Mijn Website is AF: 21 Actiepunten

Na enkele maanden bouwen en schrijven is je website af en staat deze online, iedereen kan nu zien wat je gemaakt hebt. Na hard werken nu eindelijk rust? Helaas niet, een website is nooit af en hoe actiever je bent en blijft hoe beter het is.

21 actiepunten om uit te voeren:

1. Maak een Content plan

Zonder een goed plan voor de content op je website is de kans groot dat er lange periodes ontstaan zonder nieuwe artikelen, video’s of andere frisse content op de website. We raden daarom alle website eigenaren aan een Website Content Plan te maken, die kan bijvoorbeeld gemakkelijk met Excel. Het is aan jou hoe vaak je nieuwe content op je website wil en wanneer. Echter of het nu om vier artikelen per week gaat of om vier artikelen per jaar, zodra het concreet in een content plan staat zul je zien dat de uitvoering een stuk beter is.

2. Installeer Analytics

Hopelijk heb je dit al gedaan, maar indien dit nog niet het geval is raden we je aan dit als één van de eerste dingen te doen. Zonder goede analytics weet je tenslotte niet wie er op je website komt en welke pagina’s worden bekeken.

3. Activeer SSL beveiliging

SSL beveiliging is in eerste instantie met name voor websites waar persoonsinformatie wordt verwerkt zoals in webwinkels. Echter is de encryptie voor alle websites positief aangezien zoekmachines er ook waarde aan hechten.

4. Maak een Backup

Wacht niet met een backup totdat je een update wil uitvoeren maar maak er vandaag nog één. Nu realiseer je je nog goed hoeveel werk je in de website hebt gestoken. Voorkom dat je dit werk (deels) overnieuw moet doen en zorg voor een goede backup. Wellicht maakt je webhosting provider ook regelmatig backups, echter is het beter zelf ook een backup (of een andere backup dienst) achter de hand te hebben.

5. Controleer de Snelheid van je website

Een website die snel laadt is beter dan een website die langzaam laadt. Echter je eigen ervaring is hierbij niet altijd representatief. Wellicht beschik jij namelijk over een snelle internetverbinding zoals glasvezel. Dit geldt niet voor iedereen, test de laadtijd daarom met verschillende tools zoals GTMetrix. Probeer dit meerdere keren te testen op verschillende dagen en verschillende tijden. Zo krijg je een goed beeld van de resultaten.

6. Ga over op PHP 7

Hoewel PHP 7 alweer sinds 2016 beschikbaar is werken veel hosting bedrijven nog met oudere versies. Dit hoeft géén probleem te zijn echter is PHP 7 wel een stuk sneller. In deze leuke infographic kun je goed zien dat zowel WordPress maar ook Magento en Drupal een stuk sneller draaien op PHP.

7. Is de website Responsive (genoeg)?

Als je website in 2017 is gemaakt zal het antwoord ongetwijfeld ‘Ja’ zijn. Op deze website van Google  voer je direct een gratis test uit in hoeverre je website geschikt is voor mobiel gebruik. Lees hier meer over het responsive maken van je website.

8. Maak een Facebook pagina

Het kan een keuze zijn om niet actief te worden op Facebook met je website. Echter raden we aan er goed over na te denken voor je besluit om helemaal géén Facebook pagina te registreren en aan je website te koppelen. Voor veel mensen is Facebook synoniem aan internet en ook het enige kaneel voor aan al hun communicatie met bedrijven.

9. Maak een Twitter account

Wat voor Facebook geldt is in mindere mate ook geldig voor Twitter, echter is het gebruik van Twitter wereldwijd (en ook in Nederland) een stuk lager dan dat van Facebook. Er is echter wel een specifieke groep zeer actief op Twitter, denk aan marketeers, journalisten en bekende personen. Mocht hier een voor jouw bedrijf interessante doelgroep bij zitten is Twitter een must.

10. Maak een Promotie Plan

Bijna even belangrijk als het content plan is het Promotie Plan. Bedenk welke kanalen je wil inzetten voor de promotie van je website en leg hierin ook het budget per jaar vast.

11. Houd je website veilig

Over veiligheid alleen kun je elke maand een nieuw artikel schrijven, dat geeft aan hoe belangrijk het is en tegelijkertijd hoe snel het veranderd. Lees hier een goed artikel over 10 security tips voor WordPress.

12. Update je website

Update? De website was toch al klaar? De kans is groot dat er al weer een update beschikbaar is, denk aan de laatste WordPress 4.8 of één van de gebruikte plugins?

13.Installeer social sharing

Ook dit is een tip die je waarschijnlijk (hopelijk) al hebt verwerkt in de website, voor het geval het nog niet zo is, direct doen! Je kunt de share buttons beperken tot Facebook en Twitter maar afhankelijk van je sector kunnen ook juist LinkedIN of Pinterest de meest geschikte social buttons zijn. Kortom dit weet je zelf het beste maar Facebook kan eigenlijk niet ontbreken.

14. Maak een sitemap

Een sitemap is een soort inhoudsopgave van je website, hierin staan alle pagina’s genoemd en gelinkt. Een sitemap wordt vaak een .XML bestand dat je in de hoofdfolder van je website plaatst, kortom www.jouwwebsite.nl/sitemap.xml. Er zijn gratis online tools om een sitemap te maken, zie bijvoorbeeld: https://www.xml-sitemaps.com en voor WordPress is er uiteraard een handige Sitemap Plugin.

15. Google Webmaster Tools

Ga naar Google Webmaster Tools (GWT) en meldt je website daar aan. Je kunt hier ook gelijk je sitemap aanmelden zodat Google goed in staat is je website te indexeren. Zorg er verder voor dat je regelmatig, bijvoorbeeld minimaal één keer per maand, in de GWT kijkt om te zien of er géén vreemde foutmeldingen zijn of problemen met de indexering.

16. Bing Webmaster tools

Voor Bing geldt hetzelfde als voor GWT. Hoewel Bing.com als zoekmachine een stuk minder gebruikt wordt is het zonde om hier niet ook je website goed te indexeren. In het geval je de website voor de Amerikaanse markt hebt gemaakt is het nog een stuk belangrijker aangezien het marktaandeel van Bing in de VS een stukje groter is (nog steeds kleiner dan Google).

17. Bezoek je eigen website in verschillende Browsers

Wie vaak aan websites werkt zal wel diverse browsers reeds geïnstalleerd hebben, echter om nog beter alle browsers (en versies) te testen kun je gebruik maken van https://www.browserling.com. Hier kun je zelf combinaties van besturingssysteem (Windows en Android versies) combineren met browsers (IE, Chrome, Firefox, Opera en Safari).

18. Bezoek je eigen website met verschillende apparaten

Net als browsers hebben ook verschillende schermen nogal invloed op het tonen en functioneren van je website. Test dus zoveel mogelijk fysieke apparaten denk aan tablet, smartphone, laptop, desktop etc. Gebruik eventueel ook een handige tool zoals https://bluetree.ai/ om apparaten en formaten te bekijken.

19. Bezoek je website vanaf verschillende besturingssystemen

Windows en Android zijn wellicht vrij standaard maar het is ook slim je website op iOS te testen. Apple heeft vaak net andere standaarden en het gebruik van Apple is redelijk groot in Nederland en zeker in de VS.

20. WordPress cache plugin

Afhankelijk van de snelheid van je website (zie punt 5) kun je testen of een cache plugin de de site kan versnellen. Het optimale gebruik hangt sterk af van de website en de hosting. Laat dit daarom door een expert doen, zelf cache plugins installeren en configureren kan maar levert niet altijd het beste resultaat.

21. Laat de website zien aan drie personen

Inmiddels ken je je eigen website zo goed dat vreemde onderdelen al niet meer zullen opvallen en dat je waarschijnlijk elke sectie van de website logisch vindt. Dit is echter helaas niet voor iedereen het geval. Het helpt als je zelf precies in de doelgroep valt van je website, echter ook dit zal zeker niet altijd geldig zijn. Laat daarom zo snel mogelijk je website aan verschillende mensen zien, zowel mensen binnen als buiten je doelgroep. Probeer ze niet teveel te sturen maar zo open en fris mogelijk met je website aan de slag te gaan. Als je zelf fysiek meekijkt over de schouder kun je nog beter aanvoelen waar twijfel ontstaat en waar de aandacht naar toe gaat.