Trends in CMS Marktaandelen

4 februari 2013 – De overstap van Dreamweaver naar WordPress veranderde het bijhouden van mijn websites drastisch. Grote aanpassingen doorvoeren in de layout blijven ook in WordPress lastig maar het belangrijkste, het dagelijks of wekelijks updaten van een website is enorm veel makkelijker en sneller geworden. Het is dan ook niet vreemd dat WordPress samen met andere CMS’en een snelle opmars hebben gemaakt.

WordPress heer en meester!

Uit de marktaandelen van de afgelopen drie jaar op W3Techs (link) blijkt de verdeling in de markt momenteel echter vrij constant. WordPress heeft haar marktaandeel van 51% in begin 2010 weten uit te bouwen tot 54% begin 2013. Een goede nummer twee ontbreekt echter totaal. Joomla en Drupal strijden samen om deze tweede plek maar moeten het doen met ‘slechts’ 8,7% (Joomla) en 7,2% (Drupal), ver verwijderd van WordPress. Joomla heeft daarbij ook nog eens te maken met een sterk dalende trend. Het marktaandeel van Joomla was begin 2010 namelijk nog 12%. Drupal is daarentegen 3 jaar lang onveranderd op de 7% blijven staan. Een andere grote daler qua marktaandeel is nog het CMS vBulletin, een veelgebruikte forum software. Dit marktaandeel daalt in de afgelopen 3 jaren van ruim 8% naar 3,4%. Echter dient hier een kanttekening bij te worden gemaakt. Aangezien ook het populaire forum CMS phpBB een soortgelijke daling laat zien lijkt een belangrijke factor dat het aantal ‘reguliere’ websites een stuk sneller groeit dan de forum websites. Hierdoor daalt automatisch hun marktaandeel zonder dat zij in absolute aantallen een daling hoeven mee te maken.

Opkomend: Prestashop

De leukste nieuwkomer in deze cijfers is toch wel het webwinkel CMS Prestashop. Pas sinds mei 2012 komt deze naar voren in het marktaandeel overzicht van W3Techs en in deze korte periode zijn ze al naar 1% marktaandeel geklommen. Naar eigen zeggen hebben ze inmiddels 2,2 miljoen downloads gehad.

Voor de volledige cijfers kun je kijken op http://w3techs.com/technologies/history_overview/content_management. Het mag duidelijk zijn dat WordPress de absolute leider is in marktaandeel en er eigenlijk géén serieuze nummer twee is die ze op dit moment kan bedreigen. Hoe grote fan wij ook zijn van WordPress, we hebben ook nog wel wat aanbevelingen.