Hosting Bedrijf in Nederland of Buitenland?

Hosting in Nederland

Hosting in Nederland15 december 2011 – Maakt het uit of mijn hosting bedrijf Nederlands is? Kan ik niet net zo goed een buitenlandse host zoeken? Deze vragen komen wij erg vaak tegen en met de actievere goedkopere concurrenten uit Amerika op de Nederlandse hostingmarkt is dit ook erg vanzelfsprekend. Toch is ons antwoord altijd dat het voor een Nederlands website aan te raden is dan ook een Nederlands hosting bedrijf te kiezen. Waarom wij dit aan raden zullen wij in dit artikel kort toelichten.

1. Ondersteuning

Hoewel een website meestal perfect draait en weinig ondersteuning vereist komt er altijd een moment dat er wat moet gebeuren. Een database moet worden toegevoegd, een domein moet worden verhuist, er is hulp nodig met een script of plugin, noem het maar op. Bij dergelijke problemen is het erg gemakkelijk als je een Nederlands telefoonnummer (goedkoop) kunt bellen en je vraag kunt stellen. Daarbij is het bij echt prijsvechters in Amerika vaak zo dat elke extra vorm van ondersteuning direct flink wat geld kost. Zo hebben wij wel eens een rekening van $150 gepresenteerd gekregen voor het terugzetten van een back-up, geen pretje.

2. Snelheid

Hoewel Amerikaanse en Europese websites redelijk snel laden is er vaak toch een verschil met een degelijk gehoste Nederlandse website. Uit onderzoek van Amazon.com is gebleken dat 0,1 seconde vertraging al 1% verlies in verkopen kan betekenen. Waarom zou je het risico lopen op meerdere procenten verlies in conversie voor de besparing van enkele tientjes per jaar?

3. Zoekmachine vriendelijk

Zoekmachines, met name de grote Google, kijken naar de taal van een website om te bepalen aan welke landen ze de site moeten tonen. Dit doen ze door de taal van de teksten op de website te analyseren maar ook door te kijken naar het IP adres. Aan het IP adres kunnen ze zien in welk land de website gehost wordt. Websites die in 10 talen beschikbaar zijn doen er daarom nog steeds goed aan elke taal in het specifieke land zelf te hosten. Natuurlijk moet wel de afweging gemaakt worden in hoeverre de extra bureaucratie opweegt tegen iets betere resultaten in de zoekmachines.