Cloud Hosting in 2012: Termen die je moet kennen

Cloud Hosting12 januari 2012 – Met de opkomst van cloud hosting die in 2012 zo goed als zeker de ingezette groei door zal zetten is het handig wat basiskennis over deze nieuwe hosting variant in huis te hebben. Zo zijn er enkele nieuwe termen bijgekomen die voor veel verwarring en onduidelijkheid zorgen.

Dit zeggende bedoelen we voornamelijk de drie termen, IaaS, PaaS en SaaS. Deze termen beschrijven de verschillende vormen van cloud structuren. We zullen in het kort de verschillen van deze afkortingen uitleggen.

IaaS: Infrastructure as a Service

Wanneer er wordt gekozen voor IaaS Cloud Hosting betekent dit dat enkel de infrastructuur als dienst word afgenomen. Het netwerk en de hardware worden dus beheert door de cloud aanbieder, zelf ben je echter volledig verantwoordelijk voor het besturingsysteem, software en programma’s. Amazon en Rackspace beiden IaaS cloud hosting aan.

PaaS: Platform as a Service

Wanneer je het platform als dienst huurt betekent dit dat de cloud provider het besturingssysteem voor je draaiende houd en update. Zelf hoef je enkel programma’s te installeren en deze te onderhouden. Voorbeelden van deze dienst zijn Azure van Microsoft en de Google App Engine.

SaaS: Software as a Service

Software als dienst is de bovenste laag van cloud diensten die er is. Hierbij worden het netwerk, het besturingssysteem, en de software en programma’s die je gebruikt allemaal beheerd door de cloud host. Diensten als Gmail, Google Documenten en ook Dropbox zijn erg mooie voorbeelden van dit type diensten.

Indien je tot in groter detail de terminilogie van cloud wilt leren kennen verwijzen we je graag door naar het artikel van ComputerWorld over cloud termen. Gek genoeg noemen zij deze drie belangrijkste structurele afkortingen niet maar ze gaan wel in op kleine interessante termen. Zie: www.computerworld.nl