SiteGround of Xel?

Siteground of Xel

Zowel het Nederlandse bedrijf Xel als de internationale webhoster SiteGround richten zich voor een belangrijk deel op WordPress hosting. Dat wil niet zeggen dat er géén andere hosting mogelijk is, echter WordPress heeft de focus. In deze 1-op-1 vergelijking zetten we dan ook de WordPress hosting pakketten van SiteGround en Xel naast elkaar. We vergelijken de pakket details en geven een overzicht van overeenkomsten en verschillen waarop jij je keuze kan baseren.

1. Hosting Pakketten

De hosting pakketten van deze WordPress hosters zijn niet goedkoop, zowel SiteGround als Xel doet geen poging om je te overtuigen met de laagste tarieven. Voor SiteGround geldt dat hosting altijd begint vanaf €5,99 per maand (1e jaar) en daarna €12,99 per maand. Bij Xel kijken we in deze vergelijking naar de WordPress hosting, deze start vanaf €15 per maand voor het goedkoopste pakket en loopt vervolgens op naar €30 per maand voor het Compleet pakket en €45 per maand voor het Groei pakket.

1.1 Vergelijking Instap: SiteGround StartUp of Xel Start:

StartUp (SiteGround) Start (Xel)
Schijfruimte 10 GB 5 GB
Dataverkeer 10.000 bezoekers Fair-use
Caching Level 1 Varnish & PHP
Verhuizing Plugin Professionele hulp
Automatische updates Ja Nee
Staging Nee Nee
Multi-site Nee Nee
Back-Up/Snapshot Nee 1
Domeinnaam €14,95 Gratis
     
Tarief 1e jaar €5,99 p/m. €15,00 p/m.
Tarief regulier €12,99 p/m. €15,00 p/m.

Deze twee start pakketten van SiteGround en Xel bieden mooie webhosting voor een kleine tot normale WordPress website. Qua schijfruimte en dataverkeer zijn ze beide royaal. Bij SiteGround ontbreekt met name de staging functie wat tijdens de ontwikkeling erg handig is. Bij Xel ontbreekt naast staging ook de automatische updates. Dit is in onze ogen het belangrijkste argument om voor SiteGround Start te kiezen of naar een duurder pakket van Xel te kijken.

Het instap pakket van SiteGround is goedkoper en biedt Automatische updates in tegenstelling tot Xel.

1.2 Vergelijking Middel: SiteGround GrowBig of Xel Compleet:

We vergelijken nu ook de middelste pakketten van SiteGround en Xel met elkaar. Het Compleet pakket van Xel kost €30 per maand, het GrowBig van SiteGround kost €22,99 per maand.

  GrowBig (SiteGround) Compleet (Xel)
Schijfruimte 20 GB 15 GB
Dataverkeer 25.000 bezoekers Fair-use
Caching Level 3 Varnish & PHP
Verhuizing Plugin Professionele hulp
Automatische updates Ja Ja
Staging Ja Ja
Multi-site Ja Ja
Back-Up/Snapshot 5 5
Domeinnaam €14,95 Gratis
     
Tarief 1e jaar €9,99 p/m. €30,00 p/m.
Tarief regulier €22,99 p/m. €30,00 p/m.

In deze twee middelste pakketten ontbreekt het nagenoeg aan niets. Zowel staging, automatische updates als volledige caching zijn nu bij SiteGround en Xel allemaal inbegrepen. Hoewel de pakketten qua opties en functies redelijk maximaal zijn is dit nog niet het geval qua snelheid. Zo geeft Xel aan dat de ‘WordPress Boost’ en ook de ‘Reservering’ van systeembronnen op 2/3e zit van het maximum. Wie het maximale wil kan dit enkel krijgen door voor het duurste ‘Groei’ pakket te kiezen. Ook SiteGround heeft nog een kleine prestatie boost achter de hand, zo is de Ultrafast PHP ook niet beschikbaar en krijg je deze ook pas in het duurste GoGeek pakket.

Beide middelste pakketten van SiteGround en Xel zijn zo goed als helemaal volledig.

2. Klantenservice

SiteGround staat bekend om haar goede klantenservice. Het bedrijf biedt enkel support aan via chat en tickets maar is er trots op dat ze snel op tickets reageren en in een groot deel van de gevallen (momenteel 90%) de problemen in het eerste contactmoment oplossen. Voor Nederlandse klanten is het nadeel dat de klantenservice Engelstalig is, er is géén Nederlandstalige klantenservice.

Xel heeft als voordeel dat het een kleiner Nederlands bedrijf is. Zij bieden de mogelijkheid op kantoortijden telefonisch contact op te nemen. Ook buiten kantoortijden wordt je geholpen (in ongeveer 1 uur) echter dan niet telefonisch maar per mail.

Kies voor Xel als je kleinschalige Nederlandstalige support waardeert.

3. Belangrijkste Overeenkomsten

  • De duurdere hosting pakketten zijn telkens stapje sneller
  • Vanaf het middelste pakket zijn nagenoeg alle opties inbegrepen bij zowel SiteGround als Xel
  • Beide hebben een grote focus op snelheid en veiligheid
  • Beide diensten geven aan over voldoende WordPress expertise in huis te hebben

4. Belangrijkste Verschillen

  • SiteGround is goedkoper, met name in het eerste jaar maar ook bij het reguliere tarief.
  • Het instap pakket van SiteGround is al ‘Managed’ met automatische updates inbegrepen, bij Xel zijn er pas bij het middelste pakket ‘Compleet’ automatische updates.
  • Xel is een Nederlands bedrijf met Nederlandstalige support die telefonisch bereikbaar is (tijdens kantooruren).

Bekijk hier de review van Xel | Ga direct naar de website van Xel

Bekijk hier de review SiteGround | Ga direct naar de website SiteGround