Waarom Wordpress.org Bluehost (nog) aanbeveelt

Wie kan er beter advies geven over de beste WordPress webhosting bedrijven dan WordPress.org zelf? De afgelopen jaren beveelt WordPress dan ook webhoster Bluehost sterk aan. Wij hebben deze aanbeveling lange tijd overgenomen maar zijn tegenwoordig minder tevreden.

Dat wil niet zeggen dat Bluehost niet een goed product aanbiedt, ze bieden onbeperkte shared hosting tegen een erg schappelijk tarief. Het is zelfs mogelijk tientallen websites onder één account te hosten. Echter het is met name de snelheid waar recent meer en meer over wordt geklaagd (zie link 1 en link 2), en dit blijkt ook uit onze eigen ervaring. Daarom verlagen we Bluehost voorlopig van plek 1 naar plek 3 en houden we het bedrijf en gebruiker reacties in de gaten.

Wanneer is Bluehost wel geschikt?

Laten we positief beginnen, Bluehost is een grote degelijke webhosting provider. De uptime is goed en de mogelijkheden zijn erg uitgebreid. Voor iemand op zoek naar eenvoudige webhosting tegen een lage redelijke prijs kan Bluehost prima werken. Met name het aspect dat je een onbeperkt aantal websites op één account kan hosten is in onze ogen een grote plus.

Wanneer is Bluehost niet geschikt?

Voor de belangrijke website, de money-site oftewel de website waarmee je geld wil verdienen is Bluehost niet aan te raden. Elke seconde extra laadtijd is in dit geval teveel en bij Bluehost lijkt dit echt de verkeerde kant op te gaan.

Waarom WordPress.org toch Bluehost als (beste) webhosting aanbieder blijft aanbevelen is ons dan ook niet helemaal duidelijk. Het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Bluehost jarenlang wel een van de betere aanbieders was en pas de laatste maanden tot afgelopen jaar er qua snelheid op achteruit is gegaan. Tegelijkertijd speelt het waarschijnlijk een grote rol dat Bluehost een vergoeding aan WordPress betaalt voor deze verwijzing. Echter zou WordPress dit net zo goed van diverse andere bedrijven kunnen krijgen.

Wat is een geschikt alternatief voor Bluehost?

Om te beginnen zijn er voor Nederlandse websites genoeg alternatieven in eigen land. Voor een Engelse website van ons die gericht is op de Amerikaanse markt zijn we onlangs verhuisd van Bluehost naar MDDHosting. We hebben MDD Hosting gekozen vanwege het gebruik van Litespeed technologie, naar eigen zeggen is dit tot maximaal 9 keer sneller dan Apache hosting. Onze eerste indruk is erg positief, hieronder een screenshot van de daling in laadtijd sinds de overstap.

website-laadtijd-wp-litespeed

De laadtijden zijn overgenomen uit Google Webmaster Tools en het is duidelijk dat de website gehost bij Bluehost (links van de blauwe balk) flink langere laadtijd kende dan na de verhuizing naar MDD Hosting (rechts van de blauwe balk). Bij Bluehost schommelde de laadtijd tussen de 1.000 en de 2.000 milliseconden terwijl dit nu bij MDD Hosting is gezakt naar 300 tot 700 milliseconden. Ongeveer drie keer zo snel is in onze ogen een wereld van verschil.

Voordat je overstapt van Bluehost naar een ander bedrijf is het handig te controleren of dit niet toevallig in eigendom van hetzelfde moederbedrijf EIG is. Zo vallen naast Bluehost ook Hostgator, Dot5Hosting, Hostmonster, iPage, Justhost en Purehost onder EIG. Hoewel het zeker mogelijk is dat er verschillen zijn in prestaties is de verwachting dat EIG de merken uiteindelijk op hetzelfde platform onder brengt.