Shopify nu ook in Nederland ‘marktleider’?

Shopify Google Trends

Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 1 miljoen webshops die gebruik maken van de software van Shopify. De groei zet nog steeds onverminderd voort, ook in Nederland zien we dat de populariteit van dit bedrijf hard groeit.

Shopify (zie Shopify review) is niet duur en biedt erg veel mogelijkheden, dit zal ook in Nederland de reden zijn dat steeds meer ondernemers voor Shopify kiezen als webshop software. Voor deze trends kijken we naar de data van Googel Trends.


In 2019 zagen we dat Shopify al populairder begon te worden. In 2020 en dan met name sinds de lock-down in maart wist Shopify de concurrentie echt achter zich te laten. Er wordt dit jaar duidelijk meer gezocht op ‘Shopify’ dan op alternatieve oplossingen zoals: Magento, WooCommerce en JouwWeb.

Na Shopify wordt op WooCommerce en Magento nog veel gezocht in Nederland. Daarbij valt op dat Magento over de loop der jaren populariteit is kwijtgeraakt en WooCommerce juist erg stabiel is. Shopify lijkt dus met name marktaandeel van Magento af te snoepen.

2. Verschillen tussen Shopify en Magento

De verschillen tussen Shopify en Magento zijn vrij groot. Magento is een flexibel open-source systeem waarbij gebruikers technische kennis nodig hebben om het maximale eruit te halen. Shopify is daarentegen een gesloten oplossing waarbij gebruikers gemakkelijk en zonder kennis al snel een eigen webshop kunnen starten. Wat betreft kosten is Magento zelf in principe gratis open-source software, echter wanneer er ook voor solide Magento hosting wordt gekozen zijn hier ook kosten van €10 tot €50 per maand mee gemoeid. Shopify heeft een instaptarief van $29 per maand waarbij je een vrij onbeperkt pakket krijgt, er zijn geen limieten op productaantallen, aantallen verkopen of aantallen bezoekers. Wel krijg je bij Shopify soms te maken met extra kosten voor betaalde apps en templates afhankelijk van je eigen behoeften.

3. Blijft Shopify groeien?

Het interessante van Shopify is wel dat er dankzij de toename in gebruik ook steeds meer apps beschikbaar komen om de webshop aan te passen en koppelingen te maken met andere diensten. Hierdoor lijkt er een netwerk-effect op te treden waardoor steeds meer ontwikkelaars voor Shopify kiezen en steeds meer ondernemers voor Shopify kiezen. Hetzelfde zien we eigenlijk al jaren bij WordPress waarbij het marktaandeel elk jaar toeneemt ten kosten van de alternatieven.