Tips om dataverbruik te verminderen

01 december 2011 – Hoewel iedere website eigenaar zoveel mogelijk bezoekers naar zijn of haar website zal willen trekken zijn hier ook enkele nadelen aan. Zo kan het bij grote gevulde websites neerkomen op een verhoogd dataverbruik wat vervolgens door de webhosting in rekening wordt gebracht. Hier bespreken wij enkele tips om dit te voorkomen of in ieder geval te beperken. Ondanks het feit dat dataverbruik en bandbreedte tegenwoordige door hosting bedrijven steeds goedkoper worden aangeboden kan dit soms toch voor rare verassingen zorgen.

Tip 1: Comprimeren

Zorg ervoor dat beeldmateriaal (foto en video) gecomprimeerd op de website wordt geplaatst. Op deze manier zijn de bestanden minder groot en zullen zij minder data verbruiken. Tegelijkertijd worden ze ook nog eens sneller gedownload door de bezoeker.

Tip 2: Content-Distributie-Netwerk (CDN)

Met een CDN wordt data op verschillende plekken (servers) opgeslagen waardoor altijd de dichtstbijzijnde hosting server gebruikt kan worden om de data naar de gebruiker te versturen. Dit scheelt in dataverbruik en in snelheid.

Tip 3: Gebruik externe partijen

Waarom zou je tegenwoordig 100 video’s op je eigen hosting uploaden en vandaar uit streamen als Youtube je deze dienst gratis aanbiedt. Op deze manier kun je tegelijkertijd nog eens autoriteit op Youtube.com opbouwen en linkjes plaatsen naar je eigen website. Dit zal je website dataverbruik besparen en beter doen presteren in de zoekmachines.

Uiteindelijk is een goed geoptimaliseerde website prettig voor iedereen, de gebruiker ontvangt zijn data sneller, de browsers hebben minder moeite met het verwerken van de data en het bedrijf achter de website boekt betere resultaten en bespaart in dataverbruik.