Waarom uiteindelijk alles naar de cloud gaat

03 mei 2012 – In de week dat Google haar cloud dienst Google Drive lanceert, herstelt een collega van een afgebrand huis en stuur ik mijn laptop terug naar HP. Hoe dit samenvalt zit als volgt. Mijn HP DM3 uit 2010 werkte eigenlijk nog probleemloos. Echter de laatste weken begon het beeldscherm te haperen bij het open en dicht klappen, er kwamen strepen en flikkeringen in mijn scherm. Niet zo ernstig maar na het controleren van de bon bleek dat ik nog 4 dagen garantie had dus besloot ik na enig aarzelen de laptop toch snel op te sturen. De webwinkel Chear bleek inmiddels overgenomen te zijn door het moederbedrijf van Dixons en via Dixons kon ik de laptop terugsturen naar de HP service.

Het grote probleem waar ik natuurlijk tegenaan liep was dat ik 2 tot 3 weken zonder mijn laptop zou komen te zitten. De belangrijkste bestanden waar ik mee verwacht te werken heb ik naar dropbox ge-upload, dit ging erg soepel en de 800mb stond vrij snel in de cloud. Verder verwachtte ik vooral mijn browser erg te missen en heb ik via mijn Google account alle instellingen en favorieten (tevens geschiedenis en automatisch aanvullen) opgeslagen online. Op de laptop waar ik nu tijdelijk aan werk kan ik via Google Chrome inloggen met mijn Google account en beschik ik gelijk over al mijn favorieten. Mijn wachtwoorden had ik altijd al in Lastpass opgeslagen wat dus geen extra handeling vereiste, enkel inloggen en alle wachtwoorden worden automatisch ingevuld.

Eenmaal aan het werk op de tijdelijke laptop merk ik natuurlijk dat ik weer een groot deel van de bestanden niet heb opgeslagen en hoop ik maar dat HP mijn laptop in een goede staat terug stuurt. Terwijl mij dit allemaal erg bezighoudt krijg ik van een collega het vreselijke nieuws dat zijn huis+bedrijfspand tot op de grond toe is afgebrand. Hoe fijn het ook is dat er geen gewonden zijn gevallen zo vreselijk is het natuurlijk om alles kwijt te zijn. Persoonlijke zaken staan natuurlijk bovenaan maar ook bureaucratisch gezien is iets dergelijks een kleine ramp. Voor velen herkenbaar had hij af en toe backups gemaakt op een externe harde schijf, en deze vervolgens veilig opgeborgen, in huis.

Nu verwacht ik niet dat veel mensen een cloud dienst gaan gebruiken voor het geval dat hun huis afbrandt, toch zijn deze gebeurtenissen een bevestiging dat data in de cloud erg geruststellend kan werken. Aangezien al mijn persoonlijk email al online wordt opgeslagen zal dat aspect van privacy ook wel te overkomen zijn. En ik weet zeker dat mijn data veiliger is tegen diefstal op 2 of 3 servers van Google dan op mijn laptop die aangesloten is op mijn WEP beveiligde huisnetwerk. Daarbij zal het concept “het gemak dient de mens” ook in dit geval zeker opgaan. Ik was zelf als een kind zo blij dat ik mijn wachtwoorden online in Lastpass had opgeslagen, mijn persoonlijke email in Gmail en mijn favoriete websites in Chrome. Kortom, comfort gaat in veel gevallen voor veiligheid of vooral voor een gevoel van veiligheid. Onlangs werd ook het argument van privacy op Webwereld onderuit gehaald en werd gesteld dat de consument privacy opgeeft voor 50 cent (zie artikel).

Dat Google nu een entree maakt in de cloud is geen verrassing. Met diensten als GMail, Picasa, Google Docs, Chrome, Google Sites en meer waren er al zoveel producten waarin Google informatie opslaat voor gebruikers, het is erg logisch dit allemaal aan elkaar te koppelen met een Google Drive. Google lijkt hiermee een serieuze kanshebber ook in cloud hosting de marktleider te worden. Microsoft heeft ook een goede uitgangspositie met zoveel gebruikers die met Windows werken, voor Dropbox lijkt het zaak snel te verbreden in andere markten of een exit-strategie te bedenken.