Wordpress of Jimdo – Welke oplossing is beter (8 onderdelen)

wordpress of jimdo

Hoewel het niet verstandig is appels met peren te vergelijken gaan we daar vandaag enigszins van af wijken. We willen namelijk WordPress en Jimdo naast elkaar zetten om jou te helpen met de beste keuze. Beide zijn zeer gebruiksvriendelijke systemen waarmee je gemakkelijk een eigen website kunt maken. En ondanks dat ze een zeer uiteenlopende achtergrond hebben lijken ze ook naar elkaar toe te groeien in functionaliteiten.

Een eigen website zonder te programmeren

Eigenlijk hebben zowel WordPress als Jimdo een oplossing voor gebruikers die zelf een eigen website willen maken maar niet willen (en kunnen) programmeren.

Hoe werkt WordPress?

WordPress is een open-source systeem dat gratis te downloaden is. Wanneer je webhosting afneemt kun je meestal via een automatisch script in enkele klikken al WordPress installeren. WordPress is een Content Management Systeem wat je vervolgens in staat stelt eenvoudig pagina’s toe te voegen, teksten aan te passen en afbeeldingen te uploaden.

Het systeem werkt op basis van templates waarmee je een layout voor de website kiest. Ook templates zijn gratis (en betaald) te downloaden en kunnen worden aangepast. Daarnaast staat WordPress nog bekend om de plugins, deze kleine programma’s kunnen worden geïnstalleerd op de website om zo een specifieke functionaliteit toe te voegen. Ook plugins zijn weer vaak gratis en ook betaald beschikbaar.

Hoe werkt Jimdo?

Jimdo is vergelijkbaar als je het vanuit de gebruiker bekijkt, zonder programmeren gemakkelijk mijn eigen website maken. Maar het is geheel anders als je vanuit de makers van Jimdo kijkt. Dit is namelijk een commercieel bedrijf gevestigd in Duitsland. Wie klant wordt betaalt €9 per maand en kan vervolgens in het systeem van Jimdo inloggen en een eigen website gaan bouwen.

Aangezien de twee diensten duidelijk overeenkomsten en tegelijk grote verschillen hebben lopen we langs de volgende 8 onderdelen om te bekijken welke beter geschikt is.

1. Flexibiliteit

Een website begint vaak klein, soms als een visitekaartje of een eenvoudig idee. Echter naar verloop van tijd ontwikkelt dit zich vaak in iets groters en soms in iets heel anders, een website wordt bijvoorbeeld een jaar later een webwinkel. Later van systeem veranderen is erg lastig (niet onmogelijk), dat betekent namelijk vaak de website volledig opnieuw bouwen.  Houd daarom vanaf het begin rekening met de mogelijkheden die het platform biedt. Het is in dit geval duidelijk dat WordPress een stuk flexibeler is dan Jimdo. Jimdo is een gesloten systeem met functies die door het bedrijf zijn toegevoegd. WordPress daarentegen is een open systeem waar elke programmeur ter wereld een plugin of template voor kan bouwen die vervolgens door iedereen gebruikt kan worden. Er is zelfs een erg populaire webwinkel functie, Woocommerce.

2. Mogelijkheden

WordPress heeft een erg fanatieke groep fans die constant nieuwe plugins en templates ontwikkelen voor het platform. Alleen al op de marktplaats Themeforest zijn meer dan 40 duizend themes te downloaden. Jimdo geeft aan op haar website over meer dan 100 ‘designs’ te beschikken. Naast templates is WordPress ook al veel meer manieren aanpasbaar, dus ook op dat vlak biedt WordPress dus meer mogelijkheden.

3. Gebruiksvriendelijkheid

Jimdo is 100% gebouwd om een gebruiker in staat te stellen gemakkelijk een eigen website te laten maken. Het systeem is ook zo opgezet dat je niets ‘fout’ kunt doen waardoor de website crasht. Hoewel WordPress steeds gemakkelijker wordt in het gebruik zit er nog steeds een technische component aan. Je krijgt ook minder feedback en hulp in het systeem als je wijzigingen aan het doorvoeren bent. Er is genoeg informatie beschikbaar maar deze kun je vaak het beste buiten het systeem vinden.

4. Controle

Wanneer je 100% controle wil hebben over elk aspect van de website is zoveel mogelijk zelf programmeren de beste oplossing. Bij zowel Jimdo als bij WordPress ben je op sommige onderdelen afhankelijk van het platform zelf. Bij Jimdo heb je een stuk minder controle aangezien de achterkant van de website volledig is afgeschermd. Bij WordPress kun je zelf nog toegang tot de database krijgen en veiligheidsinstellingen maken. Voor beginnende gebruikers is dit niet aan te raden.

5. Veiligheid

De mate waarin Jimdo is afgeschermd is gelijk een groot voordeel op het gebied van veiligheid. WordPress kan een erg kwetsbaar systeem zijn, zeker wanneer bijvoorbeeld verouderde plugins worden geïnstalleerd. Voor beginnende gebruikers is Jimdo de meest veilige keuze.

6. Online ondersteuning

De mate waarin er online ondersteuning is is een interessant onderdeel, Jimdo heeft een duidelijke handleiding die naadloos aansluit bij de functies en opties van het systeem. WordPress heeft echter de grootste wereldwijde community met blogs en video’s online over alles wat je kunt bedenken.

7. Webhosting

WordPress kun je hosten bij alle webhosting bedrijven (op enkele uitzonderingen na). Het voordeel hiervan is dat je dus ook je website gemakkelijk kunt verhuizen naar een betere hosting partij als je ontevreden bent. Bij Jimdo zit je vast aan het bedrijf, die webhosting gebruikt van Amazon met een datacenter in Ierland. Bij WordPress ben je volledig eigenaar van je eigen website en ben je flexibel qua webhosting bedrijf.

8. Prijs

De prijs van een Start pakket bij Jimdo is €9 per maand, het gratis pakket laten we buiten beschouwing aangezien dit zonder .NL domein is en met reclame. Na het eerste jaar betaal je ook nog €20 per jaar voor de domeinregistratie. Hiermee kom je dus uit op €128 per jaar. Dit is meer dan de meeste starters voor WordPress hosting betalen, dit kan vaak voor ongeveer €60 per jaar. Jimdo is dus ongeveer twee keer zo duur als een website op basis van WordPress.

Wanneer kies je voor Jimdo?

  • Géén ervaring, dan is Jimdo nóg makkelijker om te beginnen.
  • Zelf een mooie website maken, zonder hulp van anderen.
  • Niet te veeleisend

Registreer je gratis bij Jimdo en vanaf €9 per maand heb je een website met gratis .NL domein (reclamevrij)

Wanneer kies je voor WordPress?

  • Zelf gemakkelijk een goede website maken & veel controle behouden
  • Is een lage prijs belangrijk? Kies dan voor WordPress.
  • De mogelijkheid tot uitbreidingen is belangrijk, WordPress biedt veel meer mogelijkheden dan Jimdo
  • Wil je 100% eigenaar blijven, dan kies je voor WordPress

Kies hier uit goede WordPress hosting en je installeert vervolgens gratis in enkele klikken WordPress

Een Reactie

jimdogebruiker
03 november 2018 om 19:34
Nadeel: Bij jimdo zit er niet standaard een e-mailadres bij dit pakket van 9 euro. Kost 12 euro extra per jaar
Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *