Eigen Webshop: Wie ben jij? (4 persona's)

Helaas, je bent niet uniek, wel bijzonder natuurlijk! Indien je een webwinkel wil beginnen past je persoonlijke situatie waarschijnlijk erg goed binnen één van de volgende 4 persona’s. Per persona geven we een advies voor je eigen webwinkel en benoemen we de uitdagingen.

Persona 1: Hans, Eigenaar kledingwinkel in binnenstad van Amersfoort, getrouwd (43 jaar)

‘Ik ga naast mijn Fysieke winkel een webwinkel starten’

Hans is eigenaar van een goedlopende kledingwinkel in Amersfoort. 14 jaar geleden is hij de winkel gestart met zijn broer maar die is inmiddels vertrokken. De zaak draait goed maar Hans merkt al enkele jaren dat klanten het raar vinden dat ze niet online kunnen bestellen. Volgens Hans is kledingadvies zijn specialiteit en iets wat met online nooit zo goed kan worden gedaan als in echt contact. Een echte digibeet is Hans niet, hij doet dagelijks zijn boekhouding op de laptop, maar een hobby is het ook weer niet. Echter nu gaat Hans mee met de tijd en start hij een gelijknamige webwinkel.

Advies:
Houd het simpel en kies voor kant en klare webshop software (géén magento of custom cms). Shoppagina is goedkoop en eenvoudig, Lightspeed is ook gebruiksvriendelijk, professioneel en heeft de mogelijkheid tot koppeling van webshop voorraad aan de kassa in de fysieke winkel.

Uitdagingen:
Indien je het zelf gaat doen, onderschat het dan niet. Het is niet moeilijk en mensen met een beetje ervaring in Office programma’s komen er zeker uit. Verwacht echter niet het in één weekendje allemaal geregeld te hebben, plan een vaste dag in de week om de webwinkel rustig op te bouwen.

Persona 2: José, getrouwd en moeder van 2 kinderen (36 jaar)

‘Ik wil vanuit huis een ‘Hobby’ Webshop beginnen’

José heeft jarenlang gewerkt als beleidsmedewerker bij de gemeente Haarlemmermeer en woont samen met Martijn. Sinds dat ze vorig jaar hun tweede kindje hebben gekregen is José gestopt en full-time huismoeder geworden. Aangezien José echter niet stil kan zitten gaat ze nu een webwinkel beginnen voor ecologisch tuinieren. Ze heeft hier zelf al veel boeken en spulletjes voor verzameld en merkt in haar omgeving dat mensen haar vragen waar je dat allemaal kan kopen. Tijd voor een leuke handige ecologische tuinshop!

Advies: Wanneer je een eerste webwinkel start is het goed om simpel te beginnen. Begin met een relatief klein assortiment, hoe meer aanbod je hebt, hoe meer voorraad er in je huis komt te staan! Houd ook de kosten in de gaten, €50 per maand klinkt misschien als weinig geld maar bereken maar eens hoeveel producten je daarvoor moet kopen. Wellicht is starten met de goedkoopste oplossing het beste, zie Shoppagina.

Persona 3: Jordy is sales medewerker, happy single en woonachtig in Utrecht (29 jaar)

‘Ik ga met 2 andere mensen full-time een grote webwinkel opzetten’

Na een studie Communicatie heeft Jordy bij twee verschillende werkgevers ervaring opgedaan als sales medewerker. Hij heeft zo zijn eigen vaardigheden flink verbeterd en heeft verschillende markten van dichtbij ervaren. Samen met een goede vriend en nog een kennis hebben ze hun baan opgezegd om full-time een nieuwe webwinkel voor de smart homes op te zetten. De webwinkel moet binnen twee jaar voldoende draaien om voor iedereen in een inkomen te voorzien.

Advies: Als je nog niet eerder gezamenlijk een groot project hebt uitgevoerd zal in de samenwerking een grote uitdaging liggen. Wat betreft de webwinkel kun je kiezen voor Magento waarmee je uiteindelijk de meeste vrijheid en mogelijkheden hebt om je concept exact zo vorm te geven als jullie voor ogen hebben. Ook is Magento op lange termijn zakelijk een erg goede keuze en kun je hier uiteindelijk kosten mee besparen. Wanneer je toch voor een kant-en-klaar webwinkel pakket wilt kiezen ga dan voor myShop en Lightspeed, deze twee diensten bieden de meeste opties voor serieuze grote webwinkels aan.

Uitdagingen: Wanneer het einddoel erg groot is zal de weg er naar toe even duren. Echter onderweg draait de webwinkel al wel in kleinere vorm. Bedenk goed hoe je webwinkel er per jaar uitziet en welke functies en mogelijkheden je in elke fase wilt toevoegen. Het is zonde alle betaalmogelijkheden voor Duitsland nu al te activeren als je pas over twee jaar naar het buitenland gaat uitbreiden. Zorg er wel voor dat de opties open blijven en je niet over 2 jaar de hele shop moet herbouwen.

Persona 4: Stefan is getrouwd met 3 kinderen en sinds zijn 18e ondernemer (54 jaar)

‘Ik ben ondernemer met diverse projecten waaronder nu een webshop’

Zo lang Stefan zich kan herinneren is hij bezig met handelen en ondernemen. Zijn ouders hadden ook altijd een winkel en Stefan heeft zich nooit iets anders voor kunnen stellen, na zijn middelbare school was studeren mogelijk maar eigenlijk géén optie. Stefan heeft momenteel samen met zijn compagnon Wouter een exportbedrijf voor kantoorartikelen. Daarnaast geeft Stefan nog advies aan enkele bedrijven uit zijn ondernemerskring en investeert en helpt hij één dagje in de week mee in het kledingadvies bureau van zijn oudste zoon.

Zijn nieuwste project is het opzetten van een webwinkel voor trainingen en cursussen. Deze trainingen en cursussen worden vervolgens gegeven door specialisten die zich bij de webwinkel kunnen aansluiten.

Advies: Als echte ondernemer zal dat onderdeel je goed af gaan, een webshop kan echter tijdrovend zijn, wellicht heb je hier iemand voor om je te helpen? Voorkom dat je in een maatwerk CMS van een programmeur terecht komt, kies voor myShop of Lightspeed. Zo ben je onafhankelijk en kun je snel live gaan.

Uitdagingen: Consumenten zijn via internet enorm veel (en erg snelle) service gewend. Bereid je er op voor dat je dagelijks mailtjes, telefoontjes en ook Facebook berichten krijgt over je webshop en producten en dat klanten verwachten dat je deze binnen 1 dag beantwoord.