Hosting Keurmerken Nederland in de kinderschoenen

10 mei 2012 – De Nederlandse hosting markt kan met haar vele kleine aanbieders erg goed een nationaal keurmerk gebruiken. Toch lijkt ook hier de versplintering toe te slaan en is er voorlopig voor consumenten en bedrijven weinig houvast in keurmerken te vinden. HostingVergelijken.eu bekijkt enkele keurmerken die een poging doen.

ISPConnect

Op 04 oktober 2011 bracht ISPConnect het persbericht naar buiten dat zij een keurmerk hadden gelanceerd voor hosting bedrijven. Het doel was het keurmerk een verplicht onderdeel te maken van de branchevereniging en jaarlijks controles uit te voeren. Het eerste keurmerk werd direct uitgegeven aan Ermis, hosting bedrijf Domeinruimte. Het begin was gemaakt, daarna is er echter weinig vooruitgang geboekt. Momenteel staan er slechts 4 deelnemers op de keurmerk website en het enige nieuwe bericht wat ISPConnect sinds de lancering van het keurmerk nog heeft uitgebracht is dat er 3 nieuwe bestuursleden zijn aangesteld. Wij hebben ISPConnect om een reactie gevraagd maar hier nog geen antwoord op ontvangen.

HostingKeurmerk.nl

Een volgend veelbelovend initiatief lijkt de website www.hostingkeurmerk.nl. Het domein doet in ieder geval niets anders vermoeden dan een keurmerk voor de hosting markt. Echter op de website valt de informatie snel tegen. Er staat nog wel vermeld dat er 11 deelnemers zijn, echter welke bedrijven dit zijn is niet te ontdekken. Ook de pagina met ervaringen is leeg. Bij een poging tot navraag blijkt het contactformulier niet te werken en zakt onze hoop snel weg. Deze poging lijkt het niet te gaan worden.

DHPA komt eind 2011 eind 2012 met een keurmerk

Onze laatste hoop is gericht op de DHPA, de Dutch Hosting Provider Association, een redelijk actieve brancheorganisatie die ook in 2011 (10/06/2011) liet weten met een keurmerk te komen.De verwachting was toen eind 2011 het keurmerk te lanceren. Nadat wij navraag hebben gedaan bij de DHPA kregen wij deze reactie:

Om nu te voorkomen dat we het zoveelste keurmerk zouden lanceren met eigen criteria die afwijkend zijn van die van anderen, hebben wij besloten om aansluiting te blijven zoeken bij die ontwikkelingen (red. NCSC)en dus even te wachten tot het stof is neergedaald en nieuwe standaards en richtlijnen breed worden gevraagd. Wij verwachten meer ontwikkelingen in de 2e helft van dit jaar.

Kortom, ook hier zullen we nog enige tijd moeten wachten op een mogelijk hosting keurmerk. Echter in een zo versplinterde markt is het wel positief om te zien dat de DHPA wil wachten op ontwikkelingen van het NCSC (https://www.ncsc.nl) en zich daar zoveel mogelijk bij wil aansluiten. Hoe handig deze keuze ook mag zijn, het betekent naar alle waarschijnlijkheid dat we ook in 2012 nog weinig kunnen verwachten op het gebied van een landelijk webhosting keurmerk.

Een Reactie

Pieter
14 mei 2012 om 09:54
ISPConnect heeft inderdaad een hosting keurmerk aktief echter zijn de kosten (en werkwijze) niet echt uitnodigend. DHPA heeft ook al maanden geleden het idee geuit om (voor hun aangesloten leden) een hosting keurmerk op te zetten, ook dit komt niet van de grond komt en daar blijft het voorlopig bij. hostingkeurmerk.nl is al helemaal een wasse neus dat al sinds 2009 dezelfde meldingen op de website heeft staan. Zal nog wel even duren voordat er daadwerkelijk een echt onafhankelijk keurmerk zal zijn......? Het is mij tevens opgevallen dat er nog steeds een meerderheid aan ISP's is die geen SLA voeren of dat deze verre van compleet is (ook grotere partijen ze hebben het er wel over in hun websites maar er is geen woord over te vinden) dat zou so wie so al een eerste vereiste anno 2012 moeten zijn om zelfs maar een hosting keurmerk te verkrijgen! Pieter
Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *