Wordpress of Jouwweb?

Je hebt tegenwoordig zo een website of webshop in de lucht. Maar, welk systeem (waarmee je je website beheert) past het beste bij jou? We zetten in dit artikel de Content Management Systemen (CMS) JouwWeb en WordPress tegenover elkaar.

1. Gratis versies & Abonnementen

Beide systemen zijn in principe gratis te gebruiken op de kosten voor een domeinnaam na. Wat je misschien nog niet wist, is dat WordPress abonnementen heeft die extra gemak bieden, waarbij je het systeem niet zelf hoeft te installeren. Dit doen ze onder de naam WordPress.com. WordPress.org is de open source-versie die je zelf moet installeren. Ook alle WordPress hosting pakketten in onze top 5 bieden software om het CMS met enkele klikken te installeren. Jouwweb is alleen maar via een abonnement te gebruiken, waarbij één van de drie gratis is.

1.1 Mogelijkheden gratis versie

Dit is lastig te vergelijken, want wat bij het ene CMS wel kan, kan bij het andere weer niet en vice versa. Belangrijk om te benoemen is dat de gratis versie van JouwWeb over het algemeen net wat minder mogelijkheden heeft dan WordPress zónder betaalde functionaliteiten. Zo heb je géén favicon of zoekfunctionaliteit in de gratis versie van JouwWeb , maar met WordPress wel.

1.2 Geen abonnement nodig

Je hoeft bij WordPress geen abonnement af te sluiten om het te kunnen gebruiken, bij JouwWeb wel. Bij het gratis abonnement van WordPress.com heb je wel weer minder flexibiliteit dan bij de gratis installatie van WordPress.org. Dat laatste vraagt alleen wat meer moeite om op te zetten. Wel kun je ontzettend veel handleidingen vinden op internet die je door de installatie heen helpen.

1.3 Reclame in de gratis versie

Als je WordPress zelf installeert, heb je meer mogelijkheden dan als je de gratis versie in WordPress.com gaat gebruiken. Je hebt dan wel nog kosten voor hosting die je zelf moet regelen, dat heb je met de abonnementsvorm van WordPress niet. In de gratis versie van zowel WordPress.com als JouwWeb kan reclame terug te zien zijn van beide aanbieders. In de versie van WordPress.org die je zelf installeert (gratis te installeren, los van hosting en domeinnaamregistratie) is helemaal geen reclame aanwezig. Wil je een eigen domeinnaam? De kosten daarvan moet je logischerwijs bij alle systemen en abonnementsvormen betalen.

 • Wil je helemaal gratis werken raden we JouwWeb aan, je hebt dan wel beperkingen en reclame.
 • Ben je bereid een klein beetje te betalen dan heb je met een goedkoop hosting abonnement en gratis WordPress software erg veel mogelijkheden voor je website.

2. Gebruiksvriendelijkheid als beheerder

JouwWeb kent een gebruiksvriendelijke drag-and-drop interface. Je begrijpt het systeem snel en hebt er geen technische kennis of handigheid voor nodig. WordPress is voor sommigen even wennen. Hoe bouw je een menu op? Hoe pas je de URL-weergave aan? Maar, als je alles eenmaal doorhebt werkt het ook erg gebruiksvriendelijk. Hoe meer functionaliteiten en plugins je in je website gaat gebruiken, hoe lastiger WordPress kan worden. Over het algemeen vraagt het net wat meer tijd en energie om WordPress te leren gebruiken dan JouwWeb. Sommige mensen halen daar juist weer veel plezier uit.

 • JouwWeb is iets gemakkelijker voor een beginnende gebruiker.

3. Zoekmachinevriendelijkheid

Beide contentmanagementsystemen zijn ingestoken op een hoge mate van zoekmachinevriendelijkheid. Bij WordPress.org is wel even een wat technischer oog benodigd, omdat ontzettend veel mensen code, plugins en templates kunnen aanbieden en niet elke code even zoekmachinevriendelijk geschreven is. Als je even goed onderzoek verricht en de reviews nakijkt, zit je uiteindelijk goed met WordPress. De code van JouwWeb is netjes opgebouwd en biedt alles wat je nodig hebt om je site zoekmachinevriendelijk in te richten. WordPress ook, maar daar moet je net wat meer naar op zoek gaan: het zit er niet altijd standaard in.

 • Op je WordPress website installeer je gratis de beste SEO plugins die met de tijd mee gaan.

4. Templates en design

Het aantal templates waaruit je kunt kiezen is bij WordPress bijna oneindig (bekijk hier waar je templates kunt kopen). Ook kun je een eigen template (laten) ontwikkelen en gebruiken. JouwWeb biedt een stuk of 50 ontwerpen, waarbij je een kleurenpalet gemakkelijk zelf aan kan passen. Bij WordPress heb je meer vrijheid. Met kennis van html en css kun je de styling van een template aanpassen. Dit is – op een aantal basiszaken na – in JouwWeb niet mogelijk.

 • Er zijn meer templates en daarmee meer mogelijkheden binnen WordPress

5. Support en ondersteuning

Jouwweb is door de Nederlander Wouter Twisk opgericht en WordPress is bedacht door de Amerikaan Matt Mullenweg. WordPress is een platform dat wereldwijd gebruikt wordt, waar ontwikkelaars en gebruikers elkaar helpen. Hoe lastiger je vraag is, des te groter is de kans wel dat je je vraag in het Engels moet stellen. Bij JouwWeb krijg je altijd ondersteuning in het Nederlands.

Kies je voor een abonnementsvorm van WordPress.com of Jouwweb, dan heb je geen omkijken naar updates. Als je WordPress zelf gaat installeren, dan moet je regelmatig je site updaten, met de laatste updates van WordPress wordt steeds meer onderhoud en updates automatisch uitgevoerd.

 • JouwWeb heeft de software volledig zelf ontwikkeld en kan daardoor uitgebreid ondersteuning bieden.

6. Webshop

Beide systemen zijn in de eerste plaats niet voor webshops ontworpen maar hebben wel een goed te gebruiken webshop functionaliteit. Bij WordPress kun je de plugin WooCOmmerce installeren en daarmee een webshop maken. Bij JouwWeb heb je al een webshop vanaf Euro 8,- per maand. Bij dat abonnement kun je tot maximaal 10 producten verkopen. Heb je meer producten, dan moet je voor het business-abonnement (€16 per maand) van JouwWeb kiezen. Hoewel WooCommerce gratis is, heb je vaak wel aanvullende kosten voor bepaalde plugins en functionaliteiten die je nodig hebt, zoals een payment provider voor iDeal. Die zit wél weer bij Jouwweb inbegrepen.

 • Een webshop maken is gemakkelijker met JouwWeb.
 • Webshop eigenaren op zoek naar flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden kunnen met WooCommerce alle kanten op.
  WordPress Jouwweb
  Kosten en abonnementsvorm Gratis te gebruiken. Gratis te gebruiken.
  Functionaliteit en flexibiliteit Veel functionaliteiten en flexibiliteit in eigen WordPress-installatie (gratis). Meerdere beperkingen in gratis abonnement, minder flexibiliteit.
  Gebruiksvriendelijkheid (als beheerder) Steilere leercurve.

  Hoe meer je wilt, hoe lastiger de site te bouwen is, maar voor sommigen een leuke tijdsbesteding.

   

  Foolproof in gebruik.

  De site is gemakkelijk op te zetten.

  Templates en design Oneindig veel mogelijkheden.

  Eigen template te maken en te gebruiken.

  Templates aanpasbaar.

  Circa 50 basistemplates.

  Geen eigen template te gebruiken.

  Templates beperkt aanpasbaar.

  Support Een groot forum en kennisbank beschikbaar voor ondersteuning, tips en hulp (grotendeels Engels).

  Geen omkijken naar updates in WordPress.com.

  Zelf updates uitvoeren in WordPress.org.

  Persoonlijke ondersteuning in het Nederlands.

  Geen omkijken naar updates in ieder abonnement.

  Mogelijkheden Mogelijk met de gratis versie (wel aanvullende kosten verwacht).

  Zeer flexibel, enige kennis en geduld benodigd om goed in te richten.

  Niet mogelijk met de gratis versie.

  Zeer flexibel, gemakkelijk in te richten zonder hulp.

  Wat te kiezen

  Beide systemen gaan nek aan nek. Kijk vooral naar het doel dat je hebt met de site en wat jij belangrijk vindt. Is het een website voor jezelf, waar je niet veel omkijken naar wilt hebben en al snel tevreden bent met een ontwerp? Dan past de gratis versie van Jouwweb goed bij je. Als je een bedrijf bent, dan heb je met WordPress vaak net wat meer mogelijkheden, hoewel de duurdere abonnementen van Jouwweb ook diverse functionaliteiten bieden. Een voordeel is de Nederlandse support die je krijgt bij Jouwweb. Als je het leuk vindt om veel zelf te puzzelen en te bouwen aan een eigen site, dan is WordPress een geschikter en flexibeler systeem. De webwinkel wordt door veel reviewers van Jouwweb heel goed gewaardeerd, zeker gelet op het gemak waarmee je het opzet.  De webshop-plugin WooCommerce kent een lange historie en wordt ook zeer positief gewaardeerd.