Plotseling een trage website?

Waar we in maart nog 4 plugins bespraken om een WordPress website te versnellen (zie artikel)  zijn er helaas ook plugins die je website trager maken. Zo merkten we dat HostingVergelijken.eu al meerdere weken een stuk trager was geworden.

Met een snelle internet verbinding merk je hier niet zoveel van maar toch viel het op. Met name in Google Webmaster Tools waren de langere laadtijden duidelijk zichtbaar, er was sprake van een ruim twee keer zo lange laadtijd. Erg vervelend natuurlijk en we konden niet gelijk herkennen waardoor dit was ontstaan. Na enig testen met de actieve WordPress plugins die we in de website hadden gebruikt bleek de plugin ‘Tweet old Posts’ de boosdoener. Met deze handige plugin worden er wekelijks oude artikelen en berichten van de website in een Tweet geplaatst. Dit gebeurt automatisch en zo kun je oudere content die nog steeds relevant is hergebruiken.

Na het uitschakelen van deze plugin daalde de laadtijd van de website weer significant. Het betreft zelfs een ruime halvering van de laadtijden zoals te zien in onderstaande grafiek.

tweet-old-post-plugin

Controleer dus regelmatig de laadtijden van je website via Google Webmaster Tools. Zelf merk je het lang niet altijd maar een plotselinge stijging of zelfs verdubbeling zal direct zichtbaar zijn. Je vindt deze grafiek in Google Webmaster Tools onder ‘Crawl’ > ‘Crawl Stats’ en dan de onderste van de drie grafieken. Toegang tot deze webmaster tools account is gratis en werkt eenvoudig met je Google account, ga hiervoor naar google.com/webmasters/tools.

Wat te doen?

Mocht je een flinke stijging in deze grafiek zien dan is het zaak de oorzaak te achterhalen. Als je zelf rondom die periode wijzigingen aan de website hebt aangebracht is dit waarschijnlijk de oorzaak. De-activeer de recent geïnstalleerde plugins en controleer of er verbetering zichtbaar is met Pagespeed. Mochten er geen wijzigingen aan de website zijn aangebracht kun je het beste contact opnemen met je webhosting bedrijf en navragen of zij in die periode updates of wijzigingen hebben aangebracht. Hieronder nog enkele stappen die je kunt nemen:

  • Controleer altijd je website laadtijden via verschillende tools: GTMetrix en Pagespeed
  • De-Activeer plugins die je niet gebruikt
  • Gebruik één of meerdere van deze plugins
  • Verklein afbeeldingen en PDF bestanden voordat je ze upload naar je website
  • Update je WordPress of andere CMS tot de meest recente versie
  • Ligt het aan je hosting, stap dan snel over.