Webhosting in Nederland

Met honderden Nederlandse webhosting bedrijven is het al lastig kiezen, neem je daar ook nog eens internationale aanbieders bij dan zijn de keuzemogelijkheden helemaal eindeloos. Is het echter niet verstandig een Nederlandse hosting aanbieder te kiezen met webhosting locaties in Nederland?

De grote voordelen van Nederlandse website hosting is dat er in eigen taal gecommuniceerd kan worden en dat de datacenters in Nederland staan. Er zijn echter ook internationale hosting bedrijven die met een Nederlandstalige website klanten een Nederlandse indruk willen geven. Hier is echter vaak sprake van internationale hosting met datacenters in Engeland of Amerika.

In hoeverre communicatie en support in eigen taal belangrijk is hangt ook af van het type hosting bedrijf waar we mee te maken hebben. Sommige budget hosters bieden namelijk enkel online en via email support wat misschien net zo gemakkelijk in het Engels kan.

Snellere Laadtijden met webhosting in Nederland

Het belangrijkste argument echter om je website in Nederland te hosten is de snelheid. Er van uitgaande dat de website gericht is op Nederlanders zal de laadtijd voor de klanten en gebruikers het best zijn als de website zo dichtbij mogelijk wordt gehost. Nederlandse hosting bedrijven maken over het algemeen gebruik van datacenters in Amsterdam.

De kwestie wordt lastiger bij een internationale website waar naar verwachting bijvoorbeeld 25% Nederlanders, 25% Japans en 50% Amerikaans bezoek op zal komen. Mogelijke oplossingen hiervoor zouden dingen als Content Distributions Network (CDN) kunnen zijn, hier gaan we later in een specifiek artikel verder op in.

1.728 Nederlandse Hosting Bedrijven

Momenteel beschikt Nederland over een uitzonderlijk hoog aantal hosting bedrijven. Volgens cijfers van intac waren er in 2010 in Nederland 1.728 hosting bedrijven geregistreerd. Dit aantal is hoger dan in landen als Frankrijk, Spanje en Turkije. Dit zijn natuurlijk landen met veel meer inwoners. Het is dan ook al enkele jaren de verwachting dat er in Nederland een consolidatieslag op de hosting markt zal plaatsvinden. Een periode waarin enkele grote hosting providers meerdere kleine hosting aanbieders zullen overnemen en de allerkleinsten uiteindelijk op prijs en kwaliteit de concurrentie zullen verliezen.

Bronnen:
Consolidatie Hosting Markt: http://www.computable.nl
Intac: http://www.intac.net