Wat is installatron?

DIEMEN, 31 oktober 2011 – Het wordt al enkele keren genoemd op deze website, Installatron. Wij merken echter aan veel vragen dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over dit stukje software, daarom hier een stukje met wat meer uitleg.

Installatron is software of ook wel een applicatie genoemd die je in staat stelt automatisch een CMS naar keuze te installeren op je webhosting. Over het algemeen is het dus aan je hosting provider om allereerst Installatron te installeren en aan te bieden aan haar klanten. Vervolgens kun je dus als gebruiker deze applicatie gebruiken om de CMS van je voorkeur met enkele klikken op je eigen website te zetten.

Zoals ze zelf zeggen is het een Multi-platform installatie software. Alleen al aan CMS heeft Installatron 23 keuzes waaronder de populaire WordPress, Joomla en Drupal. Verder gaat het ook nog verder en ondersteunt het de serieuzere e-commerce platforms zoals Magento, OpenX, osCommerce en meer. De derde grote pijler waar Installatron zich op richt is de community apps, oftewel forum software. Zo kun je met enkele klikken phpBB, MediaWiki en nog 13 andere varianten installeren.

Voor Hosting Bedrijven

Ook voor hosting bedrijven heeft Installatron het erg gemakkelijk gemaakt. De gehele applicatie kan namelijk als plugin worden geïnstalleerd in de control panel (CP). Momenteel ondersteund de plugin de volgende control panels: cPanel, DirectAdmin, InterWorx, Plesk en Kloxo.

Wat kost Installatron?

Voor de eindgebruiker is het meestal gratis aangezien hosting bedrijven meestal geen kosten doorberekenen. Echter ook voor webhosters is het aanbieden van Installatron erg goedkoop en kan dit al vanaf $25 per jaar en voor $50 per jaar is er een licentie te koop met een onbeperkt aantal domeinen. Dit is een licentie per server waarop dit wordt geïnstalleerd. Als eind gebruiker kun je het ook zelf installeren buiten je hosting aanbieder om, dit lijkt ons echter enigszins een omweg aangezien je in die tijd ook gewoon direct het gewenste pakket kan installeren.

Hoewel Installatron reeds sinds 2004 bestaat wint het pas de laatste jaren aan populariteit. En zelfs nu zijn er nog erg veel hosting aanbieders die niet Installatron en géén passend alternatief aanbieden. Naar ons inziens gaat dit in 2012 veranderen en zullen uiteindelijk de bedrijven met dergelijke service aanzienlijk aan marktaandeel winnen.

Meer informatie: www.installatron.com