Hosting bedrijf aansprakelijk voor Torrents

Webhosting bedrijf XS Networks wordt verantwoordelijk geacht voor de activiteiten van de torrentsite Sumotorrent. Deze torrentsite werd tot begin dit jaar door XS Networks gehost.

Het is gebleken dat XS Networks wist dat er een illegale torrent website op hun servers werd gehost maar dat zij hebben geweigerd hier informatie over te verschaffen laat staan de website offline te halen. Volgens BREIN is onder Nederlandse wet het hosting bedrijf verplicht een website offline te halen als deze illegale activiteiten uitvoert.

Hoewel het in het geval van illegale torrents als een vrij logisch verhaal klinkt zit dit erg lastig in elkaar. Zo is het voor hosting bedrijven erg lastig tot onmogelijk om constant te monitoren wat al hun klanten precies doen met de webhosting en of er wel of niet sprake is van copyright schending.

Het is meer dan vreemd dat een deel van de juridische aansprakelijkheid voor illegale activiteiten van klanten nu bij de hosting provider wordt neergelegd. Het is een vergelijkbare discussie als bij de verhuurders van panden die aansprakelijk worden gehouden voor een hennepkwekerij in hun pand en de opruimingskosten ervan.

Het is de verwachting dat stichting BREIN zich met deze uitspraak gesteund ziet tot verdere actie tegen andere in Nederland gehoste torrent sites. Vervelend is wel dat in het geval van XS Networks de torrent site al lang en breed is uitgeweken naar een provider in Oekraïne en nog steeds bereikbaar is, iets wat waarschijnlijk continu zal gebeuren.

Bron: http://www.thewhir.com (Engels)