Schaadt Website Downtime Zoekmachine Rankings?

27 december 2011 – Met de kerstdagen weer achter de rug duiken we direct in een nieuwe vraag die Sander uit Nieuwegein ons een paar dagen geleden stelde: “Schaadt de downtime van mijn website de rankings in de zoekmachines? Oftewel, hoe erg is het eigenlijk voor je rankings als je website tijdelijk offline is.

Uiteraard is downtime nooit positief aangezien het in de eerste plaats betekent dat bezoekers en dus potentiële klanten je website niet kunnen bereiken. Toch lijkt het voor de resultaten in de zoekmachines nog wel mee te vallen in hoeverre dit schadelijk is.

Zo hebben wij het al eens meegemaakt dat een wordpress website was gehacked, was een vrij groot virus wat in 2009 de ronde deed, en onze website hierdoor geheel onbereikbaar was. Wat nog erger was dat de homepage compleet blanco was maar wel een rare code als titel gaf. Omdat deze website vrij groot en actief was kwam de Googlebot snel weer op bezoek en nam direct die rare code over als titel in de zoekresultaten. Gelukkig wisten wij vervolgens binnen 2 dagen een complete back-up te herstellen en was het probleem snel verholpen. Ook de rare resultaten in Google verdwenen weer net zo snel als ze gekomen waren en we hebben absoluut géén negatieve ervaring in de rankings waargenomen.

Nu was dit voorbeeld natuurlijk een geval waar de website slechts enkele dagen offline was. Toch hebben wij ook van collega’s verhalen gehoord waar de website meer dan 1 week offline was en de resultaten onveranderd bleven. Het lijkt er toch op alsof Google een vrij ruime marge hanteert op dit gebied. Echter het is onze inschatting dat het na 14 dagen offline toch ook voor Google wel zal gaan lijken alsof de website echt verdwenen is. Waarschijnlijk plaatst Google de website dan tijdelijk buiten haar rankings waarbij de deur nog steeds open is om snel weer terug te keren.

Kortom enkele dagen een website offline hebben kan iedereen overkomen en wordt je vergeven. Probeer het echter ten alle tijden tot een minimum te beperken want je mist natuurlijk erg veel potentiële omzet. Lees meer over wordpress back-up diensten om je site als het ware goed te verzekeren.