Overstappen naar PHP 7 voor een Snellere Website

Wat is PHP 7

Aangezien PHP 6 nooit is uitgekomen is na PHP 5.6 in december 2015 PHP 7 uitgegeven. PHP 7 werkt met de Zend engine 3. De prestatieverbeteringen zijn enorm en afhankelijk van het onderzoek dat wordt gedaan zijn er verbeteringen zichtbaar van 25% tot meer dan 100%.

Wordt de website echt sneller?

Het algemene antwoord is: Ja. Uiteraard zijn er tal van afhankelijkheden en kan het zijn dat er een plugin juist slecht met PHP 7 werkt maar in de basis zorgt deze PHP versie voor een veel snellere website. Dit geldt zowel voor websites op basis van WordPress als ook op Drupal en Magento. PHP 7 doet het ook een stuk beter in vergelijking met andere scripttaal zoals Perl en Ruby.

Zie deze infographic voor diverse vergelijkingen van snelheid, naast de duidelijke snelheidswinst die PHP 7 meebrengt gebruikt het ook minder geheugen en zal je website minder last van fouten.

Wat is de aanbeveling van je CMS?

WordPress PHP 7

WordPress raadt aan PHP 7 te gebruiken. Websites op basis van WordPress laden een stuk sneller met PHP 7 volgens deze test van Savvii.

Drupal PHP 5.5.9

Vanaf Drupal 8 wordt PHP 5.5.9 of hoger aanbevolen. Bekijk hier het specifieke overzicht met aanbevelingen:

Joomla PHP 7

Joomla werkt enkel op PHP 7 vanaf versie Joomla 3.5 of nieuwer. Je kunt 10 tot 30% snellere laadtijden zien bij een Joomla website volgens dit artikel. Joomla zelf geeft de aanbeveling of wel PHP 5.6 of PHP 7 (vanaf Joomla 3.5) te gebruiken.

Magento: PHP 5.6 of hoger

Vanaf Magento 2.0 ondersteunt dit CMS géén PHP 5.5 meer, je moet dan dus 5.6 of PHP 7 gebruiken. Kijk hier nog wel even om te zien welke Magento versie welke PHP versie ondersteunt. Uit deze test blijkt dat Magento op PHP 7 tot twee keer sneller is dan op PHP 5.5

Wat is het nadeel?

Bij elke nieuwe versie kan het zijn dat je oude plugins en of templates gebruikt die niet 100% correct functioneren. Enkel aan PHP 7 is géén nadeel ten opzichtte van de vorige versies. Er is ook géén keuze op de lange termijn om niet over te stappen aangezien de support van alle oude versies al is verlopen of binnenkort (waarschijnlijk volgende maand) verloopt.

Hoever zijn de Hosting Bedrijven met PHP 7?

We bekijken de webhosting specificaties van onze Top 10 hosting bedrijven om te zien welke PHP versie zij standaard aanbieden of uberhaupt ondersteunen.

SiteGround:     PHP 7
Yourhosting:    PHP 5
HostGator:       PHP 5
One.com:          PHP 7
iXL Hosting:    PHP 5.6 / 7
Argeweb:          PHP 5.4 / 5.6 / 7
GoDaddy:         PHP 5.4 / 5.6
SoHosted:        PHP 5.3 – 7
Hostnet:           PHP 7
Bluehost:          PHP 5.4 / 5.6 / 7

Van de tien bedrijven zijn er drie die nog niet PHP 7 aanbieden. Anderen hebben PHP reeds als standaard ingesteld of bieden in ieder geval de mogelijkheid hiertoe. Wanneer je reeds een website hebt gehost bij de bedrijven die PHP 7 aanbieden is het wel de vraag of jouw server hier ook reeds op over is gegaan. De meeste hosting bedrijven bieden verschillende versies en zijn niet altijd even pro-actief met het overzetten van servers.

We raden je dan ook aan contact op te nemen en zelf deze upgrade aan te vragen. Neem hierbij géén genoegen met standaard antwoorden, we zien bijvoorbeeld op de website van Yourhosting staan dat PHP 5 de meest stabiele versie is, echter vermelden ze er niet bij dat de actieve ondersteuning van deze PHP versie is verlopen in januari 2017 (nog met 4 maanden verlengd) en dat WordPress PHP 7 als aanbevolen versie hanteert. Voordat je overstapt kunt je het WordPress template en de plugins controleren op compatibiliteit met PHP 7, gebruik daarvoor deze gratis plugin.