Nieuwe domein uitgangen (gTLD’s)

13 juni 2012 heeft de ICANN bekend gemaakt welke nieuwe domein TLD’s allemaal zijn aangevraagd en door wie. In totaal zijn er 1.930 gTLD’s aangevraagd door bedrijven en overheden wereldwijd. Grote internet bedrijven als Google en Amazon strijden met tal van aanvragen met elkaar terwijl Apple enkel haar eigen merknaam .APPLE heeft aangevraagd.

Google heeft in totaal 101 domeinen in aanvraag staan en is daarmee het meest actief naast het domein registratie bedrijf Donuts dat in totaal 307 TLD’s aanvroeg voor klanten.  Enkele van de 101 aanvragen door Google betreffen de eigen merken zoals:

.GMAIL / .GOOGLE / .YOUTUBE

Maar er zitten ook veel algemene termen oftewel echte Generic TLD’s bij de aanvragen van Google zoals:

.APP / .BLOG /.CLOUD /.MOVIE /.MUSIC /.PET /.SITE /.STORE /.TECH

Amazon VS Google

Opvallend is zoals gezegd dat de grote concurrent van Google, Apple slechts één aanvraag heeft gedaan. De grote strijd zal gaan tussen Amazon en Google. Amazon heeft namelijk 76 TLD’s aangevraagd waaronder enkele die tevens door Google zijn aangevraagd zoals: .APP, .CLOUD, .MAIL,  .MOVIE, .MUSIC, .PLAY, .STORE. De TLD .APP is trouwens in totaal maar liefst 13 keer aangevraagd. Ook uitgangen .HOME (11 keer) en .INC (12 keer) werden vaak aangevraagd. Dat diverse grote bedrijven niet erg scheutig waren met hun aanvragen zal ongetwijfeld te maken hebben met de kosten van $185.000 per aanvraag. Google is dus bereid alleen al in de aanvragen ruim $18 miljoen te investeren.

Nederland is bescheiden

Vanuit Nederland zijn de aanvragen erg beperkt. Enkel de overheid mengt zich hierin met verzoeken tot deze drie uitgangen: .AMSTERDAM, .OVERHEIDNL en .POLITIE.

Enkele opvallende aanvragen waren nog .POKER die door 4 partijen werd aangevraagd en .PORN die slechts één keer in de aanvraag staat. Ook .SEX werd maar twee keer aangevraagd. Het is nog maar twee jaar geleden dat de domeinnaam www.sex.com voor $13 miljoen werd verkocht.

Is dit goed?

Er was veel protest naar aanloop van deze opening van domeinuitgangen omdat het bedrijven zou dwingen zich op weer een nieuw platform te verdedigen wat veel kosten met zich mee brengt. Hoe je er ook naar kijkt, het internet was wel toe aan een verruiming van de mogelijkheden. .com domeinen waren lange tijd enorm schaars en hiermee wordt nieuwe bedrijven veel meer ruimte gegeven met een mooi domein de markt te betreden. Hoewel er nog getwijfeld kan worden aan het succes van deze nieuwe domeinuitgangen hebben wij hier het grootste vertrouwen in. Als de meest fanatieke aanvrager onze nummer 1 gateway tot het internet is, Google, dan kan het niet anders dan dat deze nieuwe domeinen snel genoeg in de zoekresultaten verschijnen en het publiek hier snel genoeg aan zal wennen.

De gehele lijst met aanvragen kun je hier vinden.