iCheck houdt zich sinds 2000 bezig met het monitoren van websites. De opties die ze aanbieden zijn simpel, je kunt kiezen tussen een server en een website. Aangezien wij uitgaan van websites kiezen we deze optie. Hier kunnen we vervolgens het aantal websites kiezen (1 tot 25) en hoe vaak de website gecontroleerd dient te worden (van 1 keer per minuut tot 1 keer per uur). Voor de meeste van onze websites is één controle per uur voldoende. In dit geval komen de kosten op €1,00 per jaar. De duurste optie, één controle per minuut, komt uit op €15,00 per jaar, nog steeds prima betaalbaar.

Actie: In december 2011 is er een korting van 50% op het eerste jaar.

Webbuddy Monitoring

De website van Webbuddy ziet er vrij gedateerd uit. Als we naar de referenties kijken zien we dat alles uit 2004 komt dus dit zegt genoeg. Een bedrijf dat 7 jaar oude referenties heeft staan zou ik niet zo snel mijn geld toe vertrouwen. Gelukkig is het bij webbuddy wel mogelijk de dienst gratis af te sluiten. Voor gratis monitoring krijg je zelfs nog een controle per 30 minuiten. De verdere pakketten lopen op tot €19,50 per maand voor 1 controle per minuut. Kortom deze zien wij niet zitten en gaan wij dus ook niet testen.

Uptrends Website Monitoring

Om af te sluiten bekijken we nog een professionele speler in deze markt, Uptrends. Dit bedrijf opereert wereldwijd en richt zich met name op klanten als: Shell, Ebay, Aegon, Triodos Bank etc. Toch is hun goedkoopste dienst met €17,- ook voor de kleinere webwinkeliers en internet marketers prima betaalbaar en daarbij kan de dienst één maand gratis worden uitgeprobeerd. Bij het goedkoopste pakket zit een controle per 10 minuten inbegrepen. Er wordt 90 dagen aan data bewaard en er zijn tegenwoordig iPhone apps beschikbaar om rapporten mee in te zien. Van de 1.500 klanten van Uptrends zijn ook een groot aantal hosting bedrijven die met een dergelijke dienst hun klanten tevreden houden.

In dit artikel hebben we enkele verschillende varianten van website monitoring verkend. Hoewel dit lang géén volledig dekkend onderzoek was geeft het toch weer een iets beter inzicht in de mogelijkheden voor het controleren van de uptime van je website.