Wat is een goede domeinnaam?

Regelmatig wordt mij deze vraag gesteld door mensen die een website willen beginnen en moeite hebben met een domeinnaam kiezen. Deze vraag is helaas bijna even slecht te beantwoorden als de vraag: “Wat is een goede auto?” en “Hoeveel kost een huis?”.

Toch zal ik mijn best doen om enkele richtlijnen te geven me betrekking tot het kiezen van een goede domeinnaam. Dat een domeinnaam van belang is voor je website staat buiten kijf. Niet alleen wordt je nog steeds gevonden op je naam, mensen zien het domein ook als onderdeel van je merk. In dit artikel geef ik 5 richtlijnen om te helpen bij het bedenken van je domeinnaam.

Richtlijn 1: Passend & Duidelijk

Allereerst moet het domein goed passen bij de website die je gaat maken. Heb je zelf een grappige domeinnaam in je hoofd maar ga je een serieuze dienst aanbieden dan is dit geen goede combinatie. Als je al een bedrijfsnaam hebt is de keuze van een domeinnaam waarschijnlijk makkelijk. Heb je dit niet of zoek je iets anders dan kun je altijd richting de meer beschrijvende namen denken. Houdt het hierbij simpel, ben je een loodgieter in Groningen dan wordt het www.loodgietergroningen.nl.

Richtlijn 2: Kort maar Krachtig

Kort is beter dan lang. Een domeinnaam dat te lang is ziet er eigenlijk al gelijk minder goed uit. Welk aantal tekens precies te lang is blijft lastig te zeggen, echter meer dan 15 karakters wordt al wel als lang gezien en meer dan 20 karakters is wel echt te lang. Andersom geldt ook, korter is beter. Wanneer je denkt aan extreem korte domeinnamen van bijvoorbeeld slechts 2, 3 of 4 letters dan zijn deze vaak direct geld waard. Voor de .COM domeinen geldt ook dat er al meer dan 10 jaar géén vrije 3-letter domeinen meer beschikbaar zijn. Zodra er nu een 3-letter .COM domein tekoop wordt gezet lijkt deze bijna altijd voor meer dan €10.000 te worden verkocht met uitschieters boven de €100.000. Voor .NL domeinnamen is het nog niet zo gek maar kun je bij een 2-letter domeinnaam toch ook al aan een paar duizend euro denken.

woord-wolk-nl

Richtlijn 3: Kloppende extensie

Wie zich puur op Nederland richt kiest uiteraard gewoon voor een .NL extensie. Bedrijven en websites gericht op de Amerikaanse markt of met een wereldwijde oriëntatie gaan meestal voor een .COM domeinnaam. Er zijn echter nog tal van alternatieve uitgangen en er komen nog regelmatig nieuwe bij. Voor Nederlanders die zich ook nog op enkele buurlanden richten is de .EU uitgang wellicht nog een mogelijkheid.

Richtlijn 4: Géén koppelteken(s)

Een koppelteken in een domeinnaam is in principe niet nodig. Google en ook andere zoekmachines kunnen zelf wel woorden onderscheiden zonder dat je hier een koppelteken tussen plaatst. Het ziet er vaak juist minder professioneel uit. In enkele gevallen zul je wel een koppelteken willen gebruiken om het voor gebruikers duidelijker te maken, probeer het echter altijd bij één te laten. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het gebruik van cijfers, wees voorzichtig hiermee en doe dit enkel indien het echt veel toevoegt.

Richtlijn 5: Origineel

Probeer ten koste van alles te voorkomen dat je domeinnaam lijkt op een andere naam. Dit kan voor verwarring zorgen als mensen het willen intypen maar ik zie het zelfs gebeuren bij blogs die een link naar een specifieke website willen plaatsen en in de haast de verkeerde URL erbij plakken.

Hopelijk kun je met deze 5 richtlijnen een stukje verder in het bedenken van de meeste geschikte domeinnaam voor je bedrijf of persoonlijke website. Als domeinnamen vrij beschikbaar zijn kun je deze tegen de lage tarieven van minder dan een tientje per jaar zelf registreren. Is het domein echter bezet kun je proberen deze te kopen. Soms is er een tussenweg zoals de domeinnamen van http://domainorder.nl. Deze domeinen komen binnenkort beschikbaar (verlopen) en via deze website kun je ze dan snel registreren. Mocht je nog vragen hebben kun je altijd even een mailtje sturen.