WebWinkel Beginnen in 4 stappen

Van de 17 zoekresultaten (inclusief 7 advertenties) op pagina 1 in Google voor de zoekterm ‘Webwinkel beginnen’ verwijzen 11 resultaten naar een pagina van een webwinkel software bedrijf. Het is niet geheel verrassend dat zij het een goed idee vinden dat jij een webwinkel begint en dat ze het een nog beter idee vinden om bij hen software af te nemen. Dit kan ook prima werken en er is zeker niets mis met deze bedrijven, echter willen we in dit vier-delige artikel iets verder ingaan op wat er bij de start van een webwinkel komt kijken.

Dus denken we niet enkel aan een KVK nummer, iDeal en een domeinnaam (voor deze informatie kun je hier kijken) maar bespreken we een business plan, een testperiode, de bouw van de webwinkel en uiteindelijk de analyse. Zo nemen we je een stukje verder in het proces van je eigen winkel. We zien dat het gemakkelijk is om een idee te hebben voor een eigen webshop en het is ook nog relatief makkelijk om dit online te zetten, echter dan haken weer veel mensen af.

Stappenplan:

 1. Maak een (mini) Business Plan
  • Onderzoek
  • Kosten/baten analyse
  • Conclusie
 2. Test de markt
 3. Bouwen en uitbouwen
  1. Optie 1: 100% maatwerk
  2. Optie 2: Open-source CMS
  3. Optie 3: Webwinkel software als dienst (SaaS)
 4. Analyse en Planning

Bekijk hier onze Top 5 Webwinkel Software (2020)

1. Maak een (mini) Business Plan

Voordat we beginnen met het business plan kun je voor jezelf bepalen of de webwinkel een hobby is of echt een bedrijf/baan moet worden? Je kunt ervan dromen ooit van je hobby je werk te maken maar dan begint het dus als hobby? Indien je deze vraag lastig te beantwoorden vindt geef dan zo eerlijk mogelijk antwoord op de volgende twee vragen:

 • Heb je binnen één jaar inkomsten uit de webwinkel nodig voor je vaste lasten?
 • Ga je de eerste drie maanden meer dan €1.000 investeren in de webwinkel?

Heb je beide vragen met NEE beantwoord dan kun je webwinkel voorlopig als hobby beschouwen. Geef je op één of beide van deze vragen overtuigend het antwoord JA dan is het niet slechts een hobby voor de leuk maar wil je er een serieuze business van maken. Lees dan zeker alle vier de stappen van dit artikel!

1.1 Onderzoek

Om vooraf onderzoek in de markt te doen heb je drie tools nodig: Google, Google en Google.

Gebruik Google.nl om te verkennen wie je concurrenten zijn, hoe ziet de Top10 eruit op de zoektermen rondom je product en erg belangrijk, wordt er veel geadverteerd?

Gebruik de Google (Adwords) zoekwoordplanner voor precieze gegevens rondom de aantallen keren dat er op de producten wordt gezocht. De sweetspot qua gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten zit tussen de 500 en de 10.000. Minder dan 500 is aan de lage kant om genoeg omzet te draaien en boven de 10.000 betekent vaak dat je het opneemt tegen de grote professionele webshops.

link: Google zoekwoordplanner

Tot slot kun je Google Trends gebruiken om te zien welke gerelateerde zoektermen groeiende volumes zien. Bij het invullen van ‘3d printer’ zie ik bijvoorbeeld ‘3d printer pen’ staan. Dit lijkt een leuke zoekterm. Bekijken we deze zoekterm echter weer bij de zoekwoordplanner dan is te zien dat dit een populair cadeau in december met Kerst en Sinterklaas was het afgelopen jaar. Het is hierbij de vraag of het elk jaar populair zou zijn en het lijkt dus in ieder geval erg seizoensgebonden.

link: Google Trends

Een klein marktonderzoek op deze manier is natuurlijk erg beperkt, het geeft echter wel een goed inzicht in de grootte van de markt. Andere bronnen van marktinformatie zijn webwinkels als Bol.com en Amazon.com en dan met name de recensies die klanten daar hebben achtergelaten. Hier kun je precies zien welke producten en aspecten ze goed vinden en wat ze misschien juist missen. Grote bedrijven zijn altijd trager om hier op in te spelen dan jij als starter, maak hier gebruik van!

