Domeinnaam Registreren

Heb je een idee voor een website of een nieuw bedrijf? Dan begin je vaak met het kopen ofwel registreren van een domeinnaam. Door een eigen domeinnaam vast te leggen claim je een stukje van het internet wat vervolgens beschikbaar is om je eigen website op te plaatsen. In het onderstaande overzicht kunt u aanbieders van domeinnaam registreren vergelijken.

Domeinnaam Registreren vergelijken

1
Vast laag tarief
 • Opslag n.v.t.
 • Data n.v.t.
 • Prijs €4,99
2
TransIP logo
 • Opslag n.v.t.
 • Data n.v.t.
 • Prijs €7,99
3
iXL Hosting logo
 • Opslag n.v.t.
 • Data n.v.t.
 • Prijs €7,50
4
Argeweb logo
€0,99 (1e jaar)
 • Opslag n.v.t.
 • Data n.v.t.
 • Prijs €12,50
5
strato
€0,60 (1e jaar)
 • Opslag n.v.t.
 • Data n.v.t.
 • Prijs €4,80

De tarieven in deze top 5 domeinnaam registreren vergelijken is gebaseerd op webhosting pakketten op basis van 1 jaar exclusief BTW.  De prijzen en overige data worden regelmatig gecontroleerd.

Transparantie & Disclaimer: Domein kopen vergelijken kan erg goed via Hostingvergelijker.eu. Deze lijst is samengesteld o.b.v prijs en ervaringen van gebruikers. Als u een hosting provider kiest via Hostingvergelijken.eu, dan ontvangen wij soms een commissie. Meer informatie hoe wij werken.

Waarom domeinnaam registratie vergelijken?

Een domein registreren is erg gemakkelijk en kan in enkele minuten worden geregeld. Het is verstandig om een goede keuze te maken waar je het domein gaat vastleggen om de volgende redenen:

 1. Kosten lopen uiteen per domein registratie
 2. Kosten van domein hosting kunnen na jaar 1 oplopen
 3. Als je besluit om een site op het domein te zetten, is het handig als het domein al bij een goede host is geregistreerd.

1. Hoe registreer je een domeinnaam?

Een .NL domeinnaam registreer je meestal voor een periode van één jaar en dit kost je tussen de €5 en €15 per jaar. Er zijn meer dan 400 bedrijven in Nederland die dit voor je doen. Al deze bedrijven doen dit niet helemaal zelf, zij zijn aangesloten bij SIDN als registrar en uiteindelijk worden alle .NL domeinen via SIDN geregistreerd. Je kunt als particulier of ondernemer niet zelf direct bij SIDN je domein vastleggen. Regelmatig geven bedrijven het eerste jaar een korting waardoor je nog minder kwijt bent maar na het eerste jaar moet je op een dergelijk bedrag per jaar rekenen.

2. Wanneer heb je een domeinnaam nodig?

Je hebt een eigen domeinnaam nodig als je een website of een professioneel email adres wil. Er zijn gratis mogelijkheden voor beide maar zeker zakelijk gezien is een eigen domein vaak noodzakelijk.
Er zijn ook veel mensen die een domein registreren om later wat mee te doen (of niet). Ook vastleggen en later aan een andere partij verkopen gebeurt veel.

3. Domein en webhosting tegelijk afnemen?

Hoewel het vaak een logische stap is om een domeinnaam en webhosting gelijk af te nemen is dit niet noodzakelijk. Een idee kan vaak leiden tot een leuk domein maar zolang er géén concrete plannen zijn om met een website aan de slag te gaan kan dit nog even wachten. Het zijn vaak wel dezelfde bedrijven die webhosting en domeinen voor je regelen. Wanneer je zeker weet dat er vlak na de domeinregistratie ook een website gaat komen is het verstandig hier alvast rekening mee te houden. Webhosting pakketten van bedrijven verschillen sterker onderling dan een domeinregistratie.

4. De .NL Domeinnaam

Alle .NL domeinen worden beheert en uitgegeven door Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Deze Nederlandse stichting is sinds 1996 in beheer van het uitgeven van domeinnamen die eindigen op .NL. Inmiddels zijn er bijna 6 miljoen .NL domeinen in gebruik.  De netto groei van het totale aantal .NL domeinen neemt de laatste jaren af, er komen per saldo nog géén 100 duizend domeinnamen bij. Dit komt doordat het aantal nieuwe registraties maar net iets hoger is dan het aantal opheffingen. Er worden per maand wel ongeveer 60 tot 70 duizend .NL domeinen geregistreerd.

5. Wat maakt een domeinnaam goed?

Wat er precies voor zorgt dat een domein goed is blijft erg lastig te achterhalen. De naam Google zorgde 15 jaar geleden nog voor verwarring maar lijkt nu het beste voorbeeld van een goed domein. Toch zijn er enkele basis vuistregels die je kunt hanteren om een goede domeinnaam te kiezen.

5.1 Korter is beter dan Lang

Korte domeinnamen zijn herkenbaar, duidelijk en snel in te typen. Vandaag de dag wordt er nog steeds veel geld geboden voor korte .COM en ook .NL domeinnamen.

5.2 Herkenbaar

Een duidelijk woord zal makkelijker tot een succesvol domein leiden dan een onbestaand woord.

5.3 Géén streepjes en cijfers

Hoewel één streepje soms nodig is blijft de basis aanname dat streepjes en cijfers domeinnamen minder goed maken. Voorkom dit dus zoveel mogelijk.

5.4 Onderscheidend

Uiteindelijk zal een goed domein ervoor zorgen dat de website ook in zoekmachines snel gevonden wordt. Hiervoor moet het domein onderscheidend zijn, des  te meer websites een vergelijkbaar domein hebben hoe lastiger het wordt om bovenaan te staan.

5.5 Goed uit te spreken

Wil je een domein gebruiken om uiteindelijk een groot merk op te bouwen dan moeten klanten erover kunnen praten. Namen die lastig uit te spreken zijn zorgen voor verwarring en dragen niet bij aan een goed resultaat.

6. Kun je een Domeinnaam Kopen & Verkopen?

Het is goed mogelijk een domeinnaam te kopen en verkopen. De domeinnaam staat op jouw naam en jij hebt het recht deze elk jaar te verlengen. Wanneer iemand anders dit domein van je wil overnemen kun je hiervoor een prijs overeenkomen en het domein overschrijven op zijn of haar naam. Lees bij verhuizen verder over het verhuizen van een domeinnaam.

7. Verhuizen

Een domeinnaam verhuizen van webhosting bedrijf A naar bedrijf B kan door middel van een auth code ook wel verhuistoken genoemd. Bij het huidige bedrijf kun je in het beheer gedeelte deze auth code opvragen. Vervolgens ga je naar bedrijf B en kies je voor registreren of verhuizen. Je vult het domein in kwestie in en geeft hierbij aan dat dit een verhuizing betreft. Met de ‘auth code’ kunnen deze bedrijven onderling verifiëren dat jij als eigenaar van het domein toestemming geeft. De verhuizing zal binnen 24 uur geregeld zijn.