Clouddienst Office 365 verliest klant

Clouddienst Office365

Clouddienst Office36519 december 2011 – Waar de clouddienst  clouddienst Office 365 in augustus nog kampte met een grote storing is het wederom slecht nieuws rondom deze service die de ronde doet. Zo heeft  een grote klant van Microsoft, het Britse defensiebedrijf BAE, afgezien van een contract vanwege de Patriot Act in de Verenigde Staten.

De Patriot Act dwingt bedrijven op verzoek informatie over te dragen aan de Amerikaanse regering. Aangezien het Britse bedrijf BAE militaire systemen ontwikkeld voor Groot-Brittannië wilde het eerst garanties hebben dat de data het land niet zou verlaten. Aangezien Microsoft volledige gehoor geeft aan deze Patriot Act kon het deze garanties niet geven.

Deze beslissing deed het bedrijf BAE, dat klanten  over de hele wereld bedient, op het laatste moment beslissing niet met Microsoft in zee te gaan.

Europa

Vanuit Europa is tot nu toe weinig gehoord maar de verwachting is dat Eurocommissaris Viviane Reding in januari 2012 met een voorstel gaat komen om deze overgave van data over Europese burgers aan de Amerikaanse overheid te stoppen.

Aangezien andere grote cloud aanbieders, naast Microsoft, zoals bijvoorbeeld Google, Apple en Amazon.com (marktleider) ook Amerikaanse bedrijven zijn is het de vraag in hoeverre deze situatie stand gaat houden. Het zal deze grote multinationals weinig goed doen als veel Europese bedrijven huiverig blijven met hen zaken te doen.

Terugkijken op een eerder besluit van de Europese Commissie waar akkoord werd gegaan met dataoverdacht van passagiersgegevens is er weinig hoop voor de cloud diensten. Zo ging ook de Nederlandse regering akkoord dat de Verenigde Staten data van Nederlandse passagiers mogen inzien en ook nog eens vijftien jaar mogen bewaren. Oppositiepartijen D66, SP en GroenLinks waren fel tegen maar kregen bij Ivo Opstelten geen gehoor.