1.2 Kosten/Baten

Wil je je webwinkel als bedrijf benaderen dan is het financiële aspect erg belangrijk. Begin met de basis, hoeveel winst kun je ongeveer maken op elke verkoop en wat worden de vaste lasten. Je kunt onderstaand schema als uitgangspunt nemen en je eigen schattingen maken.

VARIABELE KOSTEN:

verkoopprijs: €50
inkoopprijs: €25
bruto marge: €25

acquisitiekosten: €10
verzendkosten: €5
verpakking: €1
transactiekosten: €1
netto marge: €8

VASTE KOSTEN:

webshop software: €40
bankkosten: €10
email software: €10
overige: €10
subtotaal: €70 per maand

In dit voorbeeld ben je vanaf negen verkopen per maand uit de kosten, wat wil zeggen dat je dan quitte speelt. Dit is echter zonder je eigen tijd in beschouwing te nemen. Stel dat je met veel werk 100 verkopen per maand weet te genereren betekent dit dat je €5.000 omzet behaalt. Dat klinkt al best goed, echter komt dit uit op een ‘winst’ van €720 per maand. Als je hiervoor 2 uur per dag hebt gewerkt oftewel 40 uur in één maand heb je €18 per uur verdient. Bedenk echter wel dat de helft van de webwinkeliers nog géén €10.000 omzet maakt (per jaar!) en 30% van de webshop eigenaren nooit winst maakt (bron: Emerce)

1.3 Conclusie: wat te doen?

Er zijn twee manieren waarop je de financiële balans meer in je voordeel kunt krijgen, dat zijn je marges verhogen en/of je kosten verlagen. Om je marges te vergroten zul je ofwel de verkoopprijs omhoog moeten brengen (als er een adviesprijs wordt gehanteerd is dat lastig) of wel de inkoopprijs omlaag brengen. Dit laatste is vaak wel mogelijk echter zullen leveranciers dit liever pas doen bij grote omzetten. Met een beetje onderhandelen kun je proberen in ieder geval voor de opstartperiode bijvoorbeeld 5% korting af te spreken om zo snel hogere omzetten te kunnen halen. Het verlagen van de kosten is ook een erg goede manier. Kies je bijvoorbeeld voor een webwinkel platform als Magento dan kun je voor rond de €10 per maand je webwinkel hosten. Hiervoor moet je wel wat technische kennis opdoen om de Magento webshop goed te kunnen opzetten.

Hopelijk helpt een dergelijke som je bij inzicht in welke producten je het beste kunt verkopen en hoeveel marge je nodig hebt om rendabel te worden.

2. Test de Markt

Stap 1 zullen de meeste startende webwinkel eigenaren niet vergeten, het kan zelfs verleidelijk zijn erg lang in de oriënterende fase te blijven hangen. Echter Stap 2: Testen is wel iets wat te vaak achterwege wordt gelaten. Gebruik in de testfase het gemak waarmee je iets online kunt zetten. In tegenstelling tot een echte winkel kun je morgen een webshop online hebben. Uiteraard is de webshop dan nog niet af, maar je kunt zo je markt (deels) testen.

In de test ga je niet kijken of er vraag is naar je product, dat zou al redelijk uit de onderzoeksfase in Stap 1 naar voren zijn gekomen. Je test hier of je aanbod aansluit bij de vraag. Tegelijk kun je één of meerdere doelgroepen gaan aanspreken om te testen welke het beste bij je product past.

2.1 Voorbeelden van een test kunnen zijn:

 • Een 1-product webshop maken
 • Één uitlegpagina met een aanmeldknop voor meer informatie
 • Een blog zijn een eBook wat gratis of voor een klein bedrag is te downloaden

Er zijn diverse mogelijkheden, het gaat erom dat je aan de ene kant informatie wil geven over je product en het probleem dat daarmee wordt opgelost, aan de andere kant wil je van de doelgroep een extra stap vragen ter bevestiging van hun interesse. Voor een test van een eBook van ons hebben we destijds simpelweg een pagina online gezet met een duidelijke knop “zet jezelf op de mailinglijst voor meer informatie over het boek”. De website in kwestie had slechts 3 pagina’s en binnen een paar maanden groeide de maillijst van potentiële klanten tot ruim 200 geïnteresseerden.

Zodra je een testpagina online hebt is het belangrijk een flink aantal mensen hier naartoe te leiden om je aanbod te testen. Wees hierin niet al te zuinig, bedenk je eens hoeveel je straks gaat investeren met je eigen tijd zodra je de volledige webwinkel gaat bouwen! Kortom kies voor een ruim budget zodat je dit goed kunt testen, vaak adviseren wij minimaal 500 euro, verdeel dit vervolgens over Facebook Ads of Google Adwords afhankelijk van je product en doelgroep.

Op deze manier kun je honderden of misschien wel duizenden mensen, die onder je doelgroep vallen, naar je testpagina krijgen.  Zorg dat je duidelijk vergelijkbare periodes test. Bijvoorbeeld:

 • week 1: €100 FB Ads richting Testpagina A
 • week 2: €100 Google Adwords richting Testpagina A
 • week 3: €100 FB Ads richting Testpagina B
 • week 4: €100 Google Adwords richting Testpagina B

Met bijvoorbeeld deze vier varianten en €100 advertentiebudget per variant kun je snel een inzicht krijgen in wat beter werkt en in hoeverre het überhaupt werkt.

3. Bouwen en uitbouwen

Het echte bouwen van je eigen webwinkel is waarschijnlijk het leukste en in ieder geval het meest spannende onderdeel. Wat eerst nog slechts een (domein)naam en een idee was kan zich zo in een paar dagen ontwikkelen tot een ‘echte’ winkel. Er is veel te zeggen over het bouwen van een webwinkel en over de optimalisatie van elke stap zijn tientallen goede artikelen te vinden, we richten ons nu met name op het voorproces van de bouw.

In grote lijnen kun je voor 3 vormen kiezen voor je webwinkel. We bespreken per vorm de voor- en nadelen en situatie wanneer ze het meest geschikt zijn.

Optie 1: 100% Maatwerk (bijna nooit aan te raden)

Één van de mogelijkheden die je hebt is een webwinkel volledig op maat laten maken. Hierbij kun je al je eisen en wensen aan een web design specialist of bureau geven en zullen zij op basis van hun eigen kennis en ervaring een op maat gemaakte shop met custom back-end maken. De voordelen zijn duidelijk, je kunt alles krijgen wat je wil en precies op de meest optimale manier in elkaar laten zetten. Weet jij bijvoorbeeld nu al dat je producten gaat verkopen waar veel verschillende afmetingen/kleuren en of foto’s van zijn is dit informatie waar gelijk rekening mee wordt gehouden. Echter de kosten hiervan zijn hoog en kunnen eindeloos blijven oplopen.  Wie een budget van maximaal €5.000 heeft hoeft deze optie niet serieus in overweging te nemen. Mocht je reeds contact hebben met een ontwikkelaar dan zal deze vaak argumenten geven als ‘open-source is onveilig’ en ‘standaard software is te beperkt’. Bedenk je echter dat het er hierbij zeer sterk van afhangt wat je doel is, veel webshops kunnen ook met enigszins beperkte opties ruim uit de voeten.

Voordelen:

✔ Alles is mogelijk
✔ Je maakt alleen wat je nodig hebt, geen overbodige ballast in het systeem

Nadelen:

✘ Hoge opstartkosten
✘ Veel technische kennis vereist

Optie 2: Open-source CMS

Wie een webshop gaat maken kan niet om Magento heen. Dit open-source CMS is de standaard voor webwinkels en wereldwijd al geruime tijd het meest gebruikte platform voor e-commerce. Het grote voordeel is dat je hier zelf mee aan de slag kunt. Er is veel informatie online te vinden en met behulp van plugins en templates kun je relatief makkelijk zelf een webwinkel maken. Echter we zeggen hier ‘relatief’ makkelijk, voor wie weinig ervaring heeft met websites en webshops zal dit zeker niet vanzelf gaan. Wanneer je echter toch hulp nodig hebt zijn er ook genoeg Magento experts om je te helpen. Dit is een groot voordeel van een bekend platform kiezen boven zelf een CMS laten maken, mocht de ene programmeur je niet bevallen kan een ander je altijd verder helpen.

Voordelen:

✔ Open-source community biedt veel ondersteuning
✔ Groot aanbod van templates/plugins en ook freelancers

Nadelen:

✘ Technische kennis vereist
✘ Voor de absolute leek nog te lastig

Optie 3: Webwinkel software als dienst (SaaS)

Tot slot is de derde mogelijkheid het gebruiken van een online webshop software platform. Deze aanbieders hebben een eigen webwinkel software waar je een abonnement op kunt nemen. Hier kun je letterlijk binnen 1 dag online zijn wat met de andere twee opties nagenoeg onmogelijk is. Ook zijn deze diensten ingericht op gemak en gebruiksvriendelijkheid. Je hebt weinig tot géén technische kennis nodig en kunt alles eigenlijk zelf, desnoods met af en toe wat hulp van de klantenservice.

Ideaal voor de beginner dus. Waar echter bij Magento en de Maatwerk optie alles mogelijk is, zijn er bij een SaaS (Software as a Service) aanbieder altijd beperkingen. Je bent gebonden aan het platform zoals zij dat hebben opgezet, er is vaak wel wat aan te passen maar grote wijzigingen zijn soms moeilijk. Wanneer je echter niet veeleisend bent kun je hier mee wel uit de voeten. Aan de ene kant zijn de opstartkosten laag aangezien er weinig ‘bouw’ tijd nodig zal zijn. Aan de andere kant zit je wel vast aan een maandelijks abonnement van een paar tientjes.

Voordelen:

✔ Gebruiksvriendelijk
✔ Snel en makkelijk zelf te doen
✔ Prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen:

✘ Afhankelijk van opties/updates aanbieder
✘ Vaste maandelijks abonnementskosten

In verreweg de meeste gevallen is Optie 3 de meest geschikte keuze. Met deze webshop software bouw je zelf een webwinkel met genoeg mogelijkheden. Mocht je erg veeleisend zijn en over genoeg kennis beschikken is optie 2 (Open-Source) mogelijk, bekijk hier enkele goede Magento hosting pakketten.

4. Analyse & Planing

Inmiddels heb je verschillende kanten van je webshop business bekeken en hopelijk wat dingen op een rijtje gezet. Heb je een beter inzicht in het financiële plaatje? Kun je een inschatting maken van de investeringen die de komende 6 maanden nodig zijn?

Het is belangrijk een stukje voorruit te kijken. Op dit moment ben je duidelijk enthousiast over het beginnen van je eigen webwinkel, hoe enthousiast ben je over 3 maanden of 2 jaar? Ken je jezelf goed genoeg om dit eerlijk in te schatten, vraag anders in je omgeving eens hoe ze jou zien bij een dergelijk project.

Het is handig een plan te hebben voor het geval je webwinkel enorm groeit en het geval dat je er maanden of misschien wel jaren aan moet trekken om het op gang te krijgen. De situatie dat er forse groei is lijkt ideaal, maar heb je echt een goed scenario klaar liggen als er morgen 40 bestellingen binnenkomen? Denk ook aan je webshop platform als je wil uitbreiden, wat zijn de kosten van je webshop abonnement bij het verhogen van je productaantal van 100 naar 1.000?

Er zijn veel aspecten om goed over na te denken voordat je begint. Het is belangrijk niet met oogkleppen op je domeinnaam te registreren maar een totaalplaatje te creëren. Tegelijkertijd is het beginnen juist ook enorm leuk en spannend en moet je je zeker niet laten ontmoedigen! Mocht je vragen hebben over je eigen webwinkel plannen vinden we het altijd leuk mee te denken, stuur ons een mailtje via info at www.hostingvergelijken.eu.