Website (tijdelijk) onbereikbaar

Wie regelmatig zijn eigen websites bezoekt zal het af en toe gebeuren dat deze niet direct goed laadt. Of soms zal de website zelfs helemaal niet willen laden. Wat doe je dan? We bespreken enkele stappen die je kunt zetten.

Ten eerste, behoudt de rust en wacht even 10 minuten, vaak is er niets aan de hand en blijkt al binnen enkele minuten dat je toch prima op je eigen website kunt komen.

Is het na 10 minuten nog steeds onmogelijk de site te laden volg dan de volgende stappen:

  1. Controleer of de website echt offline is, is de website voor jou alleen down of voor iedereen, gebruik hiervoor bijvoorbeeld http://www.currentlydown.com en http://www.isitdownrightnow.com.
  2. Een tweede manier om te controleren of de website voor anderen nog wel werkt is via de statistieken. Heeft je website veel bezoekers, dan kun je via Google Analytics bij het onderdeel Realtime kijken of er andere mensen op de website zijn. Indien dit het geval is zal je website gewoon werken voor iederen behalve voor jou. Als de website al offline is kun je analytics ook gebruiken om te zien vanaf wanneer dit het geval is. Kijk hiervoor de afgelopen dagen naar de rapporten per uur, zo krijg je een vrij scherp beeld van het exacte moment dat de website offline is gegaan, dit kun je vervolgens gebruiken voor het herstel.
  3. Benader gelijk je hosting bedrijf. Als het goed is zijn deze al op de hoogte van een eventuele storing maar indien het niet om een gehele server maar enkel één website gaat duurt het soms (te) lang voordat zij erachter komen.
  4. Blijkt het een serverstoring of zelfs een storing in het datacentrum te zijn dan kun je niets doen en zal het worden opgelost. Is er iets met je eigen website dan is het aan jezelf, je programmeur of je webhosting bedrijf om dit te herstellen. Het kan soms zo simpel zijn als een volgelopen cache of een bereikte schijfruimte tot ingewikkelde hacks van het gebruikte CMS.

Voorkomen is beter dan genezen maar 100% garantie op de bereikbaarheid is er helaas niet. De DDOS aanvallen leggen regelmatig hele servers plat. Zorg er zelf voor dat de wachtwoorden en gebruikersnamen niet te makkelijk zijn en wijzig deze minstens één keer per jaar.  Mocht er toch wat gebeuren zorg dan in ieder geval voor een goede backup. Controleer of je hosting bedrijf backups maakt en maak er eventueel zelf nog één los van de host. Handige diensten voor een WordPress backup zijn bijvoorbeeld vaultpress.com en blogvault.com en je kunt ook zelf handmatig een backup van je CMS en database naar je eigen harde schijf maken.