Sterke groei DDos aanvallen in Q3 2013

18 oktober 2013 – Het aantal DDos aanvallen en ook de kracht van deze aanvallen neemt in 2013 fors toe. Met name in het derde kwartaal van dit jaar is een scherpe stijging te zien. Dit blijkt uit cijfers die het bedrijf Arbor Networks naar buiten heeft gebracht.

Arbor Networks beschermt ’s werelds grootste internet providers van deze DDos aanvallen en is daarmee goed in staat de trends te monitoren. Bij deze DDos aanvallen (distributed denial-of-service attacks)  wordt een server overbelast met webverkeer en verzoeken. Hierdoor wordt de server uiteindelijk zo traag dat deze niet meer normaal kan functioneren.

Arbor drukt de grootte van een DDos aanval uit in Gb/sec, hoe meer Gb per seconde er wordt verstuurd hoe groter de aanval. In 2013 is de gemiddelde aanval 2,64 Gb/sec wat een groei van 78% is ten opzichte van vorig jaar. Het derde kwartaal is dit zelfs uitgegroeid tot een gemiddeld boven de 3 Gb/sec, onderstaande grafiek geeft deze toename weer vanaf januari 2009 tot en met september 2013.

ddos-aanvallen-grafiek

Ook in Nederland zijn dit jaar grote bedrijven slachtoffer geworden van deze aanvallen, zo werden bijvoorbeeld ING en Rabobank in april meerdere malen aangevallen. De gevolgen hiervan verschillen van enkele minuten trage websites tot een compleet platgelegd internet bankieren. Ook webhosting aanbieder TransIP heeft gemeldt te zijn aangevallen. De daders van deze aanvallen zijn vaak lastig te traceren en ook de motieven zijn vaak onduidelijk.

Enkele cijfers:

  • 350% meer aanvallen van 20Gb/sec of groter
  • 87% van de DDos aanvallen duurt minder dan 1 uur
  • Grootste geregistreerde aanval tot nu toe is 191Gb/sec

Bron: Arbor Networks Persbericht

Een Reactie

Storing Flexwebhosting | Hosting Vergelijken
04 november 2013 om 12:03
[…] weken terug maakten wij al een melding van de grote stijging in DDos aanvallen. Flexwebhosting had begin oktober ook al te maken met een storing, deze werd toen echter […]
Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *