Webhosting weer duurder, wat is je alternatief?

Met name in 2018 en 2019 zijn meerdere hosting bedrijven een stukje duurder geworden. Hierbij werden ofwel de tarieven van hosting pakketten verhoogd of de goedkoopste pakketten werden verwijderd als mogelijkheid. Bekende voorbeelden in de markt zijn het Starter NL pakket van Versio (€0,50) wat is verdwenen waarna het goedkoopste pakket een Brons pakket van €2,50 per maand werd. Ook bij Neostrada en PCextreme zijn de erg goedkope pakketten inmiddels niet meer te bestellen.

Het lijkt soms niet zo schokkend als een dienst die voorheen bijvoorbeeld €1 per maand kost vanaf nu €3 per maand kost, het gaat tenslotte maar om €24 verschil per jaar. Er zijn echter klanten die bijvoorbeeld 50 pakketten van €1 per maand hebben en voor hen gaat het om €1.000+ verschil per jaar.

Wat zijn nu je beste opties als de tarieven worden verhoogd, we bespreken enkele mogelijkheden.

Overstappen naar een goedkoper bedrijf

De eerste reactie van veel klanten is overstappen. Er zijn namelijk nog steeds genoeg goedkope webhosting pakketten beschikbaar. Aan een overstap kleven natuurlijk nadelen, zo is het in de eerste plaats gedoe. In de tweede plaats ken je het andere bedrijf nog niet zo goed, hoe blij ben je daar de komende jaren? En in de derde plaats is er de kans dat ook zij in de nabije toekomst een prijsverhoging zullen doorvoeren.

Ga je toch overstappen kijk dan verder dan de pakket details en de tarieven en kijk met name naar het bedrijf zelf. Wat voor mensen zitten hier achter, hoe pakken zij de hosting aan en hoe is de klantenservice. Lees reviews van klanten en zoek daarbij ook naar negatieve ervaringen, die zijn er altijd en deze specifieke situaties vertellen je veel over wat er kan gebeuren bij deze webhoster.

Pakketten met meerdere websites

In plaats van zoeken naar een goedkoop hosting pakket kun je ook zoeken naar pakketten waarin je meerdere websites kunt hosten. Zo zijn er veel bedrijven waar je 5, 10 of zelfs een onbeperkt aantal websites mag onderbrengen in één hosting pakket. Uiteraard moet je zelf wel in de gaten houden dat deze websites niet te zwaar zijn en het pakket teveel belasten, de resources van dit pakket blijven natuurlijk gelijk.

Accepteer de prijsverhoging

Het valt ons op dat het met name de erg goedkope pakketten zijn waar de grootste prijsstijgingen plaatsvinden. Echter ook €3 of €5 per maand is nog steeds niet duur voor webhosting. Bedenk jezelf waarom je dit zo duur vindt, leveren de websites zo weinig op dat het niet uit kan om een paar tientjes per jaar aan webhosting te betalen? Goede webhosting betekent meer dan enkel serverruimte, denk aan de beveiliging, de updates, de optimalisatie en niet te vergeten de klantenservice. Al deze aspecten moeten goed in orde zijn en daar is nu eenmaal budget voor nodig.