Webhosting: 4 Trends die doorzetten

De basis van webhosting is al ruim 10 jaar lang precies hetzelfde, toch is de markt constant in ontwikkeling. De tijd dat er puur geconcurreerd werd op aantal MB’s schijfruimte en GB’s dataverkeer is gelukkig voorbij. Een verkenningstocht langs diverse webhosting blogs en congressen brengt dan ook niet zozeer volledig nieuwe trends in beeld maar vooral enkele trends die doorzetten in de wereld van webhosting.

Globalisering

De trend van globalisering is een erg interessante als je spreekt over de hosting markt. De markt kent naast vele grote wereldspelers ook honderden landelijke kleine specialisten. In de discussie van globalisering worden Amsterdam en Singapore gezien als goede vestigingen voor internationale partijen met een sterk netwerk. Deze plaatsen worden zo gebruikt als hub voor de continenten Europa en Azië.

Backup diensten

Deze trend zien we ook in Nederland goed naar voren komen. Waar het jaren terug nog als een extra werd gezien om de website van een backup te voorzien is dit tegenwoordig gelukkig standaard. Daar bovenop zijn er natuurlijk weer extra niveaus van veiligheid te verkrijgen. Ook zie je hier specialisatie waarbij sommige bedrijven zich 100% op backup richten en géén reguliere webhosting aanbieden. Het is als gebruiker dan ook aan te raden je originele data en je backup data bij verschillende bedrijven te huisvesten.

ECO webhosting

Dataparken maken uiteraard gebruik van enorme hoeveelheden stroom. Het komt steeds vaker voor dat hosting bedrijven dit compenseren en zich daarmee 100% groen noemen. Om het commercieel ook nog interessant te maken geven ze klanten dan de mogelijkheid een Groen-OK achtig logo op hun website te plaatsen. Een goedkope slimme manier voor wat toegevoegde waarde en nog goed voor het milieu ook.

Specialisatie

Met een markt die aardig verzadigd is en duizenden concurrenten die precies dezelfde onbeperkte specificaties kunnen bieden is specialisatie een uitweg. Zo richten kleine webhosting bedrijven zich bijvoorbeeld helemaal op één CMS als Joomla of WordPress of gaan ze meer naar de VPD of Dedicated hoek om zich zo deze kleinere niche te kunnen domineren.