Wat is beter: Custom CMS of Open Source?

cms of open source

Wat is beter, een uniek eigen Content Management Systeem (CMS), of toch gewoon Open Source?

Veel zogenaamde experts kunnen een onderbouwing geven voor zowel de ene als de andere oplossing. Vaak is deze oplossing gebaseerd op eigen belang. Aangezien wij ons richten op website hosting bedrijven hebben wij een onafhankelijk blik op CMS en bespreken we daarom in dit artikel voor beide mogelijkheden enkele voor- en nadelen.

Waarom Open Source beter is dan Custom CMS?

1. Open Source CMS is gratis

Één van de eerste argumenten die je als echte Nederlander vaak zult horen is natuurlijk:  “Open Source is gratis”. Dit is erg mooi en ook helemaal waar, puntje van kritiek is echter dat de meeste kosten vaak niet in het CMS gaan zitten maar wel in het onderhoud en beheer. Dus die eenmalige kosten bij het laten maken van een CMS vallen voor veel bedrijven mee.

2. Open Source CMS is open…

Een erg belangrijk argument in onze ogen is dat Open Source ook betekent dat iedereen er mee kan werken. Mocht je als klein bedrijf na enkele jaren met een nieuw IT bedrijf in zee gaan dan zullen zij zo goed als altijd bekend zijn met het Open Source pakket. Dit voorkomt problemen en extra werk in de overgang.

3. Open Source CMS is makkelijk(er)

Het gebruik van een Open Source CMS heeft de afgelopen jaren aan grote populariteit gewonnen vanwege het gebruikersgemak. Zowel de installatie als het gebruik vereisen erg weinig technische kennis en zo mogelijk nog minder programmeer kennis. Voor aanpassingen aan de website is altijd wel een plugin te vinden die met enkele klikken (wederom gratis) aan de website kan worden toegevoegd.

Waarom Custom beter is dan Open Source CMS?

1. Custom CMS is op maat gemaakt

Custom betekent natuurlijk op maat gemaakt, en dat is het dus ook. Je kunt een Custom CMS zo (laten) maken dat het precies doet wat je wil, niet meer en vooral niet minder. Nu is er bij Open Source CMS natuurlijk van alles mogelijk met behulp van plugins en ook door zelf programmeren, toch blijven dit soms omwegen voor wat je eigenlijk wil.

2. Custom CMS is flexibel(er)

Bij gebruik van een custom CMS hoef je nooit mee te gaan met het keurslijf van Open Source. Zo kan er bij Joomla of WordPress sprake zijn van updates die je uit dient te voeren of wijzigingen in het menu die doorgevoerd worden waar je geen invloed op hebt. Hier is bij een Custom CMS geen sprake van aangezien alles in eigen beheer is.

Discutabel

Er zijn dus enkele duidelijke argumenten voor zowel Open Source CMS als Custom CMS te geven, tot slot zijn er echter ook nog enkele onderwerpen die discutabel zijn. Ze kunnen van twee kanten worden benaderd.

1. Veiligheid

Allereerst veiligheid. Op internet werkt het eigenlijk zo dat alles wat populair is vaker bedreigd wordt. Dus WordPress en Joomla hebben zo’n inmense populariteit dat er genoeg mensen zijn die proberen virussen of hacks op deze CMS’en los te laten. Dit is dus een groot probleem voor dergelijke systemen. Tegelijkertijd zorgt de populariteit er ook voor dat er genoeg fans zijn die gaten in de beveiliging ontdekken en hier oplossingen voor maken. Het is te vergelijken met de grote hoeveelheid virussen op Windows systemen in verhouding tot Linux en Apple. Echter zo als met alles ligt een groot deel van de veiligheid in eigen hand, als je als gebruiker je mappen en poorten niet open laat staan en op tijd de juiste updates installeert is er vaak niets aan de hand. Het grote voordeel is ook nog eens dat de bedreigingen van open source vaak snel ontdekt zijn en opgelost worden. Bij een Custom CMS kan het zijn dat je eerst weer de programmeur die de website 2 jaar terug gemaakt heeft moet opbellen en inhuren om zijn eigen fouten te verbeteren.

2. Snelheid

Het tweede punt van discussie is snelheid. Wanneer een custom CMS erg simpel wordt ontworpen zal deze vaak sneller zijn dan het alternatieve meer uitgebreide open source CMS. Toch is ook deze vergelijking niet altijd eerlijk. Websites als CNN.com en Ebay draaien niet op WordPress omdat het zo langzaam is. Het gaat er dus ook hier weer om hoe je het gebruikt. Bij Open Source komt er weliswaar standaard wat meer ‘bagage’ mee wat de website langzamer kan maken. Tegelijkertijd is het bij Open Source juist erg gemakkelijk om een ‘cache’ plugin te installeren die de snelheid van de website goed doet.

Conclusie

Afhankelijk van je voorkeur is voor beide iets te zeggen. Toch geven wij naar verwachting de voorkeur aan Open Source CMS. Vooral voor beginnende ondernemers kunnen hiermee erg veel kosten worden bespaard terwijl precies dezelfde resultaten behaald kunnen worden. Het is echter van groot belang de risico’s van Open Source (zoals veiligheid en snelheid) goed in de gaten te houden. Indien de ontwikkeling van een Open Source website wordt uitbesteed is het ook aan te raden de ontwikkelaars hier vooraf op aan te spreken.