Verbeter je Magento performance in 3 stappen

Steeds meer webwinkels gebruiken Magento als hun CMS. Volgens de laatste statistieken van BuildWith draait inmiddels zo’n 13% van alle eCommerce implementaties erop en een andere 7% gebruikt Magento Enterprise. Magento is dus marktleider met 20% van alle webwinkel implementaties.

Is jouw Magento implementatie wel snel genoeg?

Maar Magento heeft zoals veel eCommerce oplossingen wel een uitdaging en die uitdaging heet snelheid. De snelheid van je website is tegenwoordig nog veel belangrijker als voorheen. Uiteraard is iedereen door de hogere snelheden van zijn internet verbinding al redelijk verwend geraakt. Een lange laadtijd van een website is dan al snel een reden om door te klikken naar een alternatief. Een gebrek aan snelheid kost dus klanten, klanten die ook niet meer terugkomen.

Maar een trage website zorgt er niet alleen voor dat klanten weer vertrekken voor ze binnen zijn. Het zorgt er ook voor dat steeds minder klanten je webwinkel zullen vinden. Omdat Google veel belang hecht aan de gebruikerservaring bij een zoekresultaat, zijn de algoritmes zo aangepast dat een tragere website lager scoort in de zoekresultaten dan een snellere concurrent met verder soortgelijke content.

Je Magento webwinkel sneller maken

Snelheid is dus belangrijk en zeker voor een webwinkel zullen we ervoor willen zorgen dat alles zo snel mogelijk is. Van nature is een webwinkel al een complexe website door onder andere de uitgebreide sorteer- en filtermogelijkheden in combinatie met het vaak enorme assortiment.

Hieronder geven we een korte inleiding in de mogelijkheden om je Magento website te versnellen. Een aantal zullen we in latere blogs wat uitgebreider gaan beschrijven. We maken onderscheid tussen:

  • Een paar zaken die specifiek voor Magento van belang zijn
  • Een aantal algemene dingen die eigenlijk voor alle websites gelden, dus ook bij je Magento site
  • En we kijken naar je webhoster

1. Aanpassingen in de Magento configuratie

De Magento software heeft een aantal eigen karakteristieke zaken waaraan je aandacht moet besteden om je site sneller te maken. Een belangrijk punt is het activeren van de zogeheten Flat Catalog optie. Van nature gebruikt de software het EAV-model waarin alle categorie- en productgerelateerde informatie is verspreid over verschillende tabellen. Dat eist nogal wat zoekslagen en gaat ten koste van de performance. Door de tabellen te combineren in één platte tabel – de Flat catalog – kan je Magento winkel veel sneller de juiste informatie opzoeken.

Ook het activeren van de Magento compilatie feature kan erg veel verbeteren aan je performance. Dankzij die optie worden veel gebruikte applicatiefiles bij elkaar en in cache opgeslagen, waardoor er veel minder opzoekwerk is voor de server.

Los hiervan is het raadzaam om nog een kritisch naar je Magento extensies te kijken. Veel mensen hebben de neiging nogal makkelijk nieuwe extensies te installeren, terwijl iedere actieve maar onnodige extensie processortijd kost. En kijk kritisch naar je logbestanden. Magento laat loggegevens standaard 180 dagen staan waardoor het enorme bestanden worden. Vaak is 14 dagen meer dan genoeg.

2. Algemene aanpassingen om je website te versnellen

Er zijn zaken die bij vrijwel iedere website van belang zijn voor de performance. In het algemeen hebben die te maken met:

  • Het cachen van informatie, zodat die sneller beschikbaar is
  • De compressie van gegevens, zodat er minder informatie verstuurd hoeft te worden
  • Het samenvoegen van bestanden, zodat er minder queries nodig zijn

Begin met de caching van je Magento website nog eens na te lopen. Door de juiste instellingen voor je page caching en browser caching is een hoop performance winst te behalen. Ook je MySQL database heeft een eigen query cache die kan worden benut.

Het optimaliseren van je productfoto’s en ander multimedia materiaal is ook een zinvolle stap, want het is zonde om te grote bestanden naar de bezoeker te sturen. En als je klanten verspreid over de wereld zitten, kan het gebruik van een Content Distribution Network (CDN) een optie zijn voor bijvoorbeeld productfoto’s en andere zware bestanden.

Ook compressie (met Gzip) van web pages en stylesheets is een potentiële versneller voor je website. Veel winst kan tenslotte worden gehaald uit het samenvoegen van CSS and Javascript Files, waardoor die in één query kunnen worden opgehaald.

3. Last but not least: kies een snelle webhoster

Er is nog één aspect dat buiten de instellingen van je webwinkel software ligt. Wat je ook doet om de Magento configuratie te versnellen, ook de webserver waarop de software is geïnstalleerd moet natuurlijk goed presteren. Zoals je een gebrek aan motorvermogen van een auto niet oplost met spoilers, zo is het zeker bij de veeleisende Magento software zonde als ook je server niet voldoende snel is. Zoek dus naar een hosting partij die je voldoende snelheid biedt en verstand heeft van Magento.