Verbeter de conversie van je Magento shop

Bezoekers lokken naar je Magento webshop is één ding, maar de bezoekers ‘converteren’ naar klanten vraagt om meer. Het betekent dat je klanten die arriveren op je site effectief moet gidsen naar die pagina’s waar je ze hebben wilt. Vervolgens moet je de keuze zo goed mogelijk begeleiden en de aankoop zo eenvoudig mogelijk maken. En als ze uiteindelijk iets van je gekocht hebben, wil je ze ook weer tevreden laten terugkomen voor vervolgaankopen.

De grootste valkuil is nu allerlei Magento extensies te installeren en daarna gaan zitten wachten op meer omzet. Die omzet komt misschien ook wel, maar toch is er een effectievere aanpak. Want conversie begint met een plan.

Denk na over je klantreis

De eerste stap is nadenken over de customer journey. Het betekent dat je nauwgezet het hele traject in kaart brengt dat je klant doorloopt vanaf het moment dat hij op je website arriveert. Het nadenken over dit traject en met analysetools als Google Analytics checken hoe je klanten zich daadwerkelijk gedragen op je website, geeft inzicht. Inzicht in hoe je klanten zich in de praktijk gedragen. Inzicht in hoe je wilt dat ze zich gedragen. En inzicht in de maatregelen je wilt nemen om het klantgedrag te sturen. Zodra je dat weet – of beter: een idee hebt, want het blijft experimenteren – kun je met specifieke extensies aan de slag om je doelen te bereiken.

Extensies om klanten op je site te helpen zoeken en vinden

Meestal begint het verbeteren van de conversie met aandacht voor de site navigatie. Belangrijk is dat je overal op je site de klant begeleidt door de volgende ‘kliksuggestie’ duidelijk te markeren. Overal op jouw site moet bij een oppervlakkige blik (‘door de oogharen’) direct duidelijk zijn wat de meest logische klik is. Als mensen bijvoorbeeld uit interesse voor een onderwerp op een specifieke blogpost zijn terechtgekomen, moet over de volgende stap zijn nagedacht:

  • Dus niet: blogpost over voetbalschoenen à klant kan alleen via hoofdmenu item ‘shop’ naar winkel à en moet daar weer via verschillende keuzes (sport à voetbal à schoenen) naar de voetbalschoenen.
  • Maar wel: blogpost over voetbalschoenen à duidelijke call-to-action button (met foto’s bijvoorbeeld) die rechtstreeks naar voetbalschoenen (of de voetbalschoen aanbiedingen) leiden.

Er zijn verschillende mooie plugins die je producten promoten en beter vindbaar maken. Een paar voorbeelden:

  • De Findify zoek extensie zorgt dat je producten prominent in je zoekresultaten verschijnen, zorgt dat je producten ook worden gevonden als andere termen of andere talen worden gebruikt en heeft een prachtige auto-complete functie.
  • Aheadworks levert een aantal plugins die je helpen om klanten te adviseren op basis van eerdere klant-ervaringen. Suggesties over producten die bij elkaar horen. Klanten die een product A kochten, zochten ook naar product B etc.

Er is veel meer mogelijk. Testimonials en productwaarderingen zorgen ervoor dat klanten hun ervaringen zelf delen en de betrouwbaarheid verhogen. Of pop-ups om producten te promoten (al vind ik dat persoonlijk wat schreeuwerig).

Als je klant gekozen heeft, zorg dat hij de verkoop afrond

Iedereen die ervaring heeft in e-commerce weet het. Iedere extra activiteit die je klant moet uitvoeren om een product te kopen, verhoogt de kans op afhaken. Je wilt dus zorgen voor functionaliteit die het check-out proces zo eenvoudig mogelijk maakt:

  • Een geavanceerde Shopping Cart zorgt ervoor dat het hele check-out proces zo efficiënt mogelijk verloopt en nergens uitnodigt tot weglopen. Ook een specifieke mobiele check-out pagina kan in veel gevallen nuttig zijn.
  • Wil je dat een klant zich eerst registreert? Zorg dat het zo eenvoudig mogelijk gaat, bijvoorbeeld met social login.
  • Mocht de klant vergeten de verkoop af te ronden, dan kan het een oplossing zijn om nog een herinneringsmail te sturen of een pop-up te tonen als hij de site verlaat.

En zorg dat je klanten terugkomen

Na de verkoop is het natuurlijk veel effectiever om je bestaande klanten te koesteren dan nieuwe klanten proberen te winnen. Ook daarvoor zijn veel mogelijkheden. Uiteraard is het gebruik van social media tegenwoordig een must om je binding met klanten in stand te houden. Zorg er dan wel voor dat je wat te vertellen hebt. Met functionaliteit om kortingvouchers uit te delen, of klanten de mogelijkheid bieden om vrienden met een cadeautje te verrassen, bouw je actief aan je klantloyaliteit. En stimuleer mensen een review achter te laten en die zelf ook te delen. Het eerder genoemde Aheadworks heeft hier veel plugins voor. Gebruik ze ter inspiratie, maar kijk vooral ook verder rond, want het aanbod is enorm.

Op jacht naar conversie

Ik toonde hier maar een paar voorbeelden van nuttige extensies. De populariteit van Magento als e-commerce oplossing heeft ervoor gezorgd dat er veel krachtige extensies zijn ontwikkeld om je commerciële slagkracht te vergroten. Juist omdat er zoveel mogelijk is, is het cruciaal om te beginnen met een plan. Denk na over jouw klanten, hun ‘customer journey’ en kijk waar je die reis richting conversie kunt vergemakkelijken. Vervolgens kies je de meest krachtige extensies om je daarbij te helpen. Bekijk dit overzicht voor snelle betrouwbare Magento hosting, een snelle webshop is de basis voor goede resultaten en conversies.