Mijnwinkel & Luondo Vergeleken

De keuze voor een webwinkel pakket betekent vaak een samenwerking voor een lange periode. Het lock-in effect van een dergelijke dienst is namelijk gigantisch. Vaak wordt niet alleen de webwinkel zelf met de software gebouwd maar wordt ook het klantenbestand in de back-end verwerkt, de facturen bijgehouden en zelfs de nieuwsbrief + inschrijvingen opgeslagen. Eventueel later overstappen betekent erg veel werk en soms verlies van gegevens wat voor een webwinkel erg ongewenst is.

Daarom is het des te belangrijker vooraf goed te verkennen wat de verschillen zijn tussen de webwinkel aanbieders. In dit geval vergelijken we één van de oudste aanbieders; Mijnwinkel met één van de nieuwste; Luondo. In het kort is dan gelijk ook de belangrijkste conclusie; Mijnwinkel loopt achter.

In de vergelijking richt ik me op de drie onderdelen: id="mogelijkheden" Mogelijkheden, id="usabillity" Usabillity en id="prijs" Prijs. Om goed te kunnen vergelijken zal ik zo vergelijkbaar mogelijke pakketten nemen. Hier wordt het gelijk verwarrend aangezien er bij mijnwinkel 6 pakketten mogelijk zijn die elk maar liefst 12 verschillende prijsniveaus kennen afhankelijk van het aantal producten! De professional webwinkel lijkt uiteindelijk het beste met een prijs van €39,- per maand. Een belangrijke reden om niet het iets goedkopere Professional Startup pakket te nemen is dat hier een limiet van 10.000 pageviews geldt. Met 60 bezoekers per dag die 6 pagina’s bekijken ga je hier al over heen. Luondo heeft naast het gratis (freemium) abonnement een Premium abonnement van €37,- per maand. Het fremium pakket is géén serieuze optie aangezien hier géén domeinnaam koppeling mogelijk is. Deze twee leg ik naast elkaar.

Mogelijkheden

De twee aanbieders ontlopen elkaar weinig op het gebied van opties. Koppelingen met betaalsystemen zijn mogelijk, koppelingen met analytics, affiliatesystemen zijn geïntegreerd, eigen lay-out en backups zijn allemaal aanwezig. Weer een vreemde limiet bij Mijnwinkel is het maximaal aantal eigen pagina’s van 100. Een onderdeel waar beide diensten nog verbeterd kunnen worden is content toevoegen buiten de producten. Het is bij beide wel mogelijk maar een mooie blog integreren kan dan weer niet. Waar ook een beperking ligt voor beide webwinkelaanbieders is de mogelijkheid het bestelproces te optimaliseren. Dit proces ligt redelijk vast en overstappen naar een one-step-checkout is bijvoorbeeld bij beide niet mogelijk. Om optimale vrijheid te hebben is uiteindelijk een kant en klare dienst niet toereikend, dan is een eigen CMS of custom Magento de enige betere oplossing. Verder zijn er wel zoveel mogelijkheden dat het zelf ontwerpen en onderhouden van een Magento CMS niet snel de moeite waard is. Een voorbeeld van een mijnwinkel webshop.

Usabillity

Het onderdeel gebruiksvriendelijkheid is wat mij uiteindelijk naar Luondo heeft getrokken. De interface van Luondo werkt zoals je dat verwacht. Je kunt klikken en typen waar je iets ziet en dit opslaan betekent direct je webwinkel updaten. Bij mijnwinkel is duidelijk dat ze nog in een verouderd systeem vast zitten. De interface is teveel ingedeeld in modules en zeker de layout aanpassen is erg lastig. Waar in mijnwinkel templates offline dienen te worden aangepast kan er in Luondo online in een WYSIWYG interface worden gewerkt. Een voorbeeld van een luondo webshop.

Prijs

Tenslotte is het de bedoeling dat een webwinkel winstgevend is en de kosten van de webwinkelsoftware kunnen dan ook niet ontbreken. Zoals genoemd in het begin zijn er redelijk gelijkwaardige pakketten te verkrijgen bij deze twee aanbieders. Het mijnwinkel professional pakket van €39 lijkt in eerste instantie prima geprijsd. Echter blijkt dat elke variant van een product in je webwinkel een nieuwe productregel betekent en daarmee een product in 5 maten en 5 kleuren al 25 productregels inneemt. Op deze manier zijn de standaard 100 producten (productregels) van het basispakket nooit genoeg. Ga je naar 1.000 producten dan loopt de prijs al op tot €60 per maand. Dit is dan ook nog eens de prijs als je 12 maanden vooruit betaald. Betaal je per 3 maanden is de prijs €75 per maand. Aangezien dit dan nog eens exclusief BTW is komt de totaalprijs op €90,75. Dit is plots toch wel erg duur vergeleken met de €37,- per maand inclusief BTW van Luondo!

Conclusie

Hoewel deze twee diensten dus in eerste instantie beide voldoende geschikt lijken te zijn blijken er toch grote verschillen zodra je verder de details induikt. Uiteindelijk kan het prijsverschil oplopen tot wel €50 per maand in het nadeel van Mijnwinkel. Het is echter vooral de gebruikerservaring en absolute bediengemak van Luondo dat de doorslag geeft. Uiteindelijk wil je dagelijks met de beste software werken, als dat dan ook nog de goedkopere variant blijkt te zijn is de keuze snel gemaakt!

+ Luondo is gemakkelijker en sneller te bedienen
+ Luondo is goedkoper dan Mijnwinkel
+ Software en webhosting van Luondo zijn erg snel

Website Luondo: www.luondo.nl
Website Mijnwinkel: www.mijnwinkel.nl 

2s Reacties

Luuk Noordhoff
02 augustus 2013 om 10:51
Klopt helemaal, de systemen die je noemt zijn in dat opzicht 'beter'. Echter het prijskaartje is dat er meer tijd en kennis voor nodig is. Met systemen als Luondo maar ook Mijnwinkel en Seoshop kunnen ook minder technisch aangelegde ondernemers snel van start met een webwinkel!
Beantwoorden
TDV
02 mei 2013 om 21:18
Maar beide systemen kunnen niet tippen aan de mogelijkheden van Magento, Woocommerce, marketpress, opencart, Zencart en al die andere open source systemen. Die blijven toch het best beveiligd en de meeste updates en opties geven. Vooral Magento en opcart zijn echte aanraders. MAgento is wel voor gevorderden wat het werkt in het begin erg ingewikkeld, maar de opties zijn dan ook eindeloos.
Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *