SiteGround of Kinsta?

Siteground of Kinsta

Welke hosting past beter bij jou?

Ben je op zoek naar goede premium hosting voor je WordPress website dan is de kans groot dat je zowel SiteGround als Kinsta bent tegen gekomen. Deze twee bedrijven richten zich al jaren sterk op de webhosting van WordPress websites voor de veeleisende eindgebruikers. In deze 1-op-1 vergelijking gaan we in op de verschillen en overeenkomsten zodat je zelf de afweging kunt maken welke dienst beter bij je wensen past.

1. SiteGround of Kinsta – Pakket details

Elke vergelijking begint met het bekijken van de hosting pakketten van zowel SiteGround als Kinsta. We bekijken welke specificaties de bedrijven aanbieden tegen welke tarieven en zetten deze naast elkaar.

In het geval van allebei gaat het hier om Managed WordPress Hosting. Dat wil zeggen dat updates van zowel de WordPress core als ook templates en plugins automatisch worden uitgevoerd en je hier zelf verder geen omkijken naar hebt.

1.1 Specificaties

De instap pakketten van SiteGround en Kinsta lijken op elkaar. SiteGround heeft een StartUp pakket geschikt voor 1 website met maximaal 10 GB schijfruimte gericht op ongeveer 10 duizend bezoekers per maand. Kinsta heeft een Starter pakket geschikt voor 1 website met 10 GB schijfruimte geschikt voor ongeveer 25 duizend bezoekers per maand.

Beide hosters bieden standaard automatische dagelijks back-up aan, bij Kinsta kun je echter ook in het kleinste pakket al handmatig een extra back-up maken (on-demand back-up), dit kan bij SiteGround pas vanaf het duurdere GrowBig pakket.

Bij Kinsta zit ook in het kleinste pakket al staging (WordPress testomgeving) inbegrepen, ook dit is bij SiteGround pas vanaf GrowBig beschikbaar.

Of je nu kijkt bij SiteGround of bij Kinsta, wat altijd is inbegrepen is:

 • Gratis verhuizing
 • Gratis CDN
 • Gratis SSL
 • SSH toegang
 • PHP 7.4

Hecht je waarde aan zaken als WordPress Staging, On-demand Back-ups en verwacht je richting de 25 duizend bezoekers per maand dan kun je beter kiezen voor Kinsta Starter (€21 p/m.) of het SiteGround GrowBig €22,99 p/m.) pakket, deze liggen qua specificaties en ook wat betreft prijs dicht bij elkaar.

Een opvallend verschil is nog dat SiteGround pas in de duurdere pakketten (vanaf GrowBig) de SuperCacher beschikbaar maakt, hiermee wordt de website sneller. Dat wil zeggen dat je met het goedkoopste StartUp pakket van SiteGround niet de maximale snelheid behaald. Bij Kinsta zitten er geen snelheidsbeperkingen op het instap Starter pakket.

Kinsta biedt vanaf het Starter pakket erg veel functionaliteiten en optimalisaties, SiteGround geeft je meer redenen om een duurder pakket te willen (denk aan Caching, Staging, snellere PHP, snellere klantenservice, 1-klik back-up).

1.2 Tarieven

Wie kijkt naar de tarieven ziet in eerste instantie grote verschillen. Zo kost het Starter pakket van Kinsta $30 per maand, het Startup pakket van SiteGround kost €12,99 per maand. Dat verschil wordt nog groter als je kijkt naar de kosten van het eerste jaar. Bij SiteGround betaal je het eerste jaar namelijk maar €5,99 per maand. Kinsta heeft een korting van $60 wanneer je gelijk voor 1 jaar betaalt, het maandtarief komt daardoor op $25 (ongeveer €21). In beide gevallen zit een domeinregistratie hier niet bij inbegrepen.

Zoals we hiervoor echter al benoemden lijkt het GrowBig pakket van SiteGround een stuk meer op het Starter pakket van Kinsta. Deze twee pakketten zijn ook ongeveer even duur.  Wil je goede hosting maar het liefst tegen een zo laag mogelijk tarief dan raden we je aan voor SiteGround te kiezen. Het vaste tarief van €12,99 en daarbij ook het 1e jaar een tarief van €5,99 zijn een stuk voordeliger dan de $25 per maand die je bij Kinsta betaalt.

SiteGround heeft lagere tarieven dan Kinsta, vergelijken we echter het GrowBig pakket van SiteGround met het Starter pakket van Kinsta dan zijn ze ongeveer even duur.

2. SiteGround of Kinsta – Snelheid

Hoe sneller een website, hoe beter. Gebruikers haken af als ze moeten wachten, ook via een smartphone en 4G verwachten bezoekers dat pagina’s snel laden en ook de Google rankings zullen dalen als de website traag is. Zowel SiteGround als Kinsta doen er daarom alles aan om snelle WordPress Hosting aan te bieden.

Om snelle webhosting aan te bieden maken SiteGround en Kinsta allebei gebruik van de cloud infrastructuur van Google, het Google Cloud netwerk. Hierdoor kunnen zij wereldwijd op verschillende plekken datacenters inschakelen en zo de website hosten in de buurt van de klanten. Ook in Nederland heeft Google een groot datacentrum (Eemshaven, Groningen).

Toch zegt dit niet dat zij omdat ze hetzelfde netwerk gebruiken ook even snel zijn. De snelheid wordt voor een groot deel bepaald door optimalisatie en caching. Zo spreekt SiteGround over hun eigen ontworpen SuperCacher en heeft Kinsta Server-level caching. Uiteindelijk zijn het de resultaten die tellen en daarom kijken we naar snelheidstests.

2.1 Testresultaten

Om te analyseren welke van deze twee webhosters het snelste is hebben we niet enkel naar onze eigen ervaringen gekeken (elke ervaring is een momentopname) maar vergelijken we ook testresultaten van andere hosting experts. In elke test is het zaak om dezelfde website zowel bij SiteGround als Kinsta te hosten en vervolgens met verschillende tools te meten wat de laadtijden zijn. Om een gebalanceerd beeld te krijgen worden er meerdere tests uitgevoerd verspreid over meerdere dagen.

Kinsta biedt momenteel de snelste webhosting voor WordPress websites. Dat wil niet zeggen dat SiteGround niet snel is, echter in deze 1-op-1 vergelijking is het van belang wie sneller is.

3. SiteGround of Kinsta –  Klantenservice

Wat betreft de klantenservice geldt voor zowel SiteGround als Kinsta dat het buitenlandse bedrijven zijn. Echter sinds begin 2020 heeft Kinsta wel een Nederlandstalige support toegevoegd, zo kun je nu in het Nederlands geholpen worden. Zowel Kinsta als SiteGround bieden in eerste instantie géén telefonische ondersteuning aan, SiteGround geeft aan wel telefonisch te overleggen in het geval dit nodig is.

Toch zijn we erg enthousiast over de klantenservice van SiteGround, al jarenlang wordt de kwaliteit en snelheid van de klantenservice erg goed beoordeeld. SiteGround medewerkers hebben echt kennis van zaken en zorgen ervoor dat klanten snel en goed geholpen worden. Ze geven zelf aan dat 90% van de problemen in het eerste contact al wordt opgelost en dat je gemiddeld binnen 15 minuten wordt geholpen.

Kinsta geeft aan dat de huidige reactietijd 1 minuut 27 seconden is, dat is extreem snel. Belangrijker nog is dat 97% van de problemen naar tevredenheid wordt opgelost.

Het is qua klantenservice zoals je kunt verwachten van de wat duurdere webhosters, de ondersteuning is snel en goed. Het grote pluspunt van Kinsta is dat er dus Nederlandstalige ondersteuning beschikbaar is, vind je Engels geen probleem dan zit je bij beide goed.

4. Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen SiteGround en Kinsta

 • Zeer goede Managed WordPress Hosting
 • Uitgebreide pakketten genoeg voor de meeste gemiddelde tot serieuze WordPress websites
 • Snelle hosting op datacenters van het Google Cloud Netwerk (ook in NL)
 • Je beschikt altijd over: SSL/ CDN/ Gratis verhuizing / SSH / PHP 7.4 / Dagelijkse Back-Up
 • Uitgebreide deskundige ondersteuning

5. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen SiteGround en Kinsta

 • Kinsta is sneller.
 • SiteGround is goedkoper.
 • Kinsta biedt ook Nederlandstalige klantenservice.
 • Bij SiteGround kun je ook nog andere websites hosten, bij Kinsta enkel WordPress.
 • Bij SiteGround kun je ook gelijk je domeinnaam registreren, bij Kinsta niet.

Lees de volledige de review van SiteGround of Ga naar de website van SiteGround.

Lees de volledige de review van Kinsta of Ga naar de website van Kinsta.