4 Vragen bij Overnemen van een Bestaande Website

In plaats van zelf een website maken en uit het niets rankings in Google behalen kun je ook een bestaande website kopen. Er zijn tal van marktplaatsen zoals Empireflippers waar je tegen redelijke prijzen een bestaande website met maandelijkse inkomsten kunt overnemen. We bespreken vier vragen die je dient te stellen voor je tot de koop besluit.

#1: Is er genoeg Meerwaarde?

Een overname zal alleen slagen als de koper de website waardevoller vindt dan de verkoper. Helaas is vaak het omgekeerde waar. De verkoper is soms zelfs een beetje verliefd op zijn zelf gemaakte website en wil deze misschien wel helemaal niet kwijt. Toch staat deze niet zonder reden tekoop en er zal altijd een prijs zijn waarvoor de verkoper de site graag laat gaan.

Bekijk echter vooraf of je genoeg laag hangend fruit ziet wat je direct kunt verbeteren. Heb je verstand van conversie en zie je dat de website hier niet goed op ingericht is, top! Of ken je de markt misschien beter dan de verkoper en kun je andere adverteerders op de website plaatsen tegen hogere tarieven, nog beter! Hoe beter je de website en de markt kent hoe veiliger een overname is.

#2: Waarom is er een dalende trend?

Veel websites die ik te koop zie staan lijken voorbij de groeifase of tonen zelfs een neergaande lijn in bezoekersaantallen en omzet. Dit kan dan ook vaak precies de reden zijn dat de verkoper er vanaf wil, de omzet daalt. Dit is echter wel een belangrijk punt, kun je hier ook de reden achterhalen dat de omzet daalt. Pas op voor verklaringen die de verkoper zelf geeft zoals: er moet nodig nieuwe content op, een beetje linkbuilden en je groeit zo weer. Als het zo gemakkelijk is kan de verkoper dit zelf doen, sterker nog, waarschijnlijk heeft de verkoper dit de afgelopen maanden al geprobeerd. Kortom, zie je de reden waarom jij het tij wél succesvol kunt keren?

#3: Wat is de echte reden voor verkoop?

Dit sluit aan bij een volgend belangrijk punt, wat is de reden voor de verkoper om de website weg te doen. Meestal wordt géén goede reden gegeven, ik zie erg vaak algemene redenen zoals ‘tijd/geld nodig voor nieuw project’. Dit kan soms de reden zijn maar niet altijd. Zeker wanneer een website nog maar één of enkele jaren bestaat en toch al meer dan €1.000 winst per maand genereert zijn dit soort redenen niet zo geloofwaardig. Het hangt er hierbij wel weer vanaf met wat voor verkoper je te maken hebt. Wanneer je ziet dat de verkoper het naast een full-time baan erbij probeert te doen is het snel geloofwaardig dat er niet genoeg tijd meer is.

#4: Weegt de Overnameprijs op tegen Nieuwbouw?

Het alternatief voor het overnemen van een bestaande website is de optie om zelf een nieuwe website te maken. Is de bestaande website het bedrag waard of kun je beter dit bedrag in nieuwe content en design steken. Enkele onderdelen die veel waarde aan een bestaande website toevoegen zijn domeinnaam, leeftijd en rankings. Een domeinnaam is altijd uniek, je kunt dat specifieke domein enkel verkrijgen door deze te kopen. Wellicht zijn er wel vergelijkbare domeinen of domeinen met een andere extensie beschikbaar, echter een domein heeft zeker waarde. Ook de leeftijd is iets wat je niet kunt inhalen met een nieuwe website. Een oudere website heeft waarde voor zoekmachines, er bestaan al jarenoude links naar dit domein, mensen gebruiken deze website al lang, dat zijn erg positieve signalen. De leeftijd gaat samen met de ranking. Er zijn maar 10 plekken op de eerste pagina van Google. En als deze bestaande website diverse goede rankings heeft in een competitieve markt kan het lastig zijn dit met een nieuwe website te evenaren. Daarbij is het lastig in te schatten hoeveel tijd en geld het gaat kosten.

Je kunt dit gebruiken om voor het alternatief nieuwbouw een prijs te berekenen. Stel dat je de volgende website wil overnemen:

  • bestaandewebsite.nl
  • uniek design
  • 100 inkomende links
  • 50 unieke artikelen

Voor zowel elk artikel als elke inkomende link kun je een aanname doen van 2 uur werk. Uitgaande van een uurloon van €30 kost het dus €6.000 om de inkomende links te maken en €3.000 voor de artikelen. Neem nog eens €1.500 voor het design en je bent klaar. Een dergelijke site nieuw bouwen zal je dus €11.500 kosten. Zo kun je dit afwegen ten opzichtte van een koop. Neem voor deze berekening getallen die bij je eigen situatie en de specifiek markt passen.

Neem uitgebreid de tijd om een website te evalueren voordat je tot de koop overgaat. In het geval de verkoper in Nederland woont/werkt is een persoonlijke ontmoeting ook aan te raden. Succes!