Hostnet Weekend Break!?

DDoS-aanvalHet gaat niet goed met Hostnet, de afgelopen zes dagen heeft het bedrijf inmiddels voor de 3e keer te maken met een storing. Zowel donderdag 5 december als zaterdag 7 december werd Hostnet getroffen door zware DDos aanvallen waardoor beide keren alle diensten niet of enorm vertraagd bereikbaar waren.

Vandaag lijkt het (voorlopig nog) een kleine storing die de shared webhosting diensten treft. Toch lijkt het er zo steeds meer op dat het bedrijf haar zaakjes niet optimaal in orde heeft. Nazoeken in de veel gestelde vragen geeft ons inderdaad het mooie ‘gegarandeerde’ uptime getal van Hostnet, maar liefst 99,98%, “Hostnet garandeert 99,98% uptime van de website”.

10 x meer downtime dan beloofd

Dit betekent dat Hostnet garandeert dat elke website maximaal 0,073 dagen (365*0.0002) per jaar offline is, oftewel 1,75 uur per jaar. Met ook maar één van de twee storingen van donderdag (ruim 17 uur) en zaterdag (ruim 2 uur) komen ze hier al overheen, als we de storing van 18 september (ongeveer 3 uur) en die van vandaag 10 dec (ruim 3 uur) meetellen is er meer dan 25 uur downtime bij Hosnet in 2013, dit is ruim 10 x meer dan gegarandeerd door het bedrijf. Zie ook de negatieve reacties op de diensten van Hostnet dit jaar.

Hostnet is met ruim 200 duizend klanten één van de grotere webhosting bedrijven van Nederland, daarbij is het bedrijf met tarieven van €9,- per maand voor een WordPress website zeker géén prijsvechter. We verwachten kortom een stuk meer dan het bedrijf dit jaar levert.

We hebben Hostnet om een reactie gevraagd met betrekking tot o.a. compensatie voor gedupeerde klanten, zodra we hier meer over weten wordt dit bericht ge-update.

Update 17:01 – Hostnet lijkt alles weer onder controle te hebben, de downtime van vandaag was ruim 3 uur. We hebben nog géén reactie ontvangen met betrekking tot o.a. compensatie voor getroffen klanten.

Update 12 dec 2013 – Ook gisteren heeft Hostnet weer grote delen van de dag plat gelegen. De oorzaak was in eigen bewoordingen wederom een ‘storing’. De storing begon voor 8 uur ’s ochtends en was volgens Hostnet beperkt. Om 9:30 waren ze er al zo goed als van overtuigd dat alles weer goed was maar uiteindelijk waren ze toch tot 20:20 ’s avonds bezig met de laatste websites weer online zetten. Kortom weer een verloren dag voor veel Hostnet klanten!  We hebben nog steeds géén reactie van Hostnet ontvangen en zijn inmiddels zeer benieuwd naar de mate van compensatie voor de geduurde klanten. We proberen ze vandaag nogmaals te benaderen.

Update 12 dec 2013 – Reactie Hostnet

In een telefonische reactie heeft Edward O’Breen namens Hostnet toelichting gegeven op de DDos aanvallen en storingen van de afgelopen week.

Hostnet vindt het in de eerste plaats erg vervelend voor haar klanten. Naar aanleiding van de DDos aanvallen van vorige week heeft Hostnet alsdus O’Breen extra maatregelen genomen om beter beschermt te zijn. Hostnet beschouwt DDos aanvallen in het algemeen als overmacht en telt deze niet mee in de up-time berekening.

Onze bovenstaande berekening wordt door hen dus niet gedeeld. Vanuit het hosting bedrijf gezien is dit wel begrijpelijk maar voor de klant is een up-time garantie zo helaas van weinig nut. Overigens valt de storing van vorige week hier wel onder en zorgt dit ook al voor meer downtime dan ‘gegarandeerd’.

Verder komt Hostnet niet met een algemene compensatie voor haar klanten. Klanten dienen hiervoor persoonlijk contact met het bedrijf op te nemen waarna op individuele basis een afweging wordt gemaakt. Hiervoor kan via de eigen klantomgeving of via webcare contact met Hostnet worden gezocht.

Wij zijn blij dat Hostnet met een reactie is gekomen op de afgelopen dagen. Het is wel erg jammer te ontdekken hoe de up-time garantie wordt voortgezet terwijl klanten hier totaal niet op kunnen rekenen. Hostnet heeft in ieder geval tijdens de aanvallen en storingen actief via Twitter klanten te woord gestaan, toch hebben ze in onze ogen nog één en ander goed te maken dit jaar.