Google komt met Cloud Opslagdienst

09 februari 2012 – Google komt met cloud opslag dienst, een directe concurrent van Dropbox (Gratis tot 2GB). Deze cloud hosting dienst van Google hangt al in de lucht sinds 2006 maar lijkt nu volgens de Wall Street Journal snel geïntroduceerd te worden.

Met Google Drive heeft Google weer een erg goede uitbreiding in haar product portfolio te pakken. Het was altijd al mogelijk om grote hoeveelheid data in Gmail, Google Docs of Picasa op te slaan maar met deze afzonderlijke dienst wordt dit nog wat makkelijker. Ook bereidt Google zich hiermee goed voor op de trend dat alles meer web-based, oftewel in de cloud, wordt. De mate van succes zal enigszins afhangen van het gemak waarmee deze dienst kan worden gebruikt en hoe het alles synchroniseert.

Google VS Apple

Uiteraard gaat Google met Drive ook wederom direct de concurrentie aan met iCloud, de cloud opslag dienst van Apple. Onlangs bracht Google ook al een mobiele versie van Chrome naar de Android toestellen. Het lijkt erop alsof Google in 2012 de productaanbodketen een stukje strakker aan zal spannen. Alle verschillende diensten worden steeds beter geïntegreerd. Net als dat er nu naar één Google account wordt toegewerkt wat toegang geeft tot Gmail, Youtube, Google+ etc. kan dit een wapen zijn waarmee Google veel concurrenten kan uitschakelen. Google krijgt op deze manier steeds meer invloed op de gehele keten waarbij gebruikers een Android toestel kopen, via Chrome gaan browsen, vervolgens via GMail emailen, Google + als social network kiezen en Google Maps gebruiken om te navigeren. Kortom de meest gebruikte functies worden binnenkort 100% door Google ondersteund en aangeboden.

Google integreert diensten

Eenzelfde mogelijke integratie van Google diensten lijkt zich ook te ontvouwen tussen Google Maps, Streetview, Google Places en de Driverless car, op dit laatste heeft Google in december een patent gekregen. Deze combinatie zal het bedrijf uit silicon valley naar onze verwachting ook nog een mooie toekomst bieden. Je zou je goed kunnen voorstellen dat je gebruik maakt van de Google Driver software in je auto, tegelijkertijd via Google Maps en Streetview een locatie opzoekt en ondertussen door Google Places op de hoogte wordt gehouden van interessante restaurants en aanbiedingen onderweg… misschien in 2013.

Wanneer Google Drive naar Nederland komt is tevens nog onbekend.

Bron: WSJ.com