Social Warfare, mijn plugin tip voor social sharing op WordPress

Uiteraard begint het ontwikkelen van een site en het optimaliseren van de zoekmachines altijd met de creatie van geweldige content. Maar de volgende stap is om die content serieus onder de aandacht van de rest van de wereld te brengen. En daarvoor hebben we social media sharing buttons nodig. Nu is er waarschijnlijk geen CMS meer te vinden waarin je die buttons niet standaard of met een gratis plugin kunt realiseren, maar dat brengt vaak nogal wat nadelen met zich mee. Als je echter een kleine investering wilt doen in deze cruciale functie, zijn er werkelijk prachtige plugins beschikbaar.

De eisen aan social sharing buttons

Social sharing valt of staat met de mate waarin het de bezoeker gemakkelijk en zelfs aantrekkelijk wordt gemaakt om content te delen. De knoppen moeten er aantrekkelijk uitzien en ze moeten uiteraard juist gepositioneerd staan ten opzichte van het content item dat wordt gedeeld. Mensen delen immers geen complete pagina – meestal niet – maar een van de snackable content items op de pagina. Daar moeten die buttons dus staan. Sterker nog, misschien wil je wel floating buttons die meebewegen bij het scrollen door de content. Het is een van de vele features van de Social Warfare plugin die ik in deze blog bespreek.

Ook wil je optimaal gebruik maken van de specifieke karakteristieken van een sociaal medium – twitter heeft een andere dynamiek dan LinkedIn – en wil je ook optimaal gebruik maken van de social counters (daar kom ik nog op terug). Tegelijkertijd mogen al die extra mogelijkheden geen vertraging veroorzaken tijdens het laden van de pagina. Als we al die eisen bij elkaar optellen, is de conclusie vaak dat standaard functionaliteit en eenvoudige plugins net niet doen wat de webmaster of content manager willen. Of qua performance minder presteren dan gewenst.

Goede betaalde social media plugins

Gelukkig is er voor een klein bedrag een aantal opties beschikbaar die het uitermate goed doen en een prachtige set features bieden. Populair en erg goed is bijvoorbeeld Monarch, maar persoonlijk ben ik vooral gecharmeerd van de Social Warfare plugin, met name vanwege de compleetheid en een aantal slimme features.

Social Warfare Plugin, alle sociale features in één plugin

Deze plugin is enorm compleet en toch goedkoop. Voor 29 dollar per jaar heb je alle functionaliteit beschikbaar voor één website. De compleetheid is belangrijk. Natuurlijk kun je door meerdere plugins te combineren ook een grote set aan features opbouwen maar ideaal is dat niet. Is de vormgeving overal consistent te krijgen, is de interworking tussen de plugins goed (of is er bijvoorbeeld impact op de performance) en hoeveel tijd ben je meer kwijt aan het beheer van meerdere plugins? Naast het feit dat Social Warfare zeer compleet is, zijn er nog een paar interessante bijzonderheden.

Snelheid van de social media plugin

Het is bij plugins vaak moeilijk om te beoordelen hoe het technische design en de realisatie onder de motorkap zijn. Zeker bij social sharing buttons luistert dit helaas kritisch. Een moderne site heeft werkelijk op iedere pagina meerdere buttons, vaak op meerdere plaatsen bij verschillende content items. De buttons hebben een actieve link naar de achterliggende social netwerken en ook moeten er bijvoorbeeld tellerstanden worden ingeladen. Het effect is dan al snel een negatieve impact op de laadtijd van de pagina of de buttons. Het laatste dat je wilt is dat je de groei in sociale aandacht weer verliest omdat Google je site te traag vindt laden. Daar heb ik bij Social Warfare niets van gemerkt. Een snelle plugin met een ‘light design’ onder de kap.

Actief je social counters beheren

Erg interessant vind ik de configuratiemogelijkheden van de social counters. Je weet wat het probleem daar is. Heb je interessant tellerstanden, dan heb je het voordeel van het kuddegedrag van mensen. Als iedereen jouw content kennelijk goed vindt en deelt, dan zal het wel goed zijn en delen anderen het ook. Zien delen doet delen. Maar zolang je tellerstanden nog niet erg indrukwekkend zijn – alleen wat collega’s en vrienden – werkt het tonen van die standen juist averechts. En daarom tonen veel sites de standen ook maar niet, want het ziet er een nogal meelijwekkend uit als slechts één persoon jouw content heeft gedeeld. Met Social Warfare kun je configureren dat de standen pas getoond worden boven een bepaalde waarde. Erg nuttig, succes wordt een keuze.

Bovendien zorgt de plugin dat je social counters niet verloren gaan als je URL structuur wijzigt. Het effect daarvan is namelijk vaak dat de tellers voor een bepaald content item weer op 0 springen, zelfs als de URL wijziging alleen maar de overgang van http naar https betreft. Met de Social Warfare plugin kun je dit voorkomen en beheren.

Specifieke functies per social network

Ook heeft Social Warfare actief nagedacht hoe optimaal gebruik gemaakt kan worden van de specifieke mogelijkheden van de verschillende sociale media. Zo kan er eenvoudig een specifieke Pinterest image worden toegevoegd aan artikelen. Daarnaast biedt de plugin de mogelijkheid van ‘shareable quotes’ die in de content komen te staan en verleiden tot een impulsieve share actie. En ook voor de twitteraars kun je het werk zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Oh ja, en mocht je het niet leuk vinden dat mensen die je content delen meeliften op je succes via diensten als Startafire, dat kun je blokkeren via deze plugin. Social Warfare is werkelijk van alle markten thuis.