Markt van Webshop Software sterk verdeeld in 2017

Wie niet met Magento wil of kan werken kan kiezen uit enkele Nederlandse webshop software bedrijven. Met deze webshop software maak je gemakkelijk zelf je webshop zonder één regel code te schrijven.

Markt is verdeeld

We zien in 2017 dat de markt van deze webshop diensten erg verdeeld is. Aan de hand van onderstaande data uit Google Trends is de zien dat Mijnwebwinkel en Lightspeed samen aan kop gaan als het gaat om het aantal mensen dat zoekt op hun merknaam. Hierbij is interessant om op te merken dat ook Seoshop nog steeds een aardig zoekvolume kent terwijl dit merk al ruim een jaar niet meer bestaat en is overgegaan in Lightspeed.

Bovenstaande grafiek zijn zoekresultaten uit Google Trends, over de afgelopen 12 maanden, in Nederland.

Vervolgens zien we CCV shop en Shoppagina in de middengroep met lagere zoekvolumes. Webshop bedrijf Shoptrader staat eigenlijk continu onderaan als het gaat om populariteit. We moeten hierbij gelijk opmerken dat we niet alle bedrijven in deze vergelijking hebben meegenomen, zo is het bijvoorbeeld lastig de zoekterm myshop te onderzoeken gezien de vele vervuiling in de resultaten. Er wordt namelijk veel gezocht wordt op zoektermen zoals ‘myshop philips’ die niets met de webshop te maken hebben.

Wat verder opvalt is dat er géén sterke trends te zien zijn in de afgelopen 12 maanden. Er is voorlopig nog niet één specifiek bedrijf dat de markt volledig naar zich toe lijkt te trekken. Wanneer we over een periode van 5 jaren zouden kijken in plaats van 12 maanden lijkt webshop software van Lightspeed aan de winnende hand, deze stijft over de loop van jaren sterk in populariteit. Echter blijkt dit met name te komen doordat SEOshop is overgegaan in Lightspeed, wat SEOshop is kwijtgeraakt heeft Lightspeed erbij gekregen.

Wanneer we de cijfers controleren met behulp van zoekvolume indicaties via Google Adwords worden de resultaten bevestig, dit is ook niet zo gek gezien beide Google resultaten als bron hanteren.

Aantal klanten

Een belangrijk aspect van het zoekverkeer op webshop merknamen is natuurlijk gewoon het aantal klanten. Gebruikers zoeken regelmatig via Google naar de login pagina van hun webshop.

De volgende bedrijven geven op hun eigen website cijfers weer over het aantal klanten dat zij bedienen, ook dit lijkt de verdeling enigszins te bevestigen hoewel we hier het probleem hebben dat Shoppagina en Shoptrader géén klantenaantallen noemen.

  • CCV Shop: meer dan 15.000 webshops
  • Lightspeed: 40.000 bedrijven
  • Mijnwebwinkel: meer dan 40.000 klanten

Verwachting

Op de lange termijn zullen de grotere partijen zoals Lightspeed er een voordeel uithalen dat ze zo groot zijn. Dit is vooral van belang om dat het dan makkelijker is goede samenwerkingen aan te gaan met bedrijven zoals payment providers en bezorgdiensten, dit is essentieel voor een goede webshop en dus ook van belang bij de keuze voor de juiste software. Als we kijken naar de verdeling van CMS marktaandelen voor websites zien we dat WordPress er de laatste jaren veel voordeel van heeft gehad dat ze de grootste zijn. Er zijn meer plugins voor WordPress, er zijn meer en betere ontwikkelaars, zo wordt de voorsprong versterkt. We verwachten dat we een dergelijke trend ook binnen twee jaar in de webshop markt gaan zien.