Waarop te letten bij VPS Webhosting

Wanneer je uit je shared hosting pakket groeit kun je opwaarderen naar een eigen server (dedicated server) maar dit is vaak een grote stap. Een website op een dedicated server draaien vereist namelijk nogal wat technische kennis en onderhoud. De tussenoplossing die steeds populairder wordt is de VPS, oftewel de Virtuele Privé Server. Hierbij wordt een server opgesplitst en krijg je virtueel een eigen server met de bijbehorende mogelijkheden.

Aangezien dit toch weer anders werkt dan eenvoudig gedeelde webhosting is het belangrijk te weten op welke onderdelen je moet letten bij het kiezen van de juiste VPS.

Hardware

Aangezien VPS een virtuele server is kun je deze computer dus ook van bepaalde hardware voorzien. Het betreft hier voornamelijk de CPU, werkgeheugen en de harde schijf (ruimte). In tegenstelling tot shared webhosting deel je de opslag en het geheugen niet met andere webhosting klanten. De hoeveelheid RAM en schijfruimte die je hier kiest is dus exact wat je altijd tot je beschikking hebt.

Wat betreft de processor (CPU) geldt dat je vaak bepaalde delen krijgt toegewezen die in totaal een bepaalde snelheid garanderen.  Bij de VPS van Tilaa kies je bijvoorbeeld een totaal snelheid, 3 cores voor 80% tot een totaal van 5,8 Ghz of 4 cores 4 cores voor 90% met een totale snelheid van 8,6 Ghz. Strato benadert het daarentegen anders en geeft met de Plesk 12 VPS standaard 6 vCores waarmee ze bedoelen dat er maximaal 6 threads (instructie verwerkingen) tegelijk kunnen worden uitgevoerd.

Simpel gezegd kun jemet deze onderdelen het volgende beinvloeden:

  • CPU = snelheid
  • RAM = capaciteit
  • Harde schijf = opslagruimte (grote van website)

Feit blijft dat alles wel in balans moet zijn omdat zoals altijd de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Enorme processorkracht zonder werkgeheugen heeft dus weinig effect. Belangrijk is hierbij om per bedrijf te kijken hoe makkelijk je onderdelen kunt laten meegroeien, hoe flexibel kun je uitbreiden in de toekomst als de website twee of vijf keer zo populair wordt?

Software

Let er op dat het besturingssysteem wat je kiest bij je VPS bepaalt welk controlpanel vervolgens mogelijk is, zo werkt cPanel alleen Linux. Ook zit dit niet altijd bij de prijs in, zo laat Transip je bijbetalen voor cPanel, DirectAdmin en Parallels. Belangrijk om van te voren over na te denken en rekening mee te houden in de keuze.

Het zou natuurlijk fijn zijn om een richtlijn te geven van bijvoorbeeld vanaf X aantal bezoekers is een VPS geschikt en vanaf XX bezoekers een Dedicated server. Dit is helaas vrij lastig omdat 500 bezoekers per dag op een website met foto bewerkingen en video streams een stuk meer computerkracht nodig heeft dan een website met 1.000 bezoekers die enkel tekstpagina’s bekijken. Vaak werkt het daarom zo dat je begint met standaard shared hosting en zodra deze niet meer voldoet, merkbare trage website, ga je overstappen op VPS en zo kun je telkens upgraden naar uiteindelijk je eigen dedicated server.