Verhuizen van TransIP naar Skyberate

Hopelijk heeft niemand het gemerkt maar op 13 maart 2013 hebben we de gehele website HostingVergelijken.eu verhuist naar een andere server. Aan de buitenkant is er verder niets veranderd maar stiekem zijn wij erg blij met het resultaat!

Wat veel bezoekers echter wel zouden kunnen merken is de verbeterde laadtijd van onze website. Nu zijn er weinig afbeeldingen en video’s die gedownload kunnen worden maar toch duurde het altijd even voordat de pagina’s verschenen. In maart hebben we daarom (deels als test) de website verhuisd naar Skyberate (recensie). Hiervoor zaten we op zich tevreden bij TransIP (recensie). Met onze eigen vrij snelle internet verbinding hebben we eigenlijk nooit echt last van lange laadtijden maar onze motivatie kwam voornamelijk uit de Google Webmaster Tools.

“Van 2 sec. naar 0,5 sec, dat is 4x zo snel!”

Hier was aangegeven dat er voor www.hostingvergelijken.eu een gemiddelde laadtijd was van rond de 2 seconden. Nu klinkt dit misschien niet zo traag maar aangezien elke seconde vertraging 11 % aan pageviews kan kosten is dit toch de moeite van een verbetering waard.

Aangezien uit eerder onderzoek in oktober 2012 al bleek dat Skyberate erg weinig domeinen op één server plaatst besloten wij hierheen te gaan (PDF). Het resultaat is meer dan duidelijk, hieronder een screenshot uit onze GWT met daarin de laadtijden per dag van HostingVergelijken.eu.

 

Waar we bij TransIP op een gemiddelde van ongeveer 2 seconden zaten is dit na de verhuizing naar Skyberate gedaald naar ongeveer 0,5 seconden. Dit is maar liefst 4 x zo snel! Let wel, het gaat hier om exact dezelfde website op basis van hetzelfde CMS (wordpress) met precies dezelfde plugins ingeschakeld.

Dat het verschil zo groot zou zijn hadden wij nooit verwacht. Dit is natuurlijk maar één geval, wellicht zijn de cijfers met een andere website minder dramatisch. In hoeverre de resultaten van onze website hierdoor verbeteren in de zin van bounce-rate, aantal pageviews en bezoekduur zullen we na een langere periode gaan analyseren.