Webwinkel als hobby, waar te beginnen?

Je wilt graag een webwinkel beginnen in je vrije tijd, maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Een zoekopdracht in Google levert je ontzettend veel resultaten op, maar een goed aanknopingspunt is ver te zoeken. Wij leggen dan ook in vier simpele stappen uit hoe je een succesvolle hobby-webshop kunt opstarten, zonder in allerlei technische termen en mogelijkheden te vervallen.

Stap 1: bepaal je doelen

Ook al is het geen professionele webshop, het is wel slim om goed na te denken over wat je wilt bereiken. Is het een webshop waarmee je jouw eigengemaakte producten wilt verkopen en mag het niet te veel gaan kosten? Wil je (veel) producten gaan in- en verkopen? Wil je door heel Nederland je producten verkopen of zelfs erbuiten? Of is het echt alleen bedoeld voor familie of vrienden? Deze vragen beantwoorden helpt je met keuzes maken in de vervolgstappen. Hoe uitgebreider je ambities, des te meer functionaliteiten je nodig hebt en je waarschijnlijk ook controle over het design en de techniek wilt hebben.

Stap 2: systeem uitkiezen

Je doet er nu verstandig aan om een geschikt systeem uit te gaan zoeken waarin je je webshop gaat beheren en onderhouden dat past bij je beschikbare tijd en doelstellingen.

Beschikbare tijd en zin

Heb je tijd en zin om zelf aandacht te besteden aan de opzet en installatie, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld WordPress.org met WooCommerce . Daarnaast bestaan er abonnementen met kant-en-klare systemen, zoals Shopify of JouwWeb  waar je weinig tot geen omkijken naar hebt gelet op techniek en design. Je hebt bij zo’n abonnement vaak wel net wat minder flexibiliteit, mogelijkheden en controle. Bekijk hier webshop abonnementen.

Gemak en/of grootse plannen

Let wel op: hoe kleiner de shop, hoe gemakkelijker het desondanks is om het zelf op te zetten met WooCommerce. Dan bespaar je namelijk veel op de kosten. Bovendien bestaan er online ontzettend veel handleidingen die je door het hele proces heen loodsen. Je kunt bij sommige hostingproviders WordPress heel gemakkelijk via Installatron activeren. Zie je het totaal niet zitten om je in de techniek en mogelijkheden te verdiepen? Kies dan voor het gemak van een abonnement. Heb je grote en internationale plannen? Dan is een pakket als Shopify of WordPress met WooCommerce een verstandige keuze. Of misschien ken je wel iemand die heel bedreven is met Magento of kun je je eigen shop zelf ontwikkelen. Magento is – zeker voor grotere shops – een topsysteem, zolang je de basis goed weet neer te (laten) zetten.

Stap 3: eventueel hosting kiezen

Zodra je uit hebt gezocht welk systeem het beste past bij je doelstellingen, tijd en energie, dan kun je verschillende hostingproviders met elkaar gaan vergelijken. Als je trouwens kiest voor JouwWeb of Shopify is hosting bij je abonnement inbegrepen. Stel dat je kiest voor WordPress of Magento, dan kun je daar je keuze op filteren . Verwacht je veel dataverkeer of juist niet? Vraag gerust aan de hostingprovider wat bij jou het beste past als je er niet helemaal uitkomt.

Stap 4: je webshop installeren of activeren

En dan de laatste stap: lekker aan de slag met de installatie (of activatie) van je webshop! Deze stap is afhankelijk van het systeem dat je kiest verschillend. Het (laten) ontwikkelen van een Magento-shop duurt over het algemeen wat langer dan het (laten) ontwikkelen van een Woocommerce-shop. Het activeren en inrichten van een kant-en-klaar systeem zoals Shopify of de shopversie van Jouwweb gaan een stuk sneller.  De kosten vallen bij zulke systemen (abonnementen) wel wat hoger uit.

Na het afronden van deze stap ben je startklaar om verder te gaan met je hobby. De shop vullen, delen in je netwerk, starten met je marketing en de uiteindelijke verkoop. Ben je er klaar voor?