Joomla verliest 80% populariteit

LELYSTAD – 10-11-2016 – De afgelopen vijf jaar is de populariteit van het bekende Joomla! CMS met maar liefst 80% gedaald. Was het open-source CMS in 2012 nog bijna even geliefd als het grote broertje WordPress, in 2016 is er een factor zes verschil tussen de twee.

11 november begint de Joomla! World Conference (conference.joomla.org) waarbij honderden enthousiastelingen in Vancouver, Canada bij elkaar komen en alle Joomla ins en outs met elkaar zullen delen. Het CMS dat in 2005 op de markt kwam met Joomla! versie 1.0 kent nog steeds een sterke community.  Echter heeft niet zoals WordPress een grote geliefdheid onder de massa bereikt, wie snel en voor het eerst een eigen website wil maken kiest voor WordPress.

Uit cijfers van Google Trends blijkt dat Joomla! in de afgelopen 5 jaren een stuk minder populair is geworden. Waar het in 2011 nog bijna op een gelijke interesse als WordPress kon rekenen is er in 2016 maar liefst zes keer minder gezocht naar Joomla!

trends-joomla-wp-drupal-2011-2016
Bron: https://www.google.com/trends/

De gemiddelde ‘interesse’ cijfers van Google Trends over de afgelopen 12 maanden zijn:

85 WordPress
13 Joomla
7 Drupal

Hierbij zijn het géén exacte zoekgetallen maar een relatieve populariteit. Google geeft aan dat de waarde 100 voor een piekpopulariteit staat en 50 betekent dat het half zo populair is.

Naast Joomla! lijdt ook het andere grote CMS Drupal onder de kracht van WordPress. Ook Drupal ziet een ruime halvering in interesse over de afgelopen 5 jaren. De bovenstaande grafiek is gebasseerd op zoekresultaten in Nederland, echter wereldwijd is een gelijke trend waar te nemen. Een kanttekening die gemaakt dient te worden bij deze cijfers is dat voor elk CMS geldt dat er ook veel wordt gezocht op bepaalde versies, bijvoorbeeld Joomla 2.5. In welke mate dit wellicht voor het ene CMS sterker geldt dan voor het andere CMS is lastig te meten.

Wie op zoek is naar meer exacte getallen rondom marktaandeel van de verschillende CMS’en kan terecht op onder andere de volgende websites:

De algemene trend is in ieder geval erg duidelijk te zien. Waar WordPress al jarenlang erg populair is hebben de nummer twee en drie, Joomla! en Drupal het een stuk lastiger. Het enige goede nieuws is dat volgens deze tabel wellicht de bodem in zicht is voor Joomla